1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínsky výrobný sektor v júli spomalil

chinese flag1Peking - Čínsky výrobný sektor pokračoval aj v júli v raste, ale pomalším tempom. Vyplýva to z prieskumu spoločností Caixin a Markit Economics. Jeho výsledok je v súlade s oficiálnym prieskumom štatistického úradu v Pekingu.

Aj ten totiž poukázal na ochladzovanie výrobného sektora v druhej najväčšej svetovej ekonomike.

Podľa Caixin a Markit sa index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v júli znížil na 50,8 bodu z júnových 51 bodu.

Hodnota indexu sa však udržala nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Dôvodom spomalenia rastu PMI bol pokles čiastkových indexov produkcie a nových objednávok v dôsledku prehlbujúceho sa obchodného sporu medzi USA a Čínou. V júli obe krajiny zaviedli ďalšie clá na tovary v hodnote 34 miliárd USD (28,97 miliardy eur), čo by malo poškodiť exportné vyhliadky Číny, tvrdia ekonómovia.

Aj oficiálne výsledky prieskumu čínskeho štatistického úradu v utorok (31.7.) ukázali, že PMI výrobného sektora v júli klesol, a to na 59,5 zo 60,7 bodu v reakcii na spor Pekingu a Washingtonu.

Rozdiel medzi oboma výsledkami je v tom, že kým súkromné spoločnosti robia prieskum v stredných a malých podnikoch, ktoré sú pod väčším tlakom a viac pociťujú dôsledky spomaľovania ekonomiky, štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy.

08.08.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...