1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v tureckom výrobnom sektore bola v septembri najslabšia za 9 rokov

turkey flagAnkara/Istanbul - Aktivita v tureckom výrobnom sektore sa v septembri znížila a bola najslabšia za 9 rokov. Aktivita klesla už šiesty mesiac po sebe, čo len potvrdilo čierne vyhliadky tureckej ekonomiky, ktorá zápasí s menovou krízou.

Turecká líra padla od začiatku roka voči doláru asi o 37 %. Dôvodom boli obavy z vplyvu prezidenta Erdogana na menovú politiku a diplomatický spor s USA.

Oslabenie meny spôsobilo zrýchlenie inflácie, ktorá je najvyššia za takmer 15 rokov. Štátna energetická spoločnosť Botas v pondelok prudko zvýšila ceny zemného plynu tretí mesiac po sebe, uviedli pre agentúru Reuters zdroje z energetického sektora.

Vláda zareagovala na krízu znížením rastových prognóz pre tento aj budúci rok. Prudké spomalenie expanzie signalizuje aj množstvo ekonomických indikátorov.

Index nákupných manažérov (PMI) pre turecký výrobný sektor v septembri padol na 42,7 bodu zo 46,4 bodu v auguste, uviedli Istanbulská obchodná komora a firma IHS Markit. Index zostáva hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.

Index sa dostal na najnižšiu úroveň od marca 2009, keď padol až na 37 bodov, uviedla spoločnosť IHS Markit. Dôvodom zníženia indexu bolo spomalenie produkcie a nových objednávok, čo zasa spôsobilo pokles zamestnanosti a nákupnej aktivity.

Slabá líra je hlavným faktorom zhoršenia podnikateľských podmienok a prispela k nárastu inflačných tlakov.

Turecká spotrebiteľské ceny v auguste medziročne vyskočili o 17,9 % a ich rast bol najprudší za takmer 15 rokov.

15.10.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...