1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.

zapadoslov vodaren spol 18Maximálna starostlivosť o zásobovanie občanov západného Slovenska

Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZsVS) bola založená v decembri 2002. Jej prioritnou činnosťou je zásobovať obyvateľstvo, priemysel, poľnohospodárstvo a ďalších spotrebiteľov pitnou vodou z verejných vodovodov. Nemenej významným predmetom jej podnikateľskej činnosti aj naďalej ostáva odvádzanie a čistenie odpadových vôd vypúšťaných do verejnej kanalizácie. Ku koncu roka 2018 zabezpečila akciová spoločnosť v rámci 11 okresov dodávku pitnej vody pre 838 281 občanov a odvedenie odpadových vôd pre 525 253 občanov prostredníctvom 5743 km verejných vodovodov, 1876 km kanalizačnej siete a 41 čistiarní odpadových vôd.

Vo svojej pôsobnosti má územie zahrňujúce okresy Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Levice, Nové Zámky, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Komárno. Viac nám v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes prezradil generálny riaditeľ ZsVS Ing. Marek Illéš.

V rámci zlepšovania komunikácie so zákazníkmi rozširujete tento rok svoju sieť zákazníckych centier o nové kancelárie. Ako sa vám zatiaľ tento cieľ darí napĺňať a kde by nové centrá mali pribudnúť?

Západoslovenská vodárenská spoločnosť zaujíma z pohľadu stability a investičnej aktivity dlhodobo pozíciu modernej a vysoko prozákaznícky orientovanej spoločnosti. V rámci zlepšovania komunikácie so svojimi zákazníkmi preto ZsVS zamýšľala tento rok rozšíriť existujúcu sieť siedmich zákazníckych centier o ďalších päť nových zákazníckych kancelárii pre účely väčšieho komfortu zákazníkov. Tento zámer bol však dodatočne prehodnotený a nahradený riešením efektívnejšej reorganizácie práce na vybudovaných zákazníckych centrách, ktorým sa nám podarí dosiahnuť porovnateľné výsledky, avšak z hľadiska financií racionálnejšie.

Celkovo sa na obhospodarovaní infraštruktúry a zákazníkov podieľa viac ako 1500 zamestnancov, ktorí boli ku koncu roka 2018 organizačne začlenení do 7 odštepných závodov a správy spoločnosti. Prečo ste k takejto reorganizácii pristúpili a ako sa zatiaľ osvedčila?

V tejto súvislosti treba spomenúť, že v úvode tohto roka došlo k zrušeniu organizačnej zložky OZ Komárno, ktoré bolo následne čiastočne začlenené pod OZ Nové Zámky, avšak už len ako ďalšie výrobno-prevádzkové stredisko. Tento krok prispel k racionalizácii nákladov, zvýšeniu produktivity práce a celkovému zefektívneniu práce v rámci spoločnosti. Celkový ekonomický dopad bude vyhodnotený koncom roka.

Aké nároky sú dnes kladené na plynulé dodávky pitnej vody, odvedenie a čistenie komunálnych odpadových vôd? Akú úlohu zohrávajú v celom procese prísne štandardy a s tým súvisiaca vyššia spokojnosť klientov?

Zo všetkých 9758 prípadov, ktoré boli v roku 2018 vyhodnocované v rámcoch štandardov kvality dodávky pitnej vody, nebolo zaznamenané žiadne porušenie kvality dodávky vody v zmysle vyhlášky č. 276/2012 Z. z. Počet sledovaných udalostí sa v štandardoch kvality dodávky pitnej vody zvýšil o 1005 udalostí, čo predstavuje medziročný nárast o 11,5 %. Podobne ani v oblasti verejných kanalizácií, resp. odvedenia a čistenia odpadovej vody verejnou kanalizáciou, nebolo z celkového počtu podaní 7622 zaznamenané nedodržanie štandardu kvality služieb súvisiacich s odvádzaním odpadových vôd. Tento trend sa podaril zachovať podobne ako pri pitnej vode aj napriek rastúcemu počtu sledovaných udalostí, ktorý sa zvýšil o 3416, čo predstavuje medziročný nárast až o 81 %.

Západoslovenská vodárenská spoločnosť má k dispozícii vlastné akreditované laboratórne pracoviská. Za účelom skvalitnenia služieb v nich analyzujete odobraté vzorky pitnej a odpadovej vody. Aké boli výsledky a kde vidíte v tejto súvislosti najväčšie problémy?

V roku 2018 v kvalite dodávky pitnej vody bolo pre interné potreby spoločnosti zrealizovaných až 9839 odberov pitných vôd a analyzovaných 211 297 skúšok, pre externého zákazníka bolo prijatých ďalších 1640 vzoriek na analýzu 25 157 ukazovateľov. V oblasti kvality odpadovej vody bolo pre interného zákazníka odobratých 7238 vzoriek a v nich bolo stanovených 56 151 ukazovateľov, od externých zákazníkov bolo prijatých 475 vzoriek a v nich bolo stanovených 2264 ukazovateľov.

V oblasti investičnej výstavby ste v poslednom období realizovali viaceré zámery, ktoré sú dlhodobo zacielené na potrebnú rekonštrukciu, dobudovanie či nevyhnutnú intenzifikáciu vodohospodárskej infraštruktúry. Môžete spomenúť konkrétne projekty?

