1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Francúzska ekonomika v poslednom štvrťroku 2018 stabilne rástla

france flagParíž - Francúzska ekonomika v poslednom štvrťroku 2018 stabilne rástla. Podporil ju export, ktorý vykompenzoval pokles spotrebiteľských výdavkov v dôsledku protivládnych protestov. Vyplýva to zo spresneného, druhého odhadu štatistického úradu INSEE.

Podľa štatistikov sa hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny za tri mesiace do konca decembra 2018 zvýšil o 0,3 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď rovnako vzrástol medzikvartálne o 0,3 %.

Za celý minulý rok sa rast francúzskej ekonomiky spomalil na 1,5 % z 2,3 % v roku 2017. Zaostal tak za cieľom vlády, ktorá počítala s expanziou ekonomiky o 1,7 %.

Dôvodom slabšieho výsledku je spomalenie spotrebiteľských výdavkov, kľúčového motora francúzskej ekonomiky. Konkrétne ich rast sa vo 4. štvrťroku zastavil. V 3. štvrťroku pritom ešte stúpli medzikvartálne o 0,4 %. Dôvodom ich stagnácie v závere minulého roka boli protivládne demonštrácie a násilnosti, najhoršie od protestov študentov v roku 1968.

Aj tempo tvorby hrubého fixného kapitálu citeľne kleslo v období október-december 2018 na 0,2 % z 1 % v predchádzajúcom štvrťroku. Celkový domáci dopyt vo Francúzsku, bez zmien v skladových zásobách, prispel v posledných troch mesiacoch vlaňajška k rastu HDP len 0,2 bodu, čo je menej ako 0,5 bodu v 3. štvrťroku

Ale export v 4. kvartáli prudko zrýchlil a vzrástol na 2,3 % po zvýšení o 0,2 % v predchádzajúcom štvrťroku. Aj import ožil, no menej ako export, a stúpol o 1,4 %, zatiaľ čo v 3. kvartáli klesol o 0,3 %.

Celkovo sa kladné saldo zahraničného obchodu pozitívne podieľalo na raste HDP 0,3 bodu (0,2 bodu v 3. štvrťroku). Naopak, zmeny v zásobách opäť negatívne prispeli k rastu HDP (-0,2 bodu po -0,4 bodu).

13.03.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...