1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v čínskom výrobnom sektore sa v júni vrátila k rastu

chinese flag1Peking - Aktivita v čínskom výrobnom sektore sa tento mesiac vrátila k rastu, keď obrat zaznamenali nové objednávky aj produkcia. Výsledky však napriek tomu zaostali za očakávaniami. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil údaje čínskeho štatistického úradu.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor vzrástol v júni na 50,2 bodu zo 49,6 bodu v máji. To znamená návrat k rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Vývoj v čínskom výrobnom sektore však zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s rastom indexu na 50,5 bodu. Júnový vývoj podporil návrat nových objednávok aj produkcie k rastu. Podindex nových objednávok vzrástol na 50,4 bodu z májovej hodnoty 48,2 bodu a čiastkový index produkcie zaznamenal rast na 52,8 bodu z májových 49,7 bodu.

Podľa ekonómky Iris Pangovej z ING však tempo rastu aktivity vo výrobnom sektore signalizuje, že celkové zotavenie si vyžiada určitý čas. Dopyt je stále slabý a jeho úroveň v budúcnosti závisí od prípadných ďalších lockdownov. Pangová zároveň dodala, že čínska vláda bude mať čo robiť, aby splnila svoj cieľ, ktorým je tohtoročný rast ekonomiky na úrovni 5,5 %.

06.07.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...