1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.

zapadoslov vodaren spol 18Cieľom je zabezpečiť 85-% napojenosť obyvateľov na kanalizáciu

5696 km vodovodnej a 1748 km kanalizačnej siete so 42 čistiarňami odpadových vôd v 11 okresoch Slovenska. To sú základné kvantitatívne údaje definujúce rozsah vodárenskej siete pod správou Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. (ZsVS).

Nepretržitú a udržateľnú prevádzku verejných vodovodov, kanalizácií, čistiarní a ostatnej infraštruktúry zabezpečuje 1542 zamestnancov ZsVS pre viac ako 900-tisíc obyvateľov v rámci regionálnej pôsobnosti 507 akcionárov spoločnosti. Aké hlavné problémy riešia západoslovenské vodárne v súvislosti so správou tak rozsiahlej siete a aké ďalšie výzvy sú spojené s výkonom vodárenskej činnosti nám v rozhovore priblížil Ing. Marek Illéš, generálny riaditeľ ZsVS.

V roku 2017 dosiahli tržby ZsVS takmer 62 miliónov eur. Ako sa vám darí v aktuálnom účtovnom období?

Odhadujeme, že tržby spoločnosti za rok 2018 budú v medziročnom porovnaní zhruba o 5 % vyššie. Najvýraznejší nárast sa očakáva z regulovaných činností, pričom tržby za pitnú vodu by mali dosiahnuť cca 4-% medziročný nárast a tržby za odvedenie a čistenie odpadovej vody by mali stúpnuť o 7 %. Z hľadiska početnosti evidovaných pripojení ku koncu roka 2018 predpokladáme 1,5-% medziročné zvýšenie v počte odberných miest pitnej vody (cca. 3700 nových pripojení) a 10,7-% nárast v rámci odberných miest odpadovej vody (cca 7-tisíc nových pripojení). Teší nás, že popri zvyšovaní objemu v dodávkach našich služieb sa firme darí aj znižovať celkové náklady. V minulom roku sme zaznamenali úsporu 600-tisíc eur, a to najmä vďaka efektívnejšej spotrebe nakupovaného materiálu, znižovaniu poplatkov za vypúšťanie nadlimitne znečistených odpadových vôd (z dôvodu intenzifikácie a rekonštrukcie existujúcej infraštruktúry), reštrukturalizácii úverových podmienok a ďalšími úspornými opatreniami v oblasti ostatných nákladov na hospodársku a prevádzkovú činnosť spoločnosti.

Prostredníctvom vašich laboratórií ste v roku 2017 vykonali vyše 282-tisíc skúšok odobratých vzoriek vody. Možno na základe uvedených skúšok formulovať závery o stave pitnej vody v regióne pôsobnosti vašej spoločnosti?

Spomenuté množstvo analýz neslúži len na kontrolu pitnej vody na koncových miestach alebo odpadovej vody na odtoku čistiarne, ale aj na priebežné technologické sledovanie, ktoré je pre požadovaný výsledok často ešte dôležitejšie. Vďaka uvedeným analýzam máme prehľad o vodách, ktoré dodávame alebo vypúšťame. V regióne pôsobnosti našej spoločnosti sú však desiatky obecných vodovodov a kanalizácií mimo našej prevádzky. Viacero domov rieši zásobovanie vodou individuálne prostredníctvom studní, ktoré sú osadené zväčša v plytkých horizontoch. Úplne samostatnou kapitolou je oblasť spotreby a produkcie vôd v priemysle a poľnohospodárstve. Z uvedených dôvodov preto nemôžeme iba na základe našich výsledkov zovšeobecňovať údaje o pitných či odpadových vodách v celom regióne.

Vo všeobecnosti však možno konštatovať, že kvalitu pitnej vody v súčasnosti najviac ohrozuje plošné, difúzne znečisťovanie, konkrétne pesticídy a ich nesprávne alebo nadmerné použitie hlavne pri pestovaní technických plodín. Masívne vysádzanie repky na bionaftu, kukurice pre bioplyny alebo bioetanol spôsobuje veľké škody na životnom prostredí, ktoré pocítime až o niekoľko rokov. Podobne rizikové sú intenzívne chemizované golfové areály a výrobne trávnatých kobercov alebo znečistenia povrchových vôd dusíkom a fosforom z poľnohospodárskej pôdy. Na kvalitu vôd má silný dopad aj doprava, či už z pohľadu mikropolutantov (napríklad polyaromatických uhľovodíkov zo spaľovacích motorov alebo mikroplastov z vodorovného dopravného značenia), alebo aj obsahu dusíka (oxidy dusíka z dieslových motorov).

ZsVS prevádzkuje kvalitné podzemné vodné zdroje, pri ktorých je vo väčšine prípadov postačujúca len dezinfekcia. V prípadoch, keď kvalita vody vo vodnom zdroji nevyhovuje v niektorom z ukazovateľov platnej legislatíve, upravujeme túto vodu na úpravniach pitných vôd. Jedná sa o železo, mangán, amoniak, arzén a od roku 2017 aj atrazín. Vďaka uvedeným opatreniam kvalita dodávanej pitnej vody vo vodovodnej sieti v pôsobnosti ZsVS zodpovedá všetkým legislatívnym požiadavkám. Rovnako tak odpadová voda, ktorá prechádza našimi čistiarňami, spĺňa všetky predpísané náležitosti.

