1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita výrobného sektora v USA v júli 2011 takmer stagnovala

usa_mapa2Washington - Aktivita výrobného sektora v USA v júli 2011 takmer stagnovala, tempo jej rastu bolo najnižšie za ostatné dva roky. To signalizuje, že priemyselný sektor, ktorý bol motorom zotavovania ekonomiky z recesie, začína spomaľovať.

Podľa najnovších údajov Inštitútu riadenia dodávok (Institute for Supply Management - ISM) sa jeho index priemyselnej výroby v júli 2011 znížil na 50,9 bodu z júnových 55,3 bodu. Dosiahol tak najnižšiu úroveň od júla 2009, teda takmer od konca recesie, ku ktorému došlo v júni 2009. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, očakávali, že hodnota indexu klesne v júli tohto roka len na 54,5 bodu.

Podniky v USA čelia stagnujúcim spotrebiteľským výdavkom, čo zvyšuje riziko, že ich produkcia sa ešte utlmí. Aj výpadok dodávok autokomponetnov z Japonska a zdražovanie energií majú negatívny vplyv na výkon amerického priemyslu.

Z najnovších údajov tiež vyplýva, že amerických výrobcov čakajú horšie časy, keďže júlový index nových objednávok sa znížil z júnových 51,6 bodu na 49,2 bodu a dostal sa tak pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

02.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...