1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ZKW Slovakia, s.r.o.

ZKW SlovakiaNáskok v inováciách

Reflektory automobilov môžeme považovať predovšetkým za prvky bezpečnosti. Veď hlavné reflektory, ktoré umožňujú vodičovi vidieť a zároveň byť videný, sú rovnako dôležité ako brzdy, bezpečnostné pásy či airbagy. Spoločnosť ZKW je jedným z najvýznamnejších globálnych výrobcov hlavných reflektorov a ďalších osvetľovacích systémov automobilov.

Filozofia spoločnosti sa neuspokojuje s jednoduchou funkčnosťou, ale presahuje ju. Na webovej stránke ZKW sa uvádza: „Bezpečnosť musí byť funkčná (to je úplne samozrejmé) a v ideálnom prípade však aj naozaj veľmi atraktívna“. Túto filozofiu vo veľkej miere prijal za svoju najvýznamnejší výrobný závod spoločnosti vyrábajúci reflektory so sídlom v Krušovciach na Slovensku. Výsledkom je, že stredisko výskumu a vývoja a výrobné linky dodávajú hlavné reflektory pre mnohé z najznámejších celosvetových značiek v prémiovom segmente automobilového trhu.

Globálne postavenie

Spoločnosť ZKW vznikla v Rakúsku a v tejto krajine, vo Wieselburgu, sa aj dnes nachádza jej celosvetová centrála. Spoločnosť založil v roku 1938 Karl Zizala (názov spoločnosti je odvodený z iniciálok jeho mena v spojení s písmenom W – prvým písmenom názvu rakúskeho hlavného mesta), ale až od roku 1989 sa výroba preorientovala na hlavné reflektory automobilov. Po roku 1989 sa spoločnosť ZKW stala jedným z troch najvýznamnejších výrobcov hlavných reflektorov na svete. Výrobné závody sa nachádzajú v Číne, USA, Indii a samozrejme aj na Slovensku. Spoločnosť okrem toho vlastní továreň na výrobu káblových zväzkov v Ostrave v Českej republike, závod na výrobu elektronických zariadení vo Wiener Neustadte v Rakúsku a v roku 2014 sa začala budovať ďalšia pobočka v meste Silao v Mexiku. Pobočka v lokalite Krušovce je najvýznamnejším výrobcom hlavných reflektorov, hmlových svetiel a osvetlenia interiéru automobilov. Okrem toho poskytuje služby výskumu a vývoja pre závod v Číne a závod v Mexiku, ktorý bude onedlho dokončený, špecializuje sa na vývoj technológie LED.

História rastu

Spoločnosť ZKW Slovakia, s.r.o., bola založená v roku 2006 a výroba originálnych osvetľovacích systémov pre vozidlá Audi a BMW bola spustená v máji 2007. Hoci sa načasovanie spustenia výroby môže zdať nepriaznivé, pretože spadá do obdobia krátko pred globálnou hospodárskou krízou, ktorá mnohých výrobcov v automobilovom priemysle uvrhla do existenčných problémov, spoločnosť ZKW to nepostihlo. Vývoj počtu zamestnancov počas obdobia recesie vykazuje neustály rast: 2007 – 100 zamestnancov, 2008 – 150 zamestnancov a v roku 2009 bol celkový počet zamestnancov viac ako 200. Podobne predstavujú rastúcu krivku aj finančné ukazovatele.

Generálny manažér Alfred Macher pripisuje tento úspech dvom faktorom. V prvom rade spoločnosť ZKW pôsobí v segmente prémiových vozidiel, pričom ekonomicky najviac utrpeli výrobcovia menších a lacnejších vozidiel. Jednoducho povedané, spoločnosť BMW a jej dodávatelia odolali hospodárskej búrke veľmi dobre. V druhom rade, vybudovanie strediska výskumu a vývoja v lokalite Krušovce v rokoch 2008 – 2009 a zameranie sa na vývoj nových produktov umožnilo rast podniku. Odvtedy uplynulo niečo viac ako 5 rokov. V súčasnosti pracuje v spomínanom stredisku výskumu a vývoja na nových projektoch, produktoch a najnovšie aj v oblasti vývoja technológie hlavných reflektorov LED 80 ľudí. Celkový počet pracovníkov závodu je 1 200, obrat 160 miliónov eur a cieľ na rok 2015 je 1 400 pracovníkov a 230 miliónov eur. Tieto čísla predstavujú podľa akéhokoľvek meradla úctyhodný rast.

Produkty budúcnosti

Halogénové reflektory sú v automobilovom priemysle naďalej štandardom. Ťažisko záujmu sa však mení a spoločnosť ZKW je na čele tejto zmeny. Pred niekoľkými rokmi sa začala výroba tzv. xenónových svetiel, ktoré využívajú na svietenie namiesto volfrámového vlákna elektrický oblúk. Vďaka prítomnosti plynu xenón výbojky produkujú svetlo okamžite – bez xenónu by trvalo niekoľko sekúnd až minút, kým by oblúk dosiahol plnú svietivosť. Tieto reflektory sú známe výrazným modrastým odtieňom svetla. Napriek významnému zastúpeniu xenónových reflektorov v škále produktov ZKW však budúcnosť patrí reflektorom LED. Svetelné diódy (LED) sa vyznačujú nižšou spotrebou energie, dlhšou životnosťou a flexibilnejšími možnosťami dizajnu v porovnaní s halogénovými či xenónovými reflektormi.