V uplynulom období ste zrealizovali viaceré investičné akcie. Môžete nám ich bližšie popísať?

Prioritou ZsVS je obnova vodárenskej infraštruktúry, ktorú financujeme väčšinou z vlastných zdrojov. Intenzifikáciu čistiarní odpadových vôd a rozšírenie kanalizačných sietí realizujeme najmä vďaka nenávratným finančným prostriedkom z fondov EÚ – v rámci Operačného programu Životné prostredie sme preinvestovali viac ako 27 miliónov eur. Cieľom týchto projektov je zabezpečiť zvýšenie napojenosti obyvateľov na verejnú kanalizáciu a čistiarne odpadových vôd nad 85 % a zabezpečiť čistenie odpadových vôd na ČOV v súlade s požiadavkami európskej a národnej legislatívy. Realizácia projektov prispieva k zníženiu záťaže životného prostredia a k zvýšeniu kvality života obyvateľov. Má pozitívny vplyv na vylepšenie kvalitatívnych parametrov podzemných a povrchových vodných zdrojov v daných lokalitách, čím sa výrazne znižuje riziko kontaminácie povrchovej aj podzemnej vody, prípadne pôdy v okolí žúmp a septikov. V súčasnosti zabezpečujeme prípravu projektových dokumentácií a inžiniersku činnosť k vydaniu povolení na uskutočnenie stavieb k odkanalizovaniu ďalších častí nášho regiónu a zároveň aj k zásobovaniu obyvateľstva pitnou vodou na územiach, ktorých obyvateľstvo využíva vlastné vodné zdroje, čím zabezpečíme zvýšenie kvality dodávky pitnej vody.

Kanalizácia prispieva k rozvoju regiónu a k zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľstva. Napriek uvedeným pozitívam stále pomerne vysoký počet domácností nevyužíva služby odvodu odpadovej vody. Ako možno uvedenú situáciu zmeniť?

Je potrebné si uvedomiť, že stále je dosť lokalít, v ktorých verejná kanalizácia vybudovaná nie je. Ide hlavne o menšie obce. Výstavba, ale aj prevádzka kanalizácií v malých obciach je všeobecne ekonomicky stratová. V geograficko-sídelnej štruktúre Slovenska, vrátane nášho regiónu, je reálna pripojiteľnosť na verejnú kanalizáciu na úrovni 80 – 85 % obyvateľov.
Ak je však v blízkosti nehnuteľnosti vybudovaná a prevádzkovaná verejná kanalizácia a nie je daný žiadny objektívny dôvod, prečo by sa nehnuteľnosť nemala pripojiť, k riešeniu takejto situácie by mal prispieť aj tlak zo strany legislatívy a štátu. Vypúšťanie odpadových vôd do prevádzkovanej verejnej kanalizácie s regulovanými cenami stočného je totiž objektívne najlacnejšie riešenie. Všetky ostatné spôsoby ako sa vysporiadať s odpadovými vodami len zneužívajú medzery v právnych predpisoch. Akékoľvek „lacnejšie“ riešenie je totiž nutne spojené s porušovaním predpisov, najčastejšie v oblasti ochrany životného prostredia. Či už prevádzkovaním vypnutej alebo nefunkčnej (ale lacnej) domovej čistiarne, „zahusťovaním“ obsahu žúmp, alebo vývozom žúmp výnimočne lacným subjektom, ktorý ich obsah o kilometer alebo dva ďalej vypustí – v lepšom prípade do poľného hnojiska, v horšom voľne do poľa, na lúku či do potoka.

Ešte náročnejšia je situácia, keď je v rámci väčších projektov vybudované odbočenie z verejnej kanalizácie až na hranicu nehnuteľnosti. Majiteľ v čase prípravy projektu často aj podpíše zmluvu o budúcej zmluve na pripojenie, ale v čase požiadavky skutočného pripojenia ho nevykoná. Naša spoločnosť sa kontinuálne usiluje o zvyšovanie pripojiteľnosti priebežným presviedčaním, pripomínaním a výzvami, vydaním generálneho pardonu a iných opatrení. V týchto situáciách je však nevyhnutný aj účinný tlak od príslušných orgánov štátu a miestnej samosprávy. A ten je zatiaľ slabý.

Aké sú vaše ciele a plány pre najbližšie obdobie?

Ako spoločensky zodpovedná firma sa chceme aj naďalej zameriavať hlavne na zabezpečenie plynulého a dlhodobo udržateľného výkonu regulovaných činností so zreteľom na ochranu životného prostredia prísnym dodržiavaním štandardov a regulácie vyplývajúcej z platnej legislatívy. K tomu patria aj aktivity spojené so zabezpečením udržateľného hospodárenia, zachovaním silného a stabilného postavenia firmy, a s tým súvisiace efektívnejšie a hospodárnejšie využitie existujúcej infraštruktúry, znižovanie strát vody na vodovodnom potrubí, skvalitňovanie dodávateľsko-odberateľských vzťahov či zavádzanie praktických a inovatívnych riešení. V personálnej oblasti budeme pokračovať v skvalitňovaní pracovných podmienok našich zamestnancov, náraste priemerných miezd, vo zvyšovaní kvalifikácie a potrebnej odbornosti, ale aj ostatných benefitov vyplývajúcich z kolektívnej zmluvy spoločnosti. K prioritám patrí aj zabezpečenie primeranej ceny služieb a ich celkovej kvality.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...