1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vaillant Industrial Slovakia, s.r.o.

VaillantNasleduje nové trendy vo vykurovaní

Starostlivosť o lepšiu klímu. V každom dome aj vo svete okolo neho. To je firemná vízia medzinárodného koncernu Vaillant Group, ktorá skupinu vedie k tomu, aby prispela k dosiahnutiu ambicióznych klimatických cieľov a k obmedzeniu nárastu globálnej teploty o 1,5 °C. Skupina Vaillant ako popredný dodávateľ plynových kondenzačných kotlov, tepelných čerpadiel a digitálnych služieb určuje štandardy v oblasti klimatických riešení vykurovacej a klimatizačnej techniky.

Približne 30 miliónov zákazníkov vo viac ako 60 krajinách vkladá dôveru do rodinného podniku s jeho ôsmimi značkami vykurovacej techniky. Jedným z nositeľov „odkazu“ značky Vaillant je aj slovenská filiálka Vaillant Industrial Slovakia, s.r.o., ktorej šéfuje Ing. Radovan Prístavok. Viac nám o spoločnosti, ktorá vyrába komponenty pre ďalšie závody Vaillant Group, prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Spoločnosť Vaillant Industrial Slovakia je súčasťou medzinárodného koncernu Vaillant Group, ktorý na svetový trh dodáva najnovšiu vykurovaciu a klimatizačnú techniku. Aké je postavenie slovenského závodu v rámci skupiny?

Na Slovensku vyrábame moduly a komponenty do kotlov pre ďalšie závody Vaillant Group v Európe, ktoré ich používajú na finálnu montáž ohrevných zariadení. Na základe hospodárskych výsledkov z posledných dvoch rokov môžem skonštatovať, že sa nám podarilo úspešne zvládnuť výzvy, ktoré priniesla pandémia, či už z hľadiska prevádzkových obmedzení, alebo nedostatku komponentov a surovín. Som presvedčený, že spôsob, ako sa nám podarilo zvládnuť toto neľahké obdobie, len upevnil pozíciu trenčianskeho výrobného závodu v rámci skupiny Vaillant. Kľúčovým momentom bolo práve zdvojnásobenie výroby a investície do modernizácie a rozširovania kapacít v roku 2019. Dnes patríme medzi popredných zamestnávateľov v trenčianskom regióne. V závode momentálne pracuje tisíc zamestnancov na rozmanitých pozíciách – či už vo výrobe, logistike alebo v administratíve.

Aké výhody vám prináša členstvo v koncerne Vaillant Group?

Skupina Vaillant celosvetovo nastavuje štandardy v oblasti klimaticky prijateľných riešení vykurovacej a klimatizačnej techniky. Produkty koncernu Vaillant Group pomáhajú priložiť ruku k snahe o dosiahnutie cieľov v oblasti znižovania emisií CO2 v súlade s korporátnou víziou: „Starostlivosť o lepšiu klímu. V každom dome aj vo svete okolo neho.“ Zodpovedný prístup k životnému prostrediu koncernu Vaillant Group predstavujú nielen finálne výrobky, ale aj snaha o znižovanie uhlíkovej stopy pri ich výrobe. Výnimkou nie je ani závod v Trenčianskych Stankovciach, kde sa dbá na postupné znižovanie spotreby energií a emisií CO2. Okrem realizácie viacerých zelených projektov a iniciatív podporujeme aj našich zamestnancov, aby prichádzali s riešeniami, ktoré sú ohľaduplné k životnému prostrediu.

Fabrika Vaillant Industrial Slovakia sídli v Trenčianskych Stankovciach. Vznikla v roku 2004 ako prevádzka na výrobu modulov pre Vaillant Group. Čo tvorí vaše aktuálne produktové portfólio?

V trenčianskom závode vyrábame hydraulické moduly, spaľovacie moduly a príslušenstvo ku kotlom. Tieto komponenty potom použijú ďalšie závody Vaillant Group na finalizáciu ohrevných zariadení.

Treba dodať, že Vaillant na Slovensku vlastní aj skalického výrobcu kotlov Protherm Production. Okrem výroby tu prevádzkuje aj vývojové a testovacie centrum. V roku 2020 sa prevádzka v Skalici ukázala ako veľmi výkonná aj napriek pandémii. Čomu pripisujete tento úspech?

Hospodárske výsledky závodu v Skalici potvrdili, že má za sebou ďalší úspešný rok. Objem výroby v roku 2021 narástol o 17 % v porovnaní s predošlým rokom. Rast spoločnosť dosiahla napriek pretrvávajúcej pandémii a surovinovej kríze. Spôsobené je to najmä zvýšeným dopytom po vykurovacích zariadeniach, ktorý aj naďalej pretrváva v celej Európe. V dôsledku rastu záujmu o šetrnejšie, ekologickejšie produkty spustili v Protherm Production začiatkom roka 2022 dve montážne linky na produkciu vnútorných jednotiek tepelných čerpadiel.

