1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zberné suroviny Žilina, a.s.

Zberne suroviny ZA 18Nové kategórie druhotných surovín znižujú množstvo komunálneho odpadu

Nakladanie s odpadmi už roky nie je len vecou spaľovania a tvorby skládok. Aktuálne je to súčasť trhového hospodárstva v mnohých aspektoch. Je to komplexná služba a akciová spoločnosť Zberné suroviny Žilina ju chce poskytovať nielen jednotlivcom, obciam alebo mestám, ale aj menším firmám či veľkým korporáciám. Na otázky časopisu Priemysel Dnes odpovedal predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Zberných surovín Žilina Ing. Peter Turza.

Novozaložená spoločnosť Zberné suroviny Žilina, a.s., prevzatím podniku akciovej spoločnosti Zberné suroviny nadviazala na takmer 70-ročnú činnosť svojich predchodcov. Aké zmeny v podniku možno očakávať v súvislosti s týmto štrukturálnym krokom?

Zmeny budú veľmi veľké, prevzatím spoločnosti silným investorom sa práca len začína. Rozhodne to neznamená, že sa prestaneme snažiť len preto, že spoločnosť má stabilitu, a že máme ekonomicky fungujúceho majiteľa, ktorý rovnaký biznis v odpadovom hospodárstve dlhodobo prevádzkuje v Českej republike. Chápeme to tak, že sme na štartovej čiare maratónu. Vďaka tomuto novému investorovi máme potrebné zázemie, máme kouča, máme trénera, máme maséra, máme peniaze na vybavenie nášho tímu, ale ten maratón musíme odbehnúť a vyhrať sami.

Novú etapu začínate pod novým názvom Zberné suroviny Žilina, a.s. Inšpirovali ste sa pri tvorbe obchodného mena aj názvami právnych predchodcov podniku?

Súčasťou kúpy bolo aj duševné vlastníctvo a ochranná známka Zberných surovín. Bola by veľká škoda zahodiť takmer 70-ročnú tradíciu spoločnosti, ktorá v sebe nesie nostalgické spomienky na rarity ako napríklad výkup koží, gaštanov, sušených byliniek či šípok. 70 rokov sme na Slovensku pomáhali riešiť odpadové hospodárstvo, takže určite nechceme upustiť od tohto názvu, ktorý je zažitý u našich rodičov, prarodičov, alebo aj dnešných detí. Bez ohľadu na to, čo zlé naša spoločnosť prekonala, je a podniká tu, zamestnáva slovenských zamestnancov, pomáha upratovať Slovensko od odpadu, a isto stojí za to v tom pokračovať.

Pre podnik Zberné suroviny bol výnimočný rok 2012, kedy ste dosiahli historicky rekordné tržby vo výške 100 miliónov eur. Aké sú vaše očakávania ekonomických ukazovateľov pre najbližšie obdobie?

V tomto momente rozlišujeme medzi realistickým očakávaním a výzvou. Naše očakávania vychádzajú z posledných čísel pred kúpou podniku. Chceme ich ešte o poriadny kus zvýšiť. Naša výzva a možno osobná ctižiadostivosť je viac, než bol historický rok 2012. Jednotkové ceny jednotlivých druhov odpadu sa v roku 2012 inak vyvíjali, a to súvisí aj s celkovými tržbami. Zatiaľ sa to nedá vyčísliť, rozmeniť na drobné, je tam veľa nových premenných.

Spoločnosť pôsobí na celom Slovensku, ktoré má pokryté hustou sieťou 82 výkupných miest a 24 závodov. Plánujete ich počet zvyšovať alebo naopak, optimalizovať?

Odpadové hospodárstvo začína byť téma, ktorá bude rezonovať všade vo svete. Náš model je založený na trhovom princípe, tzn. zaplatím ľuďom za to, že odpad vytriedia, a spolu tak dokážeme zachrániť prírodu. Výkupné miesta určite nebudeme zatvárať, to je nelogické. Naopak, chceme byť bližšie k ľuďom. Môžeme meniť umiestnenie, aby sme boli v súlade s obecnými záujmami, napr. keď okolo nás vyrástla radová zástavba a naša prevádzka skôr „špatí“ ako skrášľuje prostredie. Naším cieľom je počet výkupných miest jednoznačne zvýšiť. V súčasnosti na to hľadáme partnerov, aby sme sieť aj zefektívnili. Môžu to byť aj firmy, ktoré pod našou hlavičkou a s naším technickým zabezpečením podnikajú napr. v lokalitách, kde my prevádzku nemáme. Spolupracujeme aj s technickými službami samospráv, lebo aj u nich sa sústreďujú druhotné suroviny vyzbierané od občanov prostredníctvom špeciálnych kontajnerov. Tieto ďalej zhodnocujeme, čistíme a upravujeme na expedičné množstvá pre hute, papierne, spracovateľov plastov a pod.

Zber druhotných surovín má veľký celospoločenský význam v oblastiach zachovávania recyklovateľných zdrojov surovín a vytvárania pozitívnych ekologických podmienok. Ako hodnotíte prístup Slovákov k recyklovaniu?

