1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita výrobného sektora eurozóny je najnižšia od decembra 2012

Eurosymbol buildingBrusel - Výrobný sektor eurozóny je najslabší za viac ako šesť rokov. Aktivita v tomto odvetví v júli opäť klesla, síce o niečo miernejšie, ako naznačoval predbežný odhad, ale na najnižšiu úroveň od decembra 2012. Vyplýva to zo spresneného prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa konečných výsledkov Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora euroregiónu sa v júli znížil na 46,5 bodu z júnových 47,6 bodu. Rýchly odhad pritom signalizoval, že klesne na 46,4 bodu.

Júlová hodnota PMI je najnižšia od decembra 2012. Udržala sa pod hranicou 50 bodov, čo znamená, že dané odvetvie nerastie, ale jeho výkon stále klesá. PMI výrobného sektora je nižší ako 50 bodov už šesť mesiacov v rade.

Zlou správou tiež je, že ukazovateľ produkcie, ktorý je jedným z indikátorov ekonomického zdravia euroregiónu a podieľa sa na hodnote kombinovaného indexu pre celý súkromný sektor eurozóny, sa v júli prepadol na viac ako šesťročné minimum 46,9 bodu zo 48,5 bodu v júni.

„Na palubnej doske eurozóny svietia červené svetlá, všetky kontrolky varujú pred zhoršujúcim sa zdravotným stavom výrobných podnikov v regióne,“ uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit.

Rastúce geopolitické obavy, vrátane obchodných sporov a brexitu, a tiež obavy z pomalšieho hospodárskeho rastu na domácom aj medzinárodnom trhu utlmujú súčasný dopyt a zasiahli dôveru vo výhľad (eurozóny), dodal Williamson.

Prieskum tiež odhalil, že nové objednávky v menovej únii klesli už desiaty mesiac v rade a továrne tretí mesiac po sebe znížili počet zamestnancov.

Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, najväčšia ekonomika bloku - Nemecko - bola aj v júli "zdrojom slabosti" výrobného sektora. Nemecký PMI sa totiž v júli prepadol na 43,2 bodu a bol tak najnižší za 84 mesiacov. Druhý najnižší PMI nahlásilo Rakúsko, a to 47 bodov, čo predstavuje 57-mesačné minimum.

PMI nižší ako 50 bodov, čo znamená kontrakciu daného odvetvia, zaznamenali aj Španielsko (48,2 bodu, dvojmesačné maximum), Taliansko (48,5 bodu, tiež dvojmesačné maximum), Írsko (48,7 bodu, 75-mesačné minimum) a Francúzsko (49,7 bodu, šesťmesačné minimum).

Spomedzi sledovaných krajín len Holandsko a Grécko pokračovali v expanzii, hoci rast holandského výrobného sektora bol len mierny a jeho PMI zostal v júli na úrovni 50,7 bodu. V prípade Grécka sa júlový PMI zvýšil na 54,6 bodu, čo predstavuje trojmesačné maximum.

08.08.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...