1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Česká priemyselná produkcia v septembri klesla, prvýkrát za šesť mesiacov

declinePraha - Priemyselná produkcia v Česku zaznamenala v septembri medziročný pokles, prvý za šesť mesiacov. Uviedol to v utorok Český statistický úřad (ČSÚ). Pod pokles sa najviac podpísali chemický a strojársky priemysel.

Priemyselná produkcia klesla o 0,9 %, uviedol ČSÚ, ktorý citoval server novinky.cz. To je prvý pokles od marca tohto roka.

Po očistení o sezónne vplyvy výroba stúpla. Podľa Radka Matějku z ČSÚ sa do výsledkov premietol rozdielny počet pracovných dní. Tohtoročný september mal totiž o jeden pracovný deň menej. Preto priemyselná produkcia pred očistením vykázala pokles o 0,9 %, po očistení o pracovné dni rast o 2,5 %.

Podľa ekonóma ING Jakuba Seidlera dynamika českého priemyslu dosiahla vrchol koncom minulého roka a tento rok je evidentné postupné spomaľovanie. Ako Seidler povedal, súvisí to nielen s vysokou porovnávacou základňou minulého roka a obmedzenými kapacitami českých výrobcov, ale aj s mierne slabším zahraničným dopytom.

Najviac je to vidieť pri výrobe automobilov. "Tá tento rok rastie v priemere iba o 1,3 %, zatiaľ čo v predchádzajúcich štyroch rokoch bola dynamika rastu dvojciferná," dodal Seidler.

20.11.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...