Investície putovali minulý rok do projektov v sume viac ako 14 miliónov eur. V porovnaní s predošlými rokmi nepochádzali finančné prostriedky najviac z fondov EÚ (OP Kvalita životného prostredia), ale ku koncu roka 2018 boli všetky projekty financované výlučne z vlastných zdrojov spoločnosti. Jednotlivým odštepným závodom ZsVS sa v rámci aktivácie vlastných výkonov podarilo navyše zrealizovať projekty za viac ako 1,8 milióna eur. V rámci zahájených projektov sme rozpracovali až 96 nových stavieb za takmer 10 miliónov eur a dokončili sme 10 stavieb rozpracovaných v predošlých rokoch, z ktorých môžeme spomenúť napríklad ČOV Horša, dobudovanie kanalizácie na Zobore v Nitre, vybudovanie prívodu Veľké Kosihy – Okoličná či rekonštrukciu ČS v Sládkovičove. Špeciálnu pozornosť v investičnej oblasti si však nepochybne zaslúži dokončenie historicky najrozsiahlejšieho projektu spoločnosti – ČOV Sever. V rámci neho ZsVS postavila 94,8 km novej kanalizačnej siete a zrekonštruovala tri čistiarne odpadových vôd za takmer 85,5 milióna eur. V roku 2018 bola dokončená aj budova centrálneho laboratória v Nitre a podarilo sa tiež zahájiť aktivity súvisiace s postupnou obnovou vozového parku spoločnosti.

Ako sa vašej spoločnosti aktuálne darí? Ako by ste zhodnotili uplynulý rok z hľadiska hospodárskych výsledkov a finančných ukazovateľov? Aké ambície máte v tomto smere v najbližších rokoch?

Aj napriek minuloročným náročným úlohám dosiahla vlani ZsVS kladný hospodársky výsledok – zisk po zdanení 368 243 eur. Spomenutý pozitívny/medziročný trend v oblasti hospodárenia spoločnosti možno prisúdiť najmä rastúcim výnosom, ktoré medziročne vzrástli o 3,95 milióna eur (+5,6 %), predovšetkým z dôvodu pozitívneho vývoja v oblasti regulovaných tržieb za „vodné“ a „stočné“, ktoré medziročne vzrástli o 1,67 milióna eur (o 2,9 %). Výnosy vo výške 74 miliónov eur boli doposiaľ historickým maximom spoločnosti. Tento vývoj sa pripisuje najmä prijatým rozhodnutiam smerujúcim k maximalizácii pripojiteľnosti na vodárenskú sieť. V aktuálnom roku plánujeme, resp. očakávame porovnateľný vývoj v oblasti hospodárenia, najmä s primeraným medziročným nárastom výnosov spoločnosti.

Pre tento rok ste si stanovili náročné ciele, chcete zefektívniť procesy v spoločnosti, racionálnejšie využívať jej zdroje a predovšetkým vyvíjať všetky aktivity k spokojnosti zákazníka. Ako sa vám v tejto snahe darí?

V záujme naplnenia stratégie spoločnosti chceme aj v roku 2019 zaistiť primárne plynulé zásobovanie zákazníkov pitnou vodou a bezporuchové odvádzanie a vypúšťanie odpadových vôd a ich ekologické čistenie. Efektívnym nastavením jednotlivých konkrétnych procesov chceme dospieť k zvyšovaniu kvality poskytovaných služieb a s tým súvisiacej vyššej spokojnosti zákazníkov, minimalizovať negatívne dopady na životné prostredie a tým naďalej prispievať k zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľstva a rozvoju dotknutých miest a obcí v regióne pôsobnosti. Budeme sa snažiť kontinuálne zabezpečovať systematickú obnovu, rekonštrukciu a koncepčný rozvoj využívanej infraštruktúry s cieľom eliminovať nepredvídané havarijné situácie. Jedným z konkrétnych cieľov je dozariadiť centrálne laboratórium ZsVS, prostredníctvom ktorého spoločnosť zefektívni organizáciu práce laboratórnych pracovísk či zabezpečí možnosť vykonania rozborov širšieho spektra vzoriek vlastnými kapacitami. K záväznému bilancovaniu realizovaných opatrení pristúpime však až po ukončení roka.

Aké výzvy pred vami stoja a čo by ste chceli zdôrazniť na záver?

Výhľadovým zámerom ZsVS je prioritne aj naďalej dosahovať vysokú mieru spokojnosti svojich zákazníkov predovšetkým prostredníctvom zabezpečovania plynulého zásobovania pitnou vodou a odvádzaním a ekologickým čistením vypúšťaných odpadových vôd. Dlhodobou víziou spoločnosti zostáva dosahovanie statusu modernej, stabilnej a vysoko prozákaznícky orientovanej spoločnosti, ktorá dbá na zlepšovanie kvality života svojich zákazníkov so zreteľom na ochranu životného prostredia v oblasti svojej pôsobnosti. Medzi ďalšie plány do najbližšej budúcnosti však naďalej ostávajú aj aktivity zamerané na zabezpečenie udržateľného hospodárenia, zachovanie silného a stabilného postavenia, zachovanie zamestnanosti, resp. znižovanie fluktuácie pracovníkov, nárast priemerných miezd, zvyšovanie kvalifikácie a potrebnej odbornosti pracovníkov a pod.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...