1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Xella Slovensko, s.r.o.

Xella SK 19Najúspešnejšie veci bývajú zároveň veľmi jednoduché

Zmes kremičitého piesku, cementu, vápna a vody na prvý pohľad nevyzerá, že by mohla byť súčasťou jedného z najúspešnejších príbehov v moderných dejinách stavebníctva. Keď k nej však priradíte slovo YTONG, každý odrazu spozornie a pochopí, o akú prevratnú vec v prípade tejto na prvý pohľad jednoduchej kombinácie zložiek ide. Tvárnice s týmto názvom totiž desaťročia tvoria neoddeliteľnú súčasť obrovského množstva projektov – od veľkých hál až po rodinné domy.

O obrovských výhodách tohto jedinečného systému, pozícii produktu na stavebnom trhu aj inováciách, ktoré priniesli posledné roky sa Priemysel Dnes porozprával s Ing. Petrom Markovičom, generálnym riaditeľom spoločnosti Xella Slovensko, s.r.o.

Koncern Xella je lídrom na svetovom trhu pórobetónových a vápenno-pieskových tvárnic. Predstavíte nám v krátkosti jeho históriu a pôvod názvu, pod ktorým Skupina globálne pôsobí?

V roku 1918, po prvej svetovej vojne, bol vo Švédsku nedostatok zdrojov energie na vykurovanie. Tamojšia vláda preto sprísnila izolačné smernice a začali sa experimenty s vývojom stavebných materiálov. O 5 rokov neskôr Dr. Axel Erikson zo Štokholmskej univerzity namiešal bázu pre priemyselnú výrobu autoklávového pórobetónu a s výrobou začal v roku 1928 Karl August Carlen, ktorý získal výrobné licencie a investoval všetok svoj majetok do továrne na pórobetón. Značka Ytong potom bola v roku 1940 zaregistrovaná ako úplne prvá značka stavebného materiálu a vznikla kombináciou názvu miesta vzniku Yxhult a produktu Gasbetong. V Československu sa začal vyrábať v roku 1958, značka ako taká na náš trh vstúpila v roku 1993.

Keď sa povie Xella, väčšine ľudí mimo stavebníctvo toto slovo veľa nehovorí. Keď sa však povie YTONG, to je už iný pojem. Túto „značku storočia“ totiž pozná takmer úplne každý, bez ohľadu na oblasť jeho pôsobenia. Čím je YTONG taký výnimočný a prečo patrí medzi najvyužívanejšie stavebné produkty sveta?

Myslím si, že tie najúspešnejšie veci bývajú zároveň veľmi jednoduché. Výnimočnosť spočíva práve v širokej a ľahkej použiteľnosti – z niekoľkých základných prírodných surovín vznikol celý stavebný systém, ktorý nekladie vysoké nároky na pracovníkov v stavebníctve. Z hľadiska užívateľov je Ytong koncipovaný tak, aby bol naozaj „skladačkou pre dospelých“. Z pohľadu výrobcu to ale už tak jednoduché nie je – je za tým veľa odbornej práce. Sledujeme vývoj trhu a zbierame podnety pre vývoj služieb a produktov, spoliehame sa na odborníkov z inovačného oddelenia, ich technologické zázemie a náročné testovanie. Veľmi dôležitá je v našej celkovej filozofii pozícia technických poradcov – vďaka nim a ich praktickým znalostiam je potom stavanie pre koncového stavebníka oveľa jednoduchšie.

Pri akých stavbách sa pórobetón uplatní najlepšie a prečo?

Uplatní sa pri akýchkoľvek stavbách, ktoré investor zamýšľal ako trvalú investíciu do kvalitného a zdravého bývania či podnikania. Význam systému a prepojenie Ytongu s vápenno-pieskovými tvárnicami Silka, zateplením Multipor a prvkami pre veľkoformátovú výstavbu spočíva v tom, že sa bez obmedzení uplatní v prípade akéhokoľvek typu výstavby.

Je známe, že vaše závody sa nezameriavajú len na výrobu, ale prebieha v nich aj aktívny inovačný proces. Ktoré vylepšené či úplne nové produkty ste priniesli v posledných rokoch na trh?

Zameriavame sa na vývoj systémových doplnkov, ktoré umožnia eliminovať kritické miesta na stavbe a umožňujú kompletnú realizáciu celej steny. Spomenul by som zakladaciu tvárnicu Ytong Start, ktorá znižuje stúpanie vlhkosti pri výstavbe a je využiteľná aj v kombinácii s ďalšími murovacími materiálmi iných výrobcov. Pretože vonkajšie žalúzie sú dnes už štandardnou požiadavkou, vyvinuli sme žalúziový kastlík, ktorý uľahčí inštaláciu tohto prvku. Systém teraz zahŕňa aj produkty pre vonkajšie a vnútorné povrchové úpravy, ktoré zlepšujú celkové tepelnoizolačné vlastnosti a napomáhajú kvalitnému prevedeniu steny. Kládli sme tiež dôraz na ľahkú aplikovateľnosť a užívateľsky ústretové použitia. Poslednou novinkou sú prvky pre veľkoformátovú výstavbu – reagujeme na nedostatok pracovných síl a súčasne vysoké nároky na rýchlosť a kvalitu. Pomocou veľkoformátov získajú developerské a stavebné firmy podstatnú konkurenčnú výhodu.

