1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita tovární vo väčšine ázijských krajín minulý mesiac klesla

decline 1Hongkong - Aktivita tovární vo väčšine ázijských krajín minulý mesiac klesla. A ďalšia eskalácia obchodného sporu medzi USA a Čínou vyvolala obavy zo spomalenia globálneho hospodárstva a zvýšeného tlaku na centrálne banky po celom svete, aby zaviedli viac stimulov.

Ukazovatele rastu sa pravdepodobne budú v nasledujúcich mesiacoch zhoršovať, keďže vyššie clá si vyberajú svoju daň od globálneho obchodu a ďalej podkopávajú náladu podnikateľov aj spotrebiteľov, čo vedie k strate pracovných miest a oneskoreniam v investičných rozhodnutiach.

Niektorí ekonómovia predpovedajú globálnu recesiu a obnovenie znižovania úrokových sadzieb, ak sa nepodarí zmierniť napätie v obchode na konci júna na summite skupiny G20 v japonskej Osake, keď sa stretnú prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching.

V Číne, ktorá je ekonomickým motorom Ázie, si výrobný sektor zatiaľ udržal rast. Index nákupných manažérov PMI súkromných spoločností Caixin/Markit zostal v máji na úrovni 50,2 bodu, čo znamená miernu expanziu. Ale oficiálny PMI štatistického úradu minulý týždeň ukázal pokles aktivity.

A výhľad zostal ponurý, keďže rast produkcie sa spomalil, ceny v továrňach stagnovali a optimizmus čínskych podnikov dosiahol najnižšiu úroveň od začiatku týchto prieskumov v apríli 2012.

PMI výrobného sektora sa udržal pod hranicou 50 bodov (ktorá oddeľuje pokles daného odvetvia od jeho rastu) v Japonsku, Južnej Kórei, Malajzii a na Taiwane. Očakávanú úroveň nedosiahol vo Vietname, zatiaľ čo na Filipínach sa mierne zlepšil.

Ďalšia eskalácia napätia nebude dobrá pre globálny obchod. A ak dopyt v USA, Číne a Európe ďalej zoslabne, čo je veľmi pravdepodobné, bude to zlé pre Áziu ako celok, upozornil Aidan Yao, ekonóm z AXA Investment Managers.

Analytici očakávajú, že centrálne banky v Austrálii a Indii tento týždeň znížia úrokové sadzby a v najbližších týždňoch a mesiacoch ich budú po celom svete nasledovať ďalšie.

10.06.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...