1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita výrobného sektora v Číne v októbri vzrástla

china_flag_1Peking - Aktivita výrobného sektora v Číne v októbri vzrástla, prvýkrát po štyroch mesiacoch, a to vďaka oživeniu objednávok na dodávky produktov z ázijskej krajiny. Vstupné náklady čínskych výrobcov pritom v sledovanom období mierne klesli. Vyplýva to z rýchleho odhadu agentúry Markit.

Podľa Markit kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja - index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v októbri stúpol na 51,1 bodu zo septembrových 49,9 bodu a dosiahol tak najvyššiu úroveň od apríla tohto roka. Okrem toho hodnota indexu prekročila zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví, od jej poklesu.

Aj ďalší z dôležitých indikátorov vývoja v priemysle, index produkcie, sa vyšplhal zo septembrových 50,3 bodu na 51,7 bodu v októbri, čo je jeho najvyššia úroveň za šesť mesiacov.

Napriek tomu sú analytici opatrní a upozorňujú, že ide o predbežné výsledky a vzhľadom na dlhové problémy Európy a vysokú nezamestnanosť v USA sa nedá predpovedať, či tempo rastu čínskej ekonomiky v tomto kvartáli zrýchli. Na ilustráciu v predchádzajúcom, 3. štvrťroku sa spomalilo na 9,1 % z 9,5 % v období apríl-jún 2001.

25.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...