Pri návšteve akýchkoľvek stavebnín sa človek stretne s veľkým množstvom tvárnic od pestrého portfólia výrobcov. Akým spôsobom si udržujete svoje postavenie na stavebnom trhu, ktorý je preplnený konkurenčnými výrobkami, neraz aj s nižšou cenovkou?

Naše postavenie sa jednoznačne opiera o kvalitu a súčasne tradíciu – za desiatky rokov pôsobenia a vďaka nespočítateľnému množstvu stavieb u nás sa jednoducho o Ytongu medzi obyčajnými ľuďmi dobre vie. Povesť a skúsenosti jednotlivých stavebníkov sa budujú dlho, ale teraz už môžeme ťažiť z výsledkov svojho vytrvalého pôsobenia na Slovensku. Opäť by som zdôraznil, že na tom majú veľký podiel aj naši zamestnanci – neponúkame iba materiál, ale aj služby, ktoré vedú k lepšiemu, ekonomickejšej projektu, ľahšiemu stavaniu či výhodnejšiemu riešeniu. V predajnom tíme nájdete poradcu so stavebným vzdelaním a praxou – nie iba obchodníkov, ktorí pracujú najmä s cenou.

To, že ste v tomto smere úspešní, ukazuje aj pohľad na hospodárske výsledky podniku, ktoré dlhé roky vykazujú neustály rast tržieb. Aký bol v tomto smere minulý rok? Očakávate ďalší rast aj v roku 2019?

Rok 2018 bol pre nás rokom úspešným. Za celkovým pozitívnym dopadom do tržieb spoločnosti stoja už spomínané inovácie v oblasti produktov a služieb v kombinácii s individuálnym a aktívnym prístupom k zákazníkovi. Nahráva nám, samozrejme, aj dobrá ekonomická situácia v posledných rokoch a s tým spojená chuť a ochota zákazníkov investovať do vlastného bývania. Rok 2019 sa zatiaľ vyvíja veľmi dobre a veríme v ďalšie navýšenie tržieb.

Do akých oblastí ste v poslednom období nasmerovali svoje investície?   

Hlavné investície sa týkajú výrobných závodov a smerovali do navýšenia celkovej výrobnej kapacity, automatizácie a celkového zefektívnenia výrobného procesu. Jednou z najvyšších priorít je pre nás bezpečnosť našich zamestnancov, investovali sme preto do mnohých technických bezpečnostných opatrení. Ďalšie významné finančné prostriedky venujeme do vzdelávania zamestnancov so snahou podporiť ich odbornosť, kompetenciu a individuálny rast.

Veľa sme investovali aj do uvedenia veľkoformátových noviniek – v tomto roku sme predstavili tri zásadné inovácie, ktoré menia doterajší spôsob stavania. Veľkoformát pre vonkajšie obvodové steny Ytong Jumbo je určený pre strojové murovanie a vymurovaná plocha je 8-krát väčšia v jednom kroku. Znižuje nároky na personál – stačia dvaja pracovníci a aj pre nich je vďaka tejto technológii práca fyzicky menej namáhavá. Po stránke kvality sa dokonca zvýši presnosť steny. Veľkoformátové tvárnice Silka Tempo je možné použiť pre nosné aj nenosné obvodové vnútorné steny a akustické deliace steny. Skráti sa čas murovania o 60 % a zníži fyzická náročnosť. Murovanie prebieha rovnako pomocou minižeriavu, a dajú sa tak ľahko kombinovať s tvárnicami Ytong Jumbo. Priečkové panely Ytong sa vyrábajú na mieru podľa výšky podlažia, použitie tejto inovácie usporí až polovicu pracovných síl a zväčší úžitkovú plochu. Navyše sa tak zabezpečí výstavba tenkých, pevných a rovných priečok. Uvedenie týchto produktov na trh, preškolenie našich zamestnancov, partnerských firiem a mnoho ďalšieho znamenalo nemalé investície.

Stavebné produkty typu YTONG sú čo sa týka zloženia vlastne veľmi jednoduché a ekologické, líšia sa predovšetkým spôsobom spracovania a pomerom jednotlivých súčastí. Existuje ešte priestor pre významné inovácie? Akým smerom by sa mohli uberať a na aké vlastnosti produktov sa v najbližších rokoch zameriate?

Sme pripravení sa od mechanizácie posúvať ďalej k digitalizácii, to znamená byť pripravení na projektovanie v systéme BIM. Na tomto poli sme urobili veľký pokrok a pripravili našim zákazníkom kompletné knižničné prvky sortimentu Ytong, Silka a Multipor, vrátane veľkoformátových výrobkov pre programy Revit, Archicad a Allplan. Cieľom však nie je iba táto knižnica, ale previazanosť BIM so stavbou. Naši kolegovia z Xella Holandsko prinášajú na stavenisko už kombinovanú realitu pomocou tzv. Hololens. Kombinácia BIM a holografických okuliarov umožňuje mať všetky informácie na stavenisku dostupné v reálnom čase. Tieto okuliare prenášajú holografický model priamo na stavenisko, ktorý potom tvorí podklad pre výstavbu. Vedie to k vyššej efektivite výstavby, eliminácii chýb a tiež riadeniu nákladov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...