1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.

zapadoslov vodaren spol 18Rast tržieb pokračoval aj v minulom roku

Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS) bola založená v decembri 2002. Jej prioritnou činnosťou je zásobovať obyvateľstvo, priemysel, poľnohospodárstvo a ďalších spotrebiteľov pitnou a úžitkovou vodou z verejných vodovodov. Ďalším predmetom jej podnikateľskej činnosti je aj odvádzanie a čistenie odpadových vôd vypúšťaných do verejnej kanalizácie.

Ku koncu roka 2018 zabezpečila akciová spoločnosť v rámci 11 okresov dodávku pitnej vody pre 838 281 občanov a odvedenie odpadových vôd pre 525 253 občanov prostredníctvom 5743 km verejných vodovodov, 1876 km kanalizačnej siete a 41 čistiarní odpadových vôd.

Vo svojej pôsobnosti má územie zahrňujúce okresy Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Levice, Nové Zámky, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Komárno.

Aj napriek minuloročným náročným úlohám dosiahla vlani ZSVS kladný hospodársky výsledok – zisk po zdanení predstavoval 368 243 eur. Spomenutý pozitívny trend v oblasti hospodárenia spoločnosti možno prisúdiť najmä rastúcim výnosom, ktoré medziročne vzrástli o 3,95 milióna eur (o 5,6 %), a pozitívnym trendom v oblasti regulovaných tržieb za „vodné“ a „stočné“, ktoré medziročne vzrástli o 1,67 milióna eur (o 2,9 %). Výnosy takmer 74 miliónov eur boli historickým maximom spoločnosti. „Tento vývoj pripisujem najmä prijatým rozhodnutiam smerujúcim k maximalizácii pripojiteľnosti na vodárenskú sieť. Ústretoví sme boli aj ku klientom vyhlásením generálneho pardonu. Zákazníkom, ktorí boli nelegálne pripojení na našu vodovodnú a kanalizačnú sieť sme umožnili legalizáciu prípojok,“ uviedol vo výročnej správe za rok 2018 JUDr. Zoltán Hájos, predseda predstavenstva ZSVS.

Západoslovenská vodárenská spoločnosť zaujíma z pohľadu stability a investičnej aktivity dlhodobo pozíciu modernej a vysoko prozákaznícky orientovanej spoločnosti. V rámci zlepšovania komunikácie so svojimi zákazníkmi preto ZSVS tento rok rozširuje sieť siedmich zákazníckych centier o ďalších päť nových. Celkovo sa pritom na obhospodarovaní infraštruktúry a klientov podieľa vyše 1500 zamestnancov, ktorí boli ku koncu roka 2018 organizačne začlenení do 7 odštepných závodov a správy spoločnosti. V tejto súvislosti treba spomenúť, že v úvode tohto roka došlo k zrušeniu organizačnej zložky OZ Komárno, ktoré bolo začlenené do OZ Nové Zámky ako ďalšie výrobno-prevádzkové stredisko. Tento krok prispel k racionalizácii nákladov, zvýšeniu produktivity práce a celkovému zefektívneniu práce.

Dobre investované financie

Primárny dôraz bol aj v roku 2018 kladený na kontinuálne zvyšovanie kvality poskytovaných služieb spĺňajúcich prísne štandardy a s tým súvisiacu vyššiu spokojnosť klientov ZSVS. „V záujme naplnenia takto stanoveného cieľa sme využili rôzne nástroje, hlavne naše akreditované laboratórne pracoviská, kde sme postupne za účelom skvalitnenia služieb analyzovali celkovo 236 454 odobratých vzoriek pitnej vody a 58 415 ks vzoriek odpadovej vody,“ povedal predseda predstavenstva. V oblasti investičnej výstavby vlani realizovali viaceré investičné zámery, ktoré sú dlhodobo zacielené na potrebnú rekonštrukciu, dobudovanie či nevyhnutnú intenzifikáciu vodohospodárskej infraštruktúry, opravy ostatných kapacít či investície do koncepčného rozvoja rôznych oblastí spoločnosti.

Investície putovali minulý rok do projektov v sume viac ako 14 miliónov eur. V porovnaní s predošlými rokmi nepochádzali najviac z eurofondov (OP Kvalita životného prostredia), ale ku koncu roka 2018 boli všetky projekty financované výlučne z vlastných zdrojov spoločnosti. Jednotlivým odštepným závodom ZSVS sa v rámci aktivácie vlastných výkonov podarilo zrealizovať projekty za viac ako 1,8 milióna eur. „V rámci zahájených projektov sme rozpracovali až 96 nových stavieb za takmer 10 miliónov eur. Okrem zahájených stavieb sme dokončili 10 stavieb rozpracovaných v predošlých rokoch,“ povedal Zoltán Hájos, ktorý spomenul napríklad ČOV Horša, dobudovanie kanalizácie na Zobore v Nitre, vybudovanie prívodu Veľké Kosihy – Okoličná či rekonštrukciu ČS v Sládkovičove.

V rámci týchto stavieb si špeciálnu pozornosť určite zaslúži dokončenie historicky najrozsiahlejšieho projektu spoločnosti – ČOV Sever. V rámci neho postavila Západoslovenská vodárenská spoločnosť 94,8 km novej kanalizačnej siete a zrekonštruovala 3 čistiarne odpadových vôd za takmer 85,5 milióna eur. V roku 2018 bola dokončená aj budova centrálneho laboratória v Nitre a podarilo sa tiež zahájiť aktivity súvisiace s postupnou obnovou vozového parku spoločnosti. Čo sa týka tohto roka, akciová spoločnosť si stanovila viaceré ciele. „Chceme zefektívniť procesy v spoločnosti, racionálnejšie využívať jej zdroje a predovšetkým vyvíjať všetky aktivity k spokojnosti zákazníka, ktorý je v centre pozornosti našej spoločnosti. Verím, že sa nám aj v tomto roku podarí splniť náročné ciele a nadviazať na spomínané pozitíva, postupne napĺňať naše dlhodobé zámery a v konečnom dôsledku tak naďalej prispievať k zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľstva a rozvoju dotknutých miest a obcí v regióne našej pôsobnosti,“ verí Ing. Marek Illéš, výrobno-technický riaditeľ ZSVS.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...