1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dlhová kríza eurozóny nie je krízou eura, ale zadlžených štátov

Berlín - Kríza, s ktorou momentálne zápasí eurozóna, nie je krízou spoločnej meny, ale v prvom rade krízou štátov s nadmernými dlhmi.

euro_buildingUviedol to v článku pre nedeľné vydanie nemeckých novín Bild am Sonntag prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet.

Jeho článok na obranu eura vyšiel spolu s výsledkami najnovšieho prieskumu spoločnosti Emnid, podľa ktorého 58 % Nemcov nedôveruje spoločnej mene. To je o 4 % viac ako v decembri 2010.

Podľa Tricheta ale euro splnilo svoj účel a za 12 rokov od svojho zavedenia udržalo priemernú ročnú mieru inflácie v eurozóne pod hranicou 2 %.

"Udržali sme kúpnu silu eura," skonštatoval Trichet a pripomenul, že priemerná miera inflácie v Nemecku za uplynulých 12 rokov dosiahla 1,5 %.

Prezident ECB zároveň zdôraznil, že všetky členské štáty menovej únie, by mali dodržiavať princípy pevnej fiškálnej politiky.

16.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...