Koncom minulého roka bola ohlásená výstavba nového moderného závodu Vaillant Group na výrobu tepelných čerpadiel v senickom priemyselnom parku. V akom štádiu je celý projekt?

Senický závod je súčasťou rastovej stratégie skupiny Vaillant Group v segmente tepelných čerpadiel. Spoločnosť rozšíri svoje výrobné kapacity na výrobu tepelných čerpadiel, aby uspokojila neustále rastúci dopyt. V tomto závode plánuje skupina Vaillant vyrábať tepelné čerpadlá vzduch a voda, ktoré môžu významne prispieť k zníženiu emisií v stavebníctve. Pôjde o jeden z najinovatívnejších výrobných závodov pre technológiu tepelných čerpadiel v Európe využívajúci najmodernejšie výrobné postupy. Pôjde o nový referenčný bod skupiny Vaillant z hľadiska štruktúry, budovy, procesov, technológií a udržateľnosti. Jeho súčasťou bude aj moderné návštevnícke centrum, v ktorom bude možnosť lepšie spoznať a zažiť našu značku.

Prečo práve Senica a kedy by mal byť závod dokončený?

Slovensko je dôležitou lokalitou na realizáciu stratégie rastu skupiny Vaillant v Európe a mimo nej. Skupina Vaillant vykonala dôkladnú analýzu rôznych regiónov a faktorov, na základe ktorej bola ako optimálna lokalita určená oblasť Senice. Jedným z dôležitých faktorov pri výbere bola aj blízkosť úspešných a výkonných závodov skupiny Vaillant v Skalici a Trenčianskych Stankovciach. Spustenie výroby je naplánované na koniec roka 2023.

Vráťme sa ale k závodu Vaillant Industrial Slovakia v Trenčianskych Stankovciach. Výrazne ste tu investovali napríklad do nových liniek a testerov na vyhrievacie a vykurovacie moduly či do rozširovania skladových kapacít. Čo bude prioritou v tomto smere tento rok?

Naše projekty zameriavame na rozširovanie kapacít a produktového portfólia a súčasne na digitalizáciu a automatizáciu. Výrobné kapacity rozširujeme optimalizáciou a zefektívňovaním výrobných procesov. Výrobné portfólio sa snažíme rozširovať o komponenty a moduly, ktoré sú súčasťou tepelných čerpadiel. Sme tiež kompetenčné centrum pre výrobu rúrok. Keďže rúrky pre nové tepelné čerpadlá majú iné technologické požiadavky ako pre plynové kotle, snažíme sa prispôsobiť výrobu aj pre tieto finálne výrobky. V tomto segmente chceme rásť aj v budúcnosti.

V roku 2019 ste zahájili projekt s názvom Digital Process World, ktorý má okrem implementácie digitalizácie skupinových procesov a produktov priniesť nový systém SAP, v ktorom skupina pracuje. Aké výhody má nový systém priniesť a čo si od neho sľubujete?

Súčasťou našej stratégie je stať sa hlavným hráčom v oblasti digitálnych služieb a obchodných modelov a vytvorenie portfólia inteligentných digitálnych riešení. Nový SAP systém predstavuje najnovšiu generáciu SAP business produktov. Prináša zjednodušenie vo forme nového užívateľského prostredia a inovácie pre moderné business procesy. Nie je to len upgrade predošlých balíčkov, ale úplne nový produkt postavený na výkonnej databáze s možnosťou rozšíriteľnosti o najnovšie technológie ako napríklad interné dáta, robotická automatizácia procesov alebo cloudové riešenia. Nový systém bude viesť k zrýchleniu a zefektívneniu procesov, a tým aj k celkovému znižovaniu nákladov.

Európska legislatíva podporuje predaj kondenzačných produktov, do ktorých slovenská fabrika vyrába spaľovacie moduly. Je toto smer, ktorým sa bude Vaillant Industrial Slovakia uberať? Aké ďalšie plány máte do blízkej budúcnosti?

V roku 2025 vstúpi do platnosti revidované európske nariadenie Ekodizajn ErP, ktoré by mohlo klásť iné požiadavky na plynové vykurovacie kotly ako doteraz. Táto zmena by mohla mať priamy dosah na naše výrobné portfólio. Aktívne sa preto pripravujeme na zvládnutie tejto výzvy. V nasledujúcom období budeme klásť čoraz väčší dôraz aj na výrobu komponentov a produktov, ktoré súvisia s tepelnými čerpadlami, keďže ide o segment trhu s veľkým potenciálom rastu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...