1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EÚ aj eurozóna zaznamenali v máji nárast objednávok na nové výrobky

blue-growth-chartBrusel - Počet objednávok na priemyselné výrobky z krajín eurozóny v máji 2011 oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol, a to o 3,6 %. To je lepší výsledok ako v apríli, keď dopyt po produktoch z eurozóny klesol medzimesačne o 0,1 %. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

V medziročnom porovnaní sa záujem o dodávky výrobkov z krajín menovej únie zvýšil v máji o 15,5 %. Počet objednávok je pritom dôležitým ukazovateľom budúcej aktivity sektora.

V celej 27-člennej Európskej únii (EÚ) dopyt po nových priemyselných výrobkoch v máji stúpol medzimesačne o 2,5 % a medziročne o 14,3 %.

Po vylúčení objednávok na dodávky lodí, vlakov a lietadiel, ktoré sú nestále, sa záujem o nové produkty z eurozóny v máji zvýšili medzimesačne o 3 % a v prípade EÚ o 2,5 %. V medziročnom porovnaní stúpol májový počet objednávok bez lodí, vlakov a lietadiel v krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu o 14,3 % a v EÚ o 13,2 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za máj, sa dopyt po nových produktoch oproti aprílu zvýšil v 15 a klesol v siedmich krajinách. Najväčší nárast objednávok zaznamenali Estónsko (14,2 %), Bulharsko (14,1 %) a Maďarsko (9,4 %), a naopak, najprudší pokles nahlásili Lotyšsko (-10,7 %) a Fínsko (-8,8 %). Na Slovensku počet objednávok na nové výrobky v máji vzrástol medzimesačne o 2,3 %.

V medziročnom porovnaní stúpol záujem o dodávky nových produktov v celej EÚ, z toho najviac v Estónsku (62,1 %), Bulharsku (42,9 %) a Litve (22,6 %) a najmenej v Dánsku (0,8 %), Írsku (3,4 %) a Maďarsku (4,3 %). Slovensko zaznamenalo v máji 14,4-% medziročný nárast objednávok.

25.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...