Vzhľadom na tie podmienky, aké sú tu nastavené, klasický občan za svoju snahu nie je často ničím iným odmenený, len pocitom, že urobil niečo pre prírodu. Problém je v legislatíve a v nastavení hospodárstva a zlepšenia motivácie. Napríklad na Novom Zélande čím viac komunálneho odpadu občan vyprodukuje, tým viac vriec si na tento odpad musí kúpiť. Vrecia na vytriedenú druhotnú surovinu dostanú od miestnej samosprávy zdarma. Ľudia u nás vnímajú aj to, že majú na sídliskách farebne odlíšené kontajnery, ale potom príde odpadová spoločnosť a nahádže to do jedného zberného vozidla, lebo sa im neoplatí ísť zvlášť pre žltý kontajner, zvlášť pre modrý kontajner, atď. Potom je tu otázka, či sa to ďalej v procese vytriedi alebo vyvezie na skládku či do spaľovne, a či je to zlyhanie jednotlivcov alebo celej firmy. Určite sa v tejto veci dá veľa urobiť, preto sa snažíme sieť rozširovať, zavádzať nové druhy druhotných surovín, ktoré dnes vnímame ako odpad.

Máte spoluprácu s firmami, ktoré niektoré druhy odpadov produkujú vo veľkom?

Odpady a druhotné suroviny vznikajú aj vo výrobnej sfére. Firmy produkujú použitý obalový materiál, kartóny, vrecia, oceľové triesky z obrábania kovov, odpady z plastových vstrekolisov, veľa toho vzniká z automotive priemyslu, kde čoraz viac nahrádzajú kovy plastmi. Každá firma musí mať pripravený plán hospodárenia s odpadmi ešte pred spustením prevádzky. Pomáhame im vyriešiť odpadové hospodárstvo, aby čo najviac druhotných surovín bolo zaradených opäť do procesu výroby ako vstupná surovina.

Vaša spoločnosť vykupuje papier, šrot, farebné kovy, plasty, AKU. Ročne spracujete a umiestnite na trh 100-tisíc ton zberového papiera a takmer štvrť milióna ton oceľového šrotu. Aké sú vaše odhady spracovania objemov druhotných surovín pre najbližšie obdobie? Očakávate rastové alebo klesajúce tendencie?

Je to jednoznačne rast. Potenciál na Slovensku je veľmi veľký. Myslím, že ľudia aj firmy sú stále viac informovaní a stále viac inklinujú k zodpovednému správaniu sa. Ale aj samotné Slovensko v produkcii HDP rastie a tým rastie aj produkcia odpadu, ktorý je treba systémovo vyriešiť.

Technické zázemie vašej spoločnosti tvorí okrem iného 120 nákladných áut, 16 hydraulických nakladačov a 31 samohybných nakladačov. K dispozícii máte tiež 2600 veľkoobjemových kontajnerov. Plánujete počet technických zariadení rozširovať?

Plánujeme technologický park rozširovať aj pre samotnú efektívnosť. Moderné technológie nám v súčasnosti ponúkajú nové možnosti spracovania odpadu, ktoré toľko nezaťažujú životné prostredie. Snažíme sa byť zelená firma, tak ako máme zelené logo, a chceme aj zelenou firmou zostať. Veď aj náš slogan znie: Zhodnoťte svoj odpad!

Nedávno boli v podniku realizované investície zamerané najmä na obnovu a skvalitnenie dopravnej a manipulačnej techniky, spracovateľských technológií a komplexný rozvoj prevádzok. Môžete nám tieto investície priblížiť?

Technika, ktorú sme získali prevzatím spoločnosti Zberné suroviny, a.s., bola v rôznom technickom stave a rôzneho veku. Tak ako športovec len ťažko vyštartuje bez potrebného vybavenia, aj našu firmu musíme vybaviť tak, aby bola schopná zvládnuť zvýšené nároky, ktoré na ňu v budúcnosti budeme klásť. Investície do techniky sú naša absolútna priorita. Bez toho by naša vízia zostala len víziou.

Máte vo výhľade aj ďalšie technológie, ktoré by ste v blízkej budúcnosti chceli zaviesť vo vašom závode?

Dnes sa dá spracovať veľké množstvo druhov odpadov, ktoré vďaka tomu nemusia končiť na skládke alebo v spaľovni, ale stopercentne sa vracajú do výroby. Realizujeme také technológie, ktoré sú z hľadiska odpadového hospodárstva pre Slovensko prínosom a plánujeme sa rozvíjať týmto smerom. Tieto investície sú momentálne vo fáze plánovania, je preto predčasné výšku investície vyčísliť. Je to veľká premenná, ktorá súvisí nielen s pokrytím trhu a technológiami, ale aj s termínmi dodávok strojov a zariadení.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do nastávajúceho obdobia?

Z ekonomického alebo štatistického hľadiska sme start-upová firma. Naše motto je: Slušnosť, spoľahlivosť a férovosť. To sú hodnoty, ktoré na Slovensku treba najviac. Férovosť v obchodných aktivitách, spoľahlivosť pri platbách, slušnosť k ľuďom aj k sebe navzájom. So slušnosťou ide ruka v ruke odbornosť, profesionalita a dôraz na služby. Dnešný zákazník je náročný, môže si vyberať. Nie sme tu sami, konkurencia je v odpadoch veľmi veľká. Musíme byť efektívni a prosperujúci, nie je to na krátke obdobie. Je to dlhodobý maratón, ten sa nedá odbehnúť inak, než v spolupráci s našimi zákazníkmi a férovým vyjednávaním.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...