1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Žilinská univerzita v Žiline

Zilinska univ 17Perspektívny hráč na inovačnej mape Európy

V poradí dvanástym rektorom Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) sa 3. júla 2022 stane prof. Ing. Ján Čelko, CSc. O prvých krokoch vo svojej novej funkcii a víziách rozvoja jednej z najprestížnejších univerzít na Slovensku nám porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Hneď na úvod zdôrazňuje, že popri bohatých aktivitách v oblasti vedy a výskumu musí byť hlavným poslaním vysokej školy kvalitné vzdelávanie.

Ako vnímate univerzitné vzdelávanie na Slovensku? V čom spočívajú jeho slabiny a aké má plusy?

Na Slovensku máme extrémne množstvo vysokých škôl, ale zároveň neexistuje skoordinovaný prístup v sledovaní potreby absolventov jednotlivých študijných odborov do budúcnosti. Dôležitým prvkom je financovanie, ak je však spojené so znižovaním rozpočtov, školy prechádzajú do krízového stavu. Sú nútené aplikovať rôzne racionalizačné opatrenia a na svoje aktivity musia získavať prostriedky z iných zdrojov. Aby škola mohla prežiť, zamestnanci sa musia neustále zapájať do nových projektov rôznych schém v rámci viaczdrojového financovania, čo sa potom môže čiastočne negatívne odraziť na celkovej kvalite poskytovaného vzdelávania.
 
V tomto kontexte netreba zabúdať ani na celkový obraz univerzitného školstva, ktorý do značnej miery svojimi vyjadreniami negatívne ovplyvňujú politické kruhy. Na Slovensku vyrastajú veľmi schopní absolventi a vďaka širokospektrálnym odborom disponujú mnohokrát širšou škálou vedomostí v porovnaní s absolventmi z iných krajín. O ich kvalitnej pripravenosti najlepšie vypovedá fakt, že nachádzajú uplatnenie v zahraničných firmách, kde mnohí pôsobia na vrcholových pozíciách. Súčasná prax ukazuje aj to, že o našich absolventov sa zamestnávatelia doslova bijú aj na Slovensku. V najnovšom rebríčku univerzít, fakúlt a študijných odborov podľa zamestnávateľov na portáli Profesia.sk sme v top 3.

S akými víziami nastupujete do funkcie rektora?

Základnou víziou je pokračovať v nastolenom trende a posilňovať postavenie UNIZA v domácom aj globálnom prostredí. V rámci komplexného hodnotenia sa chceme udržať v top päťke najlepších univerzít na Slovensku. Vstúpili sme do zásadných spoluprác s vysokými školami po celom svete a chceme figurovať čo najvyššie vo svetových univerzitných rebríčkoch. UNIZA sa nedávno prvýkrát umiestnila v hodnotení výskumných univerzít Round University Ranking (RUR) 2022, čo považujeme za veľký úspech. RUR je jedným z viacerých svetových rankingov, ktorý univerzity hodnotí na základe 20 indikátorov v oblasti výučby, výskumu, medzinárodnej rôznorodosti a finančnej udržateľnosti. V tomto roku sa Žilinská univerzita umiestnila aj v ďalšom prestížnom rebríčku Scimago, kde obsadila 5. miesto na Slovensku, a v rebríčku QS World University Rankings sme potvrdili svoju pozíciu na zdieľanom 3. mieste spomedzi slovenských univerzít. Najbližší výsledok očakávame z rebríčka U-multirank (21. júna).

Týmto sa dostávame k atraktívnosti štúdia z pohľadu študentov. Čakajú vás v tomto smere väčšie výzvy?

Stojíme pred veľkou úlohou, ktorá spočíva v trvalom zvyšovaní záujmu o štúdium na našej univerzite. V posledných rokoch sme zaznamenali pokles počtu študentov. Aktuálne čísla nasvedčujú, že tento problém sa nám podarilo preklenúť a v súčasnosti už pociťujeme tendenciu mierneho nárastu. Máme vytvorené všetky podmienky pre vyššie počty študentov a vyvíjame veľké úsilie, aby mali mladí ľudia k dispozícii prostredie, ktoré vyžadujú počas štúdia na modernej vysokej škole.

Nosnou prioritou UNIZA je poskytovať kvalitné vzdelávanie. Aké nástroje využívate pri napĺňaní tejto stratégie?

Na UNIZA už niekoľko rokov pôsobí Rada kvality, ktorá vytvorila legislatívne podmienky na splnenie kritérií definovaných nadriadenými orgánmi, a to s cieľom trvalého zvyšovania kvalitatívnej úrovne univerzity. Pokiaľ chceme byť progresívnou vzdelávaco-výskumnou inštitúciou zameranou na študenta a jeho potreby do budúcnosti, je potrebné zrealizovať isté zmeny v pôsobení jednotlivých orgánov. Všetky máme zadefinované v Dlhodobom zámere UNIZA na roky 2021 – 2027 a v nadväzných materiáloch, ktoré sú publikované na základe hodnotenia Rady kvality.

Aké zmeny čakajú univerzitu pod vaším vedením?

