1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonská ekonomika klesla v 3. štvrťroku viac, ako sa očakávalo

japanese flagTokio - Japonská ekonomika klesla v 3. štvrťroku 2021 oveľa viac, ako sa očakávalo, keďže problémy v globálnych dodávateľských reťazcoch zasiahli jej export a nová vlna ochorenia COVID-19 zhoršila náladu spotrebiteľom.

Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska sa za tri mesiace do konca septembra 2021 znížil o 0,8 % oproti predchádzajúcemu 2. štvrťroku, keď medzikvartálne vzrástol o 0,4 %. Ekonómovia pritom očakávali, že HDP v období júl-september klesne o 0,2 %.

Predbežné údaje ukázali tiež, že spotreba domácností sa v sledovanom období znížila o 1,2 % po náraste o 0,9 % v 2. štvrťroku. Klesli aj súkromné investície (-3,8 %) a verejné investície (-1,5 %). Vývoz z Japonska sa znížil o 2,1 % a dovoz o 2,7 %. Len spotreba vlády zostala nezmenená na úrovni 1,1 %.

V medziročnom porovnaní sa HDP Japonska v 3. štvrťroku znížil o 3 %, zatiaľ ekonómovia odhadovali, že klesne o 0,8 % po náraste o 1,5 % v 2. kvartáli.

Slabý výkon japonskej ekonomiky kontrastuje s údajmi z iných vyspelých krajín, ako sú Spojené štáty, ktorých HDP vzrástol o 2 % v 3. štvrťroku vďaka silnému zadržiavanému dopytu počas pandémie.

Zatiaľ čo mnohí analytici očakávajú, že sa tretia najväčšia svetová ekonomika v súčasnom 4. štvrťroku zotaví, keď sa vírus zmierni, zhoršujúce sa problémy s globálnymi dodávkami komponentov a surovín predstavujú pre Japonsko závislé od exportu stále väčšie riziko.

"Kontrakcia bola oveľa väčšia, než sa očakávalo pre obmedzenia v dodávateľskom reťazci, čo tvrdo zasiahlo produkciu áut a kapitálové výdavky," povedal Takeši Minami, hlavný ekonóm Norinčukin Research Institute.

"Očakávame, že ekonomika v tomto 4. štvrťroku zaznamená oživenie, ale tempo jej oživenia bude pomalé, keďže spotreba nezačala dobre ani po uvoľnení obmedzení na zastavenie ochorenia COVID-19 koncom septembra."

Niektorí analytici upozornili, že silná závislosť Japonska od automobilového priemyslu spôsobuje, že jeho ekonomika je náchylnejšia na problémy v tomto odvetví ako iné krajiny. Automobilky tvoria veľkú časť japonského výrobného sektora so širokou škálou subdodávateľov.

23.11.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...