Stále viac výrobcov automobilov vyššej triedy začína vo svojich vozidlách používať reflektory LED. Stredisko výskumu a vývoja v Krušovciach intenzívne spolupracuje so zákazníkmi spoločnosti pri výrobe nových typov hlavných reflektorov, hmlových reflektorov a žiaroviek na denné svietenie. Medzi týchto zákazníkov patria spoločnosti BMW, Daimler-Benz, skupina VW Group (ktorá zahŕňa značky Audi, VW, Porsche a Škoda), Volvo, Ford a General Motors. Spoločnosť ZKW sa však nezameriava iba na automobily, ale vyrába aj svetelné systémy pre motocykle (vrátane motocyklov BMW a KTM) a nákladné vozidlá (Volvo, Scania a MAN).

Slovensko bolo prvou voľbou

Hoci je pôsobenie výrobcov automobilov na Slovensku i v ostatných častiach strednej Európy v súčasnosti bežným javom, vždy je zaujímavé zistiť, prečo sa určitá spoločnosť rozhodla investovať v tomto regióne. Alfred Macher uvádza niekoľko dôvodov, prečo sa spoločnosť ZKW rozhodla pre lokalitu Krušovce. Prvým z nich je geografická blízkosť: spoločnosť ZKW Slovakia sa nachádza pomerne blízko rakúskej centrály spoločnosti, a preto bolo zabezpečovanie jej podpory jednoduchšie, najmä v prípravnej fáze. Takisto má blízko aj ku kľúčovým zákazníkom, ako sú BMW, VW, Daimler a Volvo sídliace v Nemecku alebo vo Švédsku. Z logistického hľadiska znamená základňa v Krušovciach nižšie náklady. Tretím a pravdepodobne najzávažnejším dôvodom bolo, že je dôležité byť „v oblasti, kde sú skúsenosti s automobilovým priemyslom“. Na Slovensku dokázala spoločnosť ZKW nájsť pracovníkov s bohatými skúsenosťami, ktorí chápu zákonitosti automobilového priemyslu. Výhodou bolo aj to, že boli k dispozícii pracovníci so znalosťou nemeckého jazyka. Hoci bola v roku 2014 hlavným dorozumievacím jazykom spoločnosti angličtina (rovnako ako v ostatných pobočkách ZKW po celom svete), spočiatku bolo potrebné komunikovať v nemčine. Tým, že sa rakúski a slovenskí kolegovia vedeli dorozumieť v nemčine, sa v počiatočnej fáze podarilo predísť mnohým prekážkam.

Kontrola kvality

Spoločnosť ZKW si je dobre vedomá svojho vedúceho postavenia na vysoko konkurenčnom trhu a vie, že ak majú jej produkty a procesy obstáť, hlavnou zásadou musí byť kvalita. V ZKW Slovakia pôsobí 30-členný tím kontroly kvality rozdelený do dvoch oddelení. Prvé slúži potrebám strediska výskumu a vývoja a druhé potrebám výroby. Tento tím kontroly kvality zodpovedá za monitorovanie rôznych fáz každého nového projektu, a tiež všetkých etáp výroby na výrobnej linke v súlade s rôznymi normami kvality jednotlivých zákazníkov. Medzi kompetencie v oblasti kontroly kvality patria aj školenia nových i súčasných zamestnancov na nové procesy. Nedávno tím z Krušoviec prvýkrát školil pracovníkov centrály spoločnosti ZKW v Rakúsku.

Poskytovanie týchto interných školení vytvára a rozvíja spôsobilosti zamestnancov pomocou maticového prístupu – vzájomnej výmeny skúseností a vedomostí pracovníkov na základe výrobných požiadaviek a požiadaviek na kvalitu. Okrem týchto zodpovedností sa zameranie na kvalitu uplatňuje aj pri náročnom testovaní produktov. V miestnom laboratóriu sa vykonávajú pravidelné testy a merania kvality. Napríklad rozprašovaním soli sa v skrátenom období simuluje test životnosti hlavných reflektorov s cieľom identifikovať, kde môžu vzniknúť problémy, odhaliť nedostatky dizajnu a pod.

Pracovníci závodu v Krušovciach sú hrdí nielen na široké portfólio poskytovaných produktov a služieb, od výskumu a vývoja, cez dizajn, až po štandardizovanú výrobu, ale aj na bezkonkurenčnú kvalitu, o ktorú sa všetci pracovníci vytrvalo snažia. Firma pravidelne získava rôzne ocenenia. Najnovším príkladom je ocenenie za vynikajúcu kvalitu od spoločnosti Volvo získané v roku 2013.

Plány do budúcnosti

S ohľadom na plány budúceho rozvoja (vrátane rozšírenia rozlohy závodu o ďalších 20-tisíc m2) a pracovnú vyťaženosť tímov dizajnu a výroby v najbližších 2 – 3 rokoch sa v roku 2016 a v ďalších rokoch predpokladá nárast počtu zamestnancov na 1 800 a cieľový obrat vo výške 320 miliónov eur. Dá sa očakávať, že spoločnosť ZKW Slovakia bude v dohľadnej budúcnosti aj naďalej úspešná.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...