1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ViOn, a.s.

Vion 3 14Vieme, prečo sme dobrí

Keď sa povie ViOn Zlaté Moravce, väčšine ľudí okamžite napadne futbal. FC ViOn Zlaté Moravce je totiž stálou súčasťou našej najvyššej futbalovej súťaže.

Majiteľom klubu je Viliam Ondrejka, ktorý svoju podnikateľskú kariéru začal ale v úplne inej oblasti. Od roku 1991 podniká v stavebníctve – najskôr ako fyzická osoba a od roku 1998 pod obchodným menom ViOn, a.s., na pozícii generálny riaditeľ.

Šťastná sedmička

Číslo sedem potvrdilo aj v tomto prípade prívlastok šťastné. Presne toľko pracovníkov totiž stálo pri zrode tohto podniku. Dnes sa radí ku stredne veľkým podnikateľským subjektom a za 16 rokov pôsobenia prešiel dlhú cestu. Portfólio firmy je naozaj bohaté. Základ biznisu tvorí stavebná a obchodná činnosť. Ďalšími podnikateľskými aktivitami sú napríklad maloobchod so stavebným materiálom, prenájom strojov a zariadení, prípravné práce pre stavbu, demolácie a podzemné práce a recyklácia stavebného materiálu. „Zo stavebnej činnosti vyplynula aj naša ďalšia podnikateľská aktivita – obchodovanie s pohonnými hmotami. Máme dve vlastné čerpacie stanice. Pretože do techniky, s ktorou pracujeme treba palivo, kúpili sme jeden objekt, kde sme aj pre verejnosť otvorili čerpaciu stanicu,“ vysvetľuje Viliam Ondrejka.

Atómka aj kultúrny stánok

Od roku 1995 si môžu priaznivci športu vychutnávať futbalové zápasy na dobre vybavenom štadióne s umelým osvetlením a kapacitou 5-tisíc miest, z toho 3300 na sedenie. „Som veľký fanúšik športu, najmä futbalu, a tak som chcel aj v tejto oblasti niečo dokázať. Rozhodli sme sa vybudovať s viacerými ľuďmi športový areál. Taký, aby mohol slúžiť pre profesionálny šport, ale aj na futbalovú činnosť. Myslím si, že sa nám to podarilo. Vybudovali sme pekný športový stánok, ktorý využívajú kluby z celého sveta. Mali sme tu už hráčov z Európy, Ázie či Ruska.“

Okrem štadióna sa spoločnosť pýši viacerými verejnosti známymi projektmi. K nim určite patrí dostavba 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce, no zasiahla napríklad aj do kultúry – rekonštruovala bratislavskú Redutu. „Musím povedať, že Reduta bola pre nás skutočne, ako sa hovorí, čerešničkou na torte. Výnimočná je v prvom rade už ako historická stavba a samozrejme aj ako stavba, ktorá je v centre hlavného mesta. Je to jedinečný objekt a sme na ňu patrične hrdí,“ uviedol Ondrejka.

Krízu berú ako výzvu

Množstvo slovenských firiem sa musí vyrovnávať s nepriaznivou podnikateľskou situáciou. Negatívny dopad krízy v stavebnom priemysle sa dotkol aj firmy ViOn. Najväčší problém vidí jej generálny riaditeľ najmä v investoroch. Ako súkromných, tak aj štátnych. Tí neinvestovali, a aby firmy prežili, museli tlačiť ceny čo najnižšie. „To bola cesta do záhuby,“ vysvetľuje. „Museli sme obmedziť hlavne investičné zámery, ale aj prirodzenú reprodukciu stavebných mechanizmov. Rýchlo sme však zbadali, že si treba dávať pozor. Že prácu musíme robiť za peniaze a aj s nejakou maržou.“ Ako dôkaz, že sa to spoločnosti podarilo, svedčia výsledky vydavateľstva Eurostav, ktoré každoročne spracováva a zostavuje rebríček TOP 100 najvýznamnejších slovenských podnikov na stavebnom trhu. Z hľadiska tržieb obsadila spoločnosť ViOn, a.s., 12. miesto. Jej obrat za minulý rok predstavoval približne 33 miliónov eur, pričom výrobu zabezpečuje 350 ľudí.

Recyklovať začali prví

K dobrému menu firmy sa dnes viaže jej prístup k životnému prostrediu. ViOn sa v tomto smere môže pochváliť jedným prvenstvom. Ide o recykláciu stavebného odpadu. S touto činnosťou prišla firma už v roku 1993. Generálny riaditeľ si po inšpiráciu zašiel za hranice Slovenska. „Pochodil som celú Európu, kde som si prezrel špeciálne stroje, ktoré už vo svete bežne fungovali. Zapáčilo sa mi to, uveril som myšlienke, ktorá môže byť perspektívna aj v našich zemepisných šírkach.“ Na to, aby sa odpad detailne spracoval, slúži recyklačná linka a niekoľko špeciálnych mechanizmov. Princíp nie je zložitý. Upravený bager, ktorý má namiesto lyžice ľudovo povedané „hryzač“, spracuje železobetónové skelety budov. Už menšie kusy uloží nakladač do recyklačnej linky, čo je v podstate stroj – klasický drvič, ktorý ďalej spracuje väčšie kusy na podsypový materiál. Používa sa napríklad aj na spevnenie ciest. Posledným bodom recyklácie je použitie magnetu, ktorý vytiahne z odpadu železo.

Prioritou je Slovensko

Filozofia mnohých podnikov je väčšinou rovnaká – po slovenskom trhu dobyť aj ten zahraničný. A hoci spoločnosť má skúsenosti i predpoklady túto métu dosiahnuť, zatiaľ sa na ňu nechystá. „Stavebná činnosť je úzko spätá s prostredím, kde sa stavba nachádza, a my najradšej staviame doma. Musím sa priznať, že takto pred rokom sme skúšali jednu aktivitu na Ukrajine a dnes môžem povedať, že najväčší úspech tohto zámeru bol, že sme tam nešli. Aj vzhľadom na udalosti posledných dní. Zahraničiu sa ale nebránime, skúšame, no firma nášho rangu má dominantné postavenie hlavne na domácom trhu.“

Ani tento rok nebude pre ViOn rokom oddychovým. Nasledujúce týždne má vyplnené prácou na elektrárni v Mochovciach a výstavbou nájomných bytov v regióne. Na nové bývanie sa môžu tešiť aj obyvatelia Vrábľov. „Ďalej sa podieľame na výstavbe nových výrobných hál pre bratislavský Volkswagen. Myslím, že to je jedna z najväčších investícií na Slovensku, kde staviame priamo pre investora vo VW. Prvá etapa by mala byť hotová v júni tohto roku,“ dopĺňa Ondrejka. Avizované oživenie stavebníctva vidí skepticky. „Som však optimista. Dennodenne vstávam s víziou, že všetko zlé je už za nami. Samozrejme, realita je niekde inde, no ak si zachováme pozitívny prístup, určite zoženieme nejaké zákazky aj do budúcna.“ Uspieť v širokej ponuke konkurenčných podnikov nie je ľahká úloha. Podľa generálneho riaditeľa je náskok firmy hlavne v ich férovom prístupe. „Vedome sme nikoho neoklamali a nepodviedli. Ani ľudí z podniku, ani ľudí z vonkajšieho prostredia. Meno, ktoré sme si týmto vybudovali nechceme stratiť. Chceme robiť veci tak, aby sme sa mohli všetkým smelo pozrieť do očí. Toto je vo vzťahu ku konkurencii naša najväčšia devíza,“ zdôrazňuje Viliam Ondrejka.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...