1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ekonomika Cypru ďalej klesá, tempo je však najslabšie od nástupu pandémie

cyprus flagNikózia - Ekonomika Cypru pokračovala v 1. kvartáli tohto roka v poklese, už štvrtý štvrťrok po sebe, tempo poklesu sa však výrazne spomalilo, pričom dosiahlo najnižšiu úroveň od nástupu pandémie nového koronavírusu. Poukázali na to zverejnené údaje štatistického úradu Cypru.

Hrubý domáci produkt (HDP) Cypru klesol v 1. štvrťroku medziročne o 1,6 % po 4,4-percentnom poklese v predchádzajúcom kvartáli. V 3. štvrťroku minulého roka klesla cyperská ekonomika o 4,6 % a v 2. štvrťroku, keď vplyv pandémie bol v Európe najvýraznejší, pokles dosiahol 12,5 %. K zmierneniu poklesu v ostatnom kvartáli prispelo postupné uvoľňovanie protipandemických opatrení po januárovom lockdowne.

Pod pokračujúci pokles ekonomiky sa naďalej v najväčšej miere podpisujú hoteliérsky a gastrosektor. Svoj podiel však na ňom mali aj doprava a výroba.    

V medzikvartálnom porovnaní cyperská ekonomika v prvých troch mesiacoch vzrástla po úprave o sezónne vplyvy a počet pracovných dní o 2 %. Tempo rastu sa tak zrýchlilo, keď vo 4. štvrťroku minulého roka ekonomika ostrovnej krajiny zaznamenala rast o 1,1 %.

26.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...