1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Britská ekonomika klesla na konci vlaňajška viac, než sa očakávalo

Londýn - Britská ekonomika klesla v poslednom štvrťroku 2010 ešte viac, než sa pôvodne predpokladalo.

Štatistický úrad informoval, že hrubý domáci produkt (HDP) sa medzikvartálne znížil o 0,6 % namiesto o 0,5 %, ako predpokladali štatistici v januári. Príčinou je revízia priemyselnej produkcie a služieb.
Jedným z dôsledkov revízie vývoja HDP zrejme bude, že členovia menovej rady britskej centrálnej banky si dobre rozmyslia, či zvýšia úrokové sadzby, aj keď sa už objavujú signály o zrýchlení ekonomickej aktivity po decembrovom útlme spôsobenom predovšetkým snehom a mrazivým počasím.
Analytici predpokladali, že štatistici ponechajú tempo poklesu na 0,5 %. Medziročne ekonomika vzrástla vo 4. kvartáli 2010 o 1,5 % namiesto pôvodne uvádzaných 1,7 %.
Hlavnou príčinou revízie HDP je podľa štatistického úradu menšia priemyselná produkcia a slabší výkon sektora služieb, než predpokladal v januári. Potvrdil však, že zlé decembrové počasie, ktoré bolo najchladnejšie za ostatných 100 rokov, znížilo HDP o 0,5 percentuálneho bodu.
Štatistici revidovali pokles sektora služieb na 0,7 % z 0,5 a rast priemyselnej produkcie na 0,7 % z 0,9 %.
Podrobnejšie čísla ukázali pokles výdavkov domácností o 0,1 %. Bolo to ich prvé zníženie za 18 mesiacov. To znamená, že Briti si utiahli opasky ešte pred zvýšením dane z pridanej hodnoty (DPH) od začiatku tohto roka.
Informovala o tom agentúra Reuters.

25.02.2011, TASR  (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...