1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v čínskom priemysle v septembri klesla prvýkrát od februára 2020

chinese flag1Peking - Aktivita v čínskom priemysle v septembri nečakane klesla prvýkrát od začiatku minulého roka. Dôvodom bola energetická kríza a zvýšené ceny vstupov. Naopak, aktivita v službách sa vrátila k expanzii, keďže epidemická situácia sa opäť zlepšila.

Oficiálny index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor v septembri klesol na 49,6 bodu z 50,1 bodu v auguste, uviedol čínsky štatistický úrad. Index sa dostal pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu, prvýkrát od februára 2020. Analytici počítali so stagnáciou indexu na 50,1 bodu.

Dôvodom kontrakcie bolo obmedzenie aktivít v energeticky intenzívnych sektoroch, uviedli štatistici. Nedostatok uhlia, prísnejšie emisné štandardy a vysoký dopyt zo strany priemyslu spôsobili nárast cien uhlia na rekordné úrovne a prijatie rozsiahlych obmedzení spotreby elektriny v minimálne 20 provinciách a regiónoch.

Ďalším negatívnym faktorom, ktorý ovplyvnil výrobcov a ich zisky, boli vysoké ceny materiálov, predovšetkým kovov a polovodičov.

Index cien surovín stúpol v septembri na 63,5 bodu zo 61,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Index nových objednávok sa znížil na 49,3 bodu zo 49,6 bodu a index zamestnanosti na zvýšil na 47,8 bodu zo 47 bodov.

PMI pre nevýrobný sektor sa v septembri zotavil na 53,2 bodu zo 47,5 bodu v auguste, keď sa po letnom zhoršení opäť spomalilo šírenie nového koronavírusu. Protiepidemické reštrikcie stiahli sektor služieb do hlbokej kontrakcie v auguste prvýkrát od vrcholu pandémie počas minulého roka.

Zložený PMI, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj služby, v septembri vzrástol na 51,7 bodu zo 48,9 bodu.

11.10.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...