1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Západoslovenská distribučná, a.s.

zapadoslovenska distribucnaInteligentné siete prinesú nevídané možnosti

Na začiatku minulého roka došlo k zmene obchodného názvu spoločnosti ZSE Distribúcia, a.s., na Západoslovenská distribučná, a.s. Táto spoločnosť vstúpila na trh v júli 2007 ako 100-% dcérska akciová spoločnosť Západoslovenskej energetiky, a.s., na základe požiadaviek európskej a slovenskej legislatívy súvisiacej s liberalizáciou energetického trhu.

O aktuálnych otázkach a víziách spoločnosti sme sa rozprávali s členom predstavenstva Západoslovenskej distribučnej, a.s., Ing. Marianom Kapcom.

Západoslovenská distribučná (ZSD) prešla v poslednej dobe výraznými zmenami. Priblížite nám jej úlohy v rámci skupiny ZSE?

Nedávne zmeny, ktorými prešla naša spoločnosť, boli skôr interného charakteru, keď sa nám podarilo zavŕšiť isté obdobie transformácie. Na obsah či kvalitu poskytovaných služieb tieto presuny v rámci skupiny ZSE, kam ZSD patrí, nemali žiaden dopad. Pokrývame stále rovnaké oblasti súvisiace s distribúciou elektriny. Dá sa povedať, že sme si doma procesne poupratovali, aby sme boli schopní flexibilnejšie napĺňať požiadavky trhu i európskej a národnej legislatívy.

Podnikla vaša spoločnosť v nedávnom období konkrétne aktivity v modernizácii distribučnej siete, prípadne sa pripravuje investícia väčšieho rozsahu? Čo to prinesie zákazníkom vašej spoločnosti?

Modernizácia distribučnej sústavy je proces, ktorý sa deje nepretržite, a ktorý reflektuje aktuálny stav, potreby a možnosti. Zmysluplná modernizácia je založená na precíznom plánovaní a analýze stavu, čomu sa u nás venuje niekoľko špecializovaných tímov. Všetko je teda podriadené tomu, aby v danej chvíli a za daných možností dostal zákazník maximálnu možnú kvalitu a spoľahlivosť distribúcie elektriny.

V Európe sa veľa hovorí o inteligentných sieťach (smart grid). Čo by mali priniesť odberateľom a poskytovateľom energie? V akom časovom horizonte by mohli byť realizované na Slovensku?

Inteligentné siete znamenajú v rozvoji energetiky ďalší veľmi podstatný míľnik. Dnes ešte ani nemožno úplne predpovedať, aké horizonty tento rozvoj v najbližších dekádach prinesie. Je však isté, že tak pre odberateľov, ako aj poskytovateľov otvárajú inteligentné siete oblasti fungovania, ktoré výrazne zmenia správanie jednej aj druhej strany. Poskytovatelia budú mať prístup k dátam, na základe čoho budú vedieť zákazníkovi ponúknuť široké spektrum produktov a služieb, o ktorých sa nám dnes možno ešte ani nesníva. Zákazník, čiže odberateľ, bude mať pod kontrolou svoju spotrebu, bude sa vedieť rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodnúť v rôznych typoch energetických otázok.

Z technického hľadiska sú určité limity pre pripojenie nových, predovšetkým obnoviteľných zdrojov energie. Aké sú tieto limity pre vašu distribučnú sieť?

Pri stanovovaní technických podmienok pre konkrétne zariadenie na výrobu elektriny sa posudzuje vplyv konkrétneho zariadenia na distribučnú sústavu a jej užívateľov v danom mieste pripojenia, pričom sú v príslušných predpisoch prevádzkovateľa distribučnej sústavy ustanovené technické limity pre ovplyvňovanie distribučnej sústavy z hľadiska prevádzkovania zariadení na výrobu elektriny. Vzhľadom na veľkosť inštalovaného výkonu už pripojených zariadení na výrobu elektriny v súčasnosti spoločnosť Západoslovenská distribučná analyzuje vplyv už pripojených zariadení a plánovane pripojených zariadení do jej regionálnej distribučnej sústavy na bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzkovania regionálnej distribučnej sústavy, a na bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzkovania prenosovej sústavy ako nadradenej sústavy. Následne spoločnosť ZSD nastaví podmienky pre pripojenie nových zariadení na výrobu elektriny.