V krátkodobom horizonte pôjde predovšetkým o prispôsobenie sa novej legislatíve. S veľkým nasadením pracujeme na procese plnenia štandardov pre vnútorný systém zabezpečenia kvality, ktoré sú nastavené Slovenskou akreditačnou agentúrou pre vysoké školstvo. Do konca augusta musíme s týmito štandardmi zosúladiť všetky študijné programy, ktoré chceme poskytovať v nadchádzajúcom akademickom roku. Ďalšou prioritou je uskutočniť zmeny vyplývajúce z platnosti nového vysokoškolského zákona. Tie sa zásadným spôsobom dotknú všetkých našich aktivít, pretože nový zákon mení podmienky a parametre existencie samotnej univerzity, jednotlivých fakúlt, akademických orgánov atď.

V ktorých oblastiach vidíte príležitosť pre rast univerzity?

Za uplynulé roky sme dokázali vytvoriť zaujímavé portfólio vedeckovýskumných aktivít inovačného charakteru v prepojení s komerčnou sférou. V tomto zameraní chceme pokračovať prostredníctvom vytvárania príležitostí pre mladých vedcov, ktoré im poskytnú väčšiu možnosť uplatnenia a univerzitu dostanú do povedomia v regionálnom aj nadregionálnom kontexte.

Môžete priblížiť niektoré z projektov zameraných na sféru inovácií?

Podieľali sme sa na veľkom medzinárodnom projekte AIR TRITIA, pričom v úlohe riešiteľa figurovalo konzorcium zo Slovenska, Poľska a Českej republiky. Tento projekt bol zameraný na kvalitu ovzdušia v pohraničnom regióne TRITIA (Žilinský samosprávny kraj, Moravsko-sliezsky kraj, Sliezske vojvodstvo a Opolské vojvodstvo) a spolupracovalo na ňom 15 projektových partnerov zo žilinského regiónu. UNIZA bola reprezentovaná Stavebnou fakultou a Výskumným centrom, zastúpené bolo aj mesto Žilina a Žilinský samosprávny kraj. Od roku 2020 figurujeme spolu s ďalšími 4 inštitúciami v Aliancii PIONEER. Jej cieľom je vybudovať európsku univerzitu prepájajúcu vzdelávanie, výskum, inovácie aj služby pre spoločnosť. Prostredníctvom tohto jedinečného modelu bude možné riešiť hlavné výzvy miest budúcnosti v súvislosti s európskou agendou.

Koncom roka 2021 sme v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom a mestom Žilina založili inovačné centrum INOVIA, ktoré pracuje na vytváraní podmienok pre zvyšovanie inovačnej výkonnosti regiónu, prepájaní a zintenzívnení spolupráce firiem, výskumných a vzdelávacích inštitúcií. Inšpirovali sme sa zahraničím, kde sú podobné centrá ťahúňom inovačného ekosystému a pozitívne ovplyvňujú rozvoj regiónu. Vznik inovačného centra je zároveň reakciou na silnejúci trend digitalizácie a automatizácie, ale aj stúpajúce nároky na vzdelanie, zručnosti a kreativitu.

UNIZA s vysokým nasadením realizuje aj rôznorodé investičné aktivity. Ktoré sú to?

Vedenie univerzity má za sebou úctyhodný kus práce v oblasti výstavby. 27. júna 2022 slávnostne otvoríme obnovený 400-metrový atletický ovál s ôsmimi dráhami, ktorý spĺňa najvyššie štandardy na organizáciu súťaží podľa medzinárodných predpisov IAAF. Červená tartanová dráha, sektory pre technické disciplíny, nová trávnatá plocha ako aj terénne úpravy budú otvorené pre študentov univerzity, športové kluby, vrcholových športovcov aj verejnosť. Na výstavbe tohto športového komplexu sa podieľalo mesto Žilina a Slovenský atletický zväz, pričom samotná rekonštrukcia stála približne 2 milióny eur.

Ďalšie veľké investície boli spojené s rekonštrukciou univerzitných budov. Celý univerzitný kampus získal emblematický charakter aj vďaka novému námestiu s umiestneným umeleckým dielom. S ohľadom na potreby mladých rodín vedenie univerzity zainvestovalo aj do vybudovania materskej školy a dúfame, že sa nám ju podarí otvoriť už na jeseň. V blízkej budúcnosti budeme pokračovať v rekonštrukcii internátov a tiež v rekonštrukcii chatiek v Zuberci v Západných Tatrách, ktoré slúžia pre potreby univerzity aj širšej verejnosti. Čaká nás veľký projekt vybudovania novej športovej haly multifunkčného charakteru. Okrem športových aktivít bude k dispozícii aj mestu Žilina pri uskutočňovaní rôznych kultúrnych podujatí.

V pláne máte aj zreštaurovanie pamiatkovo chránenej budovy. Čím je tento projekt výnimočný?

Táto investícia je spojená so 70. výročím vzniku Žilinskej univerzity, ktoré začneme oslavovať v septembri tohto roka. Ide o historickú budovu Áčko, ktorá patrí akademickej pôde UNIZA, a v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR prebehne jej kompletná rekonštrukcia. Budeme radi, ak sa nám tento architektonický skvost podarí v dôstojnej podobe vrátiť do scenérie mesta Žilina. Všetky plánované aktivity s budovou „A“ smerujú k popularizácii vedy, techniky a prezentácie univerzity v meste.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...