1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Univerzita Konstantina Filozova 15S úspechom aj vo svetových rankingoch

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre (UKF) patrí medzi najväčšie slovenské univerzity. Bez akéhokoľvek zveličovania je možné povedať, že tejto škole patrí popredné miesto v rebríčku slovenských univerzít, o čom okrem iného svedčí aj neustály záujem maturantov pokračovať v štúdiu na jej pôde.

Bližšie informácie o univerzite nesúcej meno jedného z dvojice solúnskych bratov nám v rozhovore priniesol jej rektor prof. RNDr. Ľubomír Zelenický, CSc.

S cieľom zvyšovať svoju atraktívnosť a konkurencieschopnosť sa univerzita aktívne zapája do hodnotiacich procesov a pravidelne sleduje výsledky hodnotenia nielen v domácich, ale aj v rôznych medzinárodných rankingových agentúrach. V súčasnosti je UKF zaradená do 6 celosvetových rankingov: SCIMAGO Institutions Rankings – SIR, World Academies Rank, Ranking Web of Universities, 4 International Colleges & Universities, EduRoute University Ranking a URAP – University Ranking by Academic Performance. Univerzitu môže tešiť úspech, ktorý v tomto roku zaznamenala v rebríčku URAP, podľa ktorého je jednou zo 6 najlepších slovenských vysokých škôl a v rebríčku SCIMAGO Institutions Rankings, ktorý do svojho výberu zaradil len 9 slovenských univerzít.

Nitrianska UKF sa v hodnotení vedy a výskumu umiestnila na prvých piatich miestach v siedmich kategóriách z deviatich sledovaných kategórií. „Záujem o štúdium nepochybne reflektuje skutočnosť, že UKF je v súčasnosti modifikovaná ako moderná európska univerzita, prioritou ktorej sa stáva veda a výskum. K jej ďalším atribútom a špecifikám súčasne patrí akcent na duchovnú kvalitu akademického života, ako aj na vysokú odbornosť a pedagogické majstrovstvo učiteľov,“ hovorí Ľubomír Zelenický. Nitrianska univerzita má aj svoje špecifiká, ktorými sa odlišuje od iných slovenských vzdelávacích inštitúcií. Okrem všeobecného zamerania a širokého portfólia študijných programov má dlhodobú tradíciu v príprave učiteľov pre národnostne zmiešané územie, prípravu špecialistov pre prácu s rómskou komunitou a prípravu personálu pre zdravotníctvo.

Univerzita venuje veľkú pozornosť rozvoju informačných technológií, v dôsledku čoho je rozvinutá elektronizácia na úrovni administrácie štúdia, ale aj inovatívny obsah štúdia. V tomto kontexte treba vyzdvihnúť fakt, že na pôde univerzity, konkrétne na Katedre matematiky FPV, bola v apríli 2015 otvorená prvá slovenská univerzitná tabletová učebňa, ktorá vznikla ako výsledok projektu Škola na dotyk – univerzita v spolupráci s neziskovou organizáciou EDULAB a spoločnosťou Samsung. UKF v zmysle svojho pomenovania a tradície veľkomoravskej histórie v meste pod Zoborom tiež dbá na duchovnú stránku života mladého človeka. Ako súčasť modernizovanej univerzitnej knižnice vzniklo a ďalej sa rozvíja Univerzitné pastoračné centrum Pavla Štrausa, ktoré poskytuje pastoračnú starostlivosť a duchovnú pomoc študentom a pracovníkom nitrianskych univerzít.

Podpora v sociálnej oblasti a mimoštudijných aktivít

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre sa snaží svojich študentov podporovať v každej oblasti a poskytnúť im priestor na všestranný osobnostný rozvoj. Inak tomu nie je ani v sociálnej oblasti, kde treba podporu vnímať vo viacerých rovinách. UKF sa angažuje v duchovných, sociálnych, právnych, finančných a kariérnych oblastiach, ale aj v psychologickom poradenstve a podpore študentov so špecifickými vzdelávacími potrebami. V každej jednej oblasti sú odborní pracovníci pripravení spolupracovať so študentom a usmerniť ho. Univerzita sa takisto môže pochváliť aj podporou kultúrnej a športovej činnosti svojich študentov. Voľnočasové aktivity pripravované v spolupráci so Študentským parlamentom UKF sa stali neoddeliteľnou súčasťou akademického, ale aj spoločenského života v Nitre. Pokrývajú priebeh celého akademického roka. K tým najzaujímavejším patria napríklad Októberfest, Imatrikulačný ples, Univerzitné dni, tradičný majáles, Letná detská univerzita, XXL akadémia určená pre klientov sociálnych zariadení Nitrianskeho samosprávneho kraja a mnohé ďalšie.

V dnešnej dobe nie je jednoduché uplatniť sa na trhu práce alebo začať podnikať. Aj preto pripravila Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Občianske združenie Ponk koncept spolupráce, ktorý ponúkne študentom možnosť stretávať sa a diskutovať s úspešnými slovenskými podnikateľmi, marketérmi, grafikmi či redaktormi médií, ktorí im sprostredkujú svoje životné a pracovné skúsenosti. Vo februári 2015 zástupcovia oboch inštitúcií podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci, ktorá umožňuje organizovanie spoločných prednášok a podujatí určených pre študentov, absolventov, odborných a vedeckých pracