1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Záchranná zdravotná služba Bratislava

Zachranna zdravot sluzba BAReorganizácia štátnej záchranky má priniesť lepšie výsledky

Pôsobí prostredníctvom 94 staníc takmer na celom Slovensku a za 24 hodín ošetrí v priemere 465 pacientov. Celkovo disponuje 145 ambulanciami rýchlej zdravotnej pomoci a 52 špeciálnymi osobnými motorovými vozidlami. Reč je o Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) Bratislava, ktorej čerstvým riaditeľom je Ing. Mgr. Imrich Andrási, MPH. Do funkcie dočasne povereného riaditeľa ho vymenoval v úvode septembra minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Stalo sa tak po tom, ako sa ZZS Bratislava prepadla do zlých ekonomických čísiel. Štátnej záchranke totiž enormne narástol dlh voči Sociálnej poisťovni, nakoľko nebola schopná platiť odvody za svojich zamestnancov. „Okamžite sme pristúpili k zmene v organizačnej štruktúre ZZS Bratislava. Niektoré pracovné miesta sme zlúčili, iné sme zrušili,“ vysvetlil Imrich Andrási dôvod, pre ktorý boli zrušené tri manažérske pozície a funkcia garanta a hlavného lekára bola spojená do jednej.

Súčasťou reorganizácie štátnej záchranky malo byť pôvodne pozastavenie vyplácania nenárokovateľnej časti mzdy po dobu dvoch mesiacov. Médiá zasa priniesli mylné informácie o tom, že zo ZZS Bratislava malo odísť 36 pracovníkov. „Zredukoval sa len počet zamestnancov na niektorých pozíciách. K 1. októbru, po vzájomnej dohode, opustili organizáciu ôsmi zamestnanci, štyria manažéri a štyria ostatní zamestnanci,“ ozrejmil Imrich Andrási a dodal, že nenárokovateľné zložky mzdy napokon ponechali. Pôvodným zámerom bolo totiž dostať štátnu záchranku do lepších čísiel čo najskôr, a toto bola jedna z ciest ako to dosiahnuť. Aktuálne je tento plán nastavený na 6 až 12 mesiacov a zahŕňa napríklad aj vypovedanie viacerých nevýhodných zmlúv. „Máme veľmi pekné priestory na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke. Napriek tomu je sídlo štátnej záchranky u súkromníka, kde ročne platíme za prenájom 108-tisíc eur. To je neprijateľné,“ prezradil riaditeľ s tým, že zmluva o prenájme bola zrušená a riaditeľstvo ZZS Bratislava sa sťahuje do Petržalky.

Pre úplnosť treba dodať, že zamestnanci ZZS Bratislava zaujali pozornosť médií aj tým, že chceli dočasne povereného riaditeľa krátko po jeho nástupe do funkcie odvolať. Imrich Andrási nám v rozhovore odôvodnil aj rozhodnutie nevyplatiť nenárokovateľné zložky mzdy zdravotníckemu personálu po dobu dvoch mesiacov. „Časť z posádok bola preradená do kategórie číslo 3, čo znamená rizikový stupeň práce. V praxi to znamená 35-% príplatok ku mzde a 5 dní dovolenky navyše. Okrem toho bol v štátnej záchranke udržiavaný permanentný podstav zamestnancov tak, aby si pracovníci čerpali nadčasy, a tým pádom za ne dostávali aj príplatok,“ vysvetlil riaditeľ a dodal: „Ročne sme vďaka tomuto „systému“ prišli len za 3. kategóriu rizikových prác o 1,3 milióna eur. „Klasické“ nadčasy pri zaradení v 2. kategórii rizikových prác stoja organizáciu zhruba 4 milióny eur ročne.“ Riaditeľ organizácie chápe danú situáciu ako veľmi citlivú, ktorá vrhá zlé svetlo na vnímanie najväčšej štátnej záchranky na Slovensku. No napriek tomu je presvedčený, že kvôli vyššie spomenutým dôvodom je nevyhnutné v reorganizácii ZZS Bratislava pokračovať.

Lepšia a rýchlejšia starostlivosť o pacienta

Zdravie a ľudský život. Dva pojmy a najvyššie hodnoty, ktoré si zaslúžia čo najväčšiu pozornosť a starostlivosť. Pre ich záchranu robia pracovníci záchrannej zdravotnej služby maximum a veľmi dobre to dokladuje aj počet ošetrených pacientov. Posádky najväčšej štátnej záchranky zasahovali len v minulom roku takmer v 162-tisíc prípadoch. Najviac výjazdov (3274) bolo v hlavnom meste, konkrétne zo stanice v Ružinove. Spolu vlani najazdili všetky ambulancie bratislavskej záchranky takmer 5,5 milióna kilometrov. Počet výjazdov a najazdených kilometrov pritom odrážal stav vrcholiacej pandémie. V novembri 2021 bolo napríklad 4,5-násobne viac výjazdov k pacientom s ochorením COVID-19 než v rovnakom období predchádzajúceho roka. Medzi diagnózami dominovali pacienti práve s týmto ochorením, ďalej to bola dýchavičnosť, primárna artériová hypertenzia, bližšie neurčená bolesť brucha či kolaps. Desiatku diagnóz, ku ktorým smerovali ambulancie ZSS Bratislava v minulom roku najčastejšie, uzatvárali bolesť v hrudníku, cievna mozgová príhoda, epilepsia, dehydratácia a bližšie neurčená ťažoba spojená s dávením.

Posádky našej najväčšej štátnej záchrannej zdravotnej služby zasahujú denne pri viac ako 440 prípadoch. Najviac výjazdov bolo za prvých 8 mesiacov tohto roka uskutočnených zo stanice v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Počet covidových pacientov tento rok zatiaľ výrazne klesol (o menej ako polovicu). Výjazdy za pacientmi sa týkali najmä stredného a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19. Ďalšími diagnózami, ku ktorým najčastejšie smerovali ambulancie ZZS Bratislava, boli dýchavičnosť, vysoký krvný tlak, rôzne bolesti brucha či kolaps. V letných mesiacoch tradične prevažovali kolapsy z tepla.

Väčší komfort v starostlivosti o pacientov by mali priniesť nové sanitky s lepším a modernejším vybavením. Na jar tohto roka totiž Záchranná zdravotná služba v Bratislave vyhlásila verejnú súťaž na nákup nových sanitiek. Výsledkom verejného obstarávania má byť rámcová dohoda o nákupe 100 špeciálnych sanitiek rýchlej lekárskej a zdravotnej pomoci, prislúchajúcich prístrojov a transportnej a imobilizačnej techniky. Financie na ich nákup v hodnote viac ako 23 miliónov eur budú viaczdrojové, najväčší podiel má pochádzať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) bez spolufinancovania žiadateľa, ako aj zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti. „Výmenou sanitných vozidiel klesne ich priemerný vek z približne 11 na 2 roky. Cieľom je vyšší štandard poskytovania zdravotnej starostlivosti, ako aj zvýšenie komfortu pre pacientov a zdravotníkov,“ prezradil Imrich Andrási s tým, že takýmto spôsobom sa má zvýšiť aj počet špeciálnych ambulantných vozidiel na účely okamžitej a opakovanej núdzovej reakcie v rámci pandémie ochorenia COVID-19.

Výborné výsledky na rôznych súťažiach

Aby mohli záchranári kvalitne plniť svoje náročné úlohy, je nevyhnutné, aby sa neustále vzdelávali a zdokonaľovali vo svojej činnosti. Na tento účel veľmi dobre slúžia rôzne odborné školenia a súťaže. Svoje schopnosti nedávno predviedla posádka zo ZZS Bratislava na akcii Rescue Lesnica 2022 – Memoriál Mareka Rigdu a posádky OM-ATB. Súťaž je námetovo-tematickým pretekom posádok RZP s medzinárodnou účasťou, ktorej súčasťou je tiež VIII. ročník Majstrovstiev Slovenska v kardiopulmonálnej resuscitácii (KPR). Tento rok sa na súťaži, ktorá sa konala koncom septembra v Monkovej doline v Ždiari, zúčastnilo spolu 23 posádok zo Slovenska a Českej republiky. „Záchrannú zdravotnú službu Bratislava reprezentovali dve posádky RZP. Prvá bola v zložení Monika Kalmanová, Daniel Launer a Ján Chlebničan, druhú tvorili Natália Benčeková, Patrik Greš a Filip Kertýs,“ vymenoval riaditeľ štátnej záchranky a dodal: „Práve prvá spomínaná posádka našej záchranky aj na tejto súťaži premenila svoju účasť vo veľký úspech, a to priamo v zlatú medailu. Monika Kalmanová a Daniel Launer sa stali novými majstrami Slovenska v KPR a zároveň tretíkrát v tomto roku obhájili prvú priečku na medzinárodných súťažiach posádok RZP, spolu s kolegom Jánom Chlebničanom.“

Schopnosti a zručnosti záchranárov preveril aj jubilejný 25. ročník medzinárodnej súťaže posádok ZZS s názvom Rallye Rejvíz, ktorá sa konala v susednom Česku na záver mája. Dokopy v siedmich kategóriách súťažilo až 99 posádok a jednotlivcov, pre ktorých bolo pripravených niekoľko odborných úloh vrátane nočných. Účastníci podujatia absolvovali veľmi náročné úlohy zamerané na poskytovanie prednemocničnej neodkladnej zdravotnej
starostlivosti. Časť úloh bola zameraná na riešenie udalostí z pozície operátora tiesňovej linky a spoluprácu s posádkami Policajného zboru, ktorých súťaž prebiehala paralelne s posádkami ZZS. Tímy Záchrannej zdravotnej služby Bratislava súťažili v kategórii národných RLP posádok aj národných RZP posádok. V kategórii národných posádok RZP Standard s najväčším počtom posádok a najväčšou konkurenciou vyhrala 1. miesto posádka bratislavskej štátnej záchranky v zložení Monika Kalmanová, Daniel Launer a Jakub Medveď. Posledný menovaný sa umiestnil aj na 5. mieste v kategórii operátorov operačných stredísk ZZS.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...