Často diskutovaná je otázka obnoviteľných zdrojov energie a ich podpora. Ako vidíte podporu štátu pre obnoviteľné zdroje a potenciál OZE do budúcnosti?

Spoločnosť Západoslovenská distribučná je povinná prednostne pripájať tieto zariadenia na výrobu elektriny, vykupovať od nich všetku vyrobenú elektrinu na krytie strát v distribučnej sústave, prevziať za nich zodpovednosť za odchýlku, platiť im doplatky a podobne, ak zariadenia na výrobu elektriny splnia zákonom predpísané podmienky. Je evidentné, že nárast tarify za prevádzkovanie systému, kde je táto podpora reflektovaná, z úrovne 2,72 eur/MWh v roku 2009 na súčasnú úroveň 19,82 eur/MWh, eliminoval pre odberateľov elektriny benefit zníženia ceny elektriny ako komodity na energetických burzách v posledných rokoch. Pre slovenských podnikateľov, ktorí súťažia o zákazníkov s inými podnikateľmi, ktorí túto podporu neplatia (napr. z niektorých krajín EÚ, kde je systém podpory OZE financovaný inak, napr. len domácnosťami alebo s čiastočným zainteresovaním štátneho rozpočtu a pod., prípadne z krajín mimo EÚ, kde tak masívna podpora OZE a s tým súvisiace náklady neexistujú) to nie je dobrá správa, najmä ak energie tvoria významnú nákladovú položku a preferovali by sme, keby sa rozsah podpory nezvyšoval.

Aká je u nás momentálne situácia s využívaním obnoviteľných zdrojov energie? Môžete vyjadriť percentuálny podiel vyrobenej energie pripadajúci na rôzne obnoviteľné zdroje? Akým spôsobom tento druh energie ovplyvňuje ceny pre koncových zákazníkov?

Od účinnosti zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby (od 1. 9. 2009) sme pripojili do distribučnej sústavy len podporované zariadenia na výrobu elektriny (OZE a VÚ KVET). Z celkového inštalovaného výkonu bolo najviac pripojených solárnych zaria-dení (44 %). Kogeneračné jednotky (38 %), bioplynové stanice (15 %) a malé vodné elektrárne (2 %) tvoria zvyšok. Na Slovensku je podpora OZE a VÚ KVET financovaná výlučne odberateľmi elektriny cez tarifu za prevádzkovanie systému. Ako sme uviedli v odpovedi na predchádzajúcu otázku, vývoj tarify za prevádzkovanie systému (nárast z úrovne 2,72 eur/MWh v roku 2009 na súčasnú úroveň 19,82 eur/MWh) a jej vplyv najmä na podnikateľský sektor si vyžaduje, aby sa veľkosť podpory ďalej nezvyšovala.

Elektromobilita je na Slovensku len v začiatkoch. Vy s ňou však už máte skúsenosti. Čo pre vás znamená a aké sú vízie v oblasti elektromobility na Slovensku?

Podobne ako smart grids, aj elektromobilita si hľadá pomerne intenzívne svoje miesto v našom živote. Hoci každý vie, že „raz to príde“, zatiaľ nie je trh pripravený zastrešiť elektromobilitu ako samostatný pilier energetiky. V automobilovom priemysle sú o niečo ďalej a dokonca nie je núdza ani o sériovú výrobu elektromobilov. K naplneniu poslania elektromobility chýba na Slovensku zatiaľ pomerne veľa dielov „skladačky“ – od legislatívy až po ekonomiku a rentabilitu celého systému. Preto sa snažíme držať krok s vývojom a sme angažovaní v rôznych odborných platformách. Máme už aj prvé skúsenosti s cezhraničnými projektmi, no na masívny nástup si ešte budeme musieť počkať.

Aké sú ďalšie strategické plány a vízie vašej spoločnosti i celej skupiny z dlhodobého hľadiska?

Vízia celej skupiny ZSE, ale i ZSD, je postavená na základnom poslaní, ktorým je zlepšovanie kvality života ľudí. To znamená, že nechceme byť iba dodávateľom či distribútorom elektriny, ale chceme sa stať partnerom našich zákazníkov v otázkach energetických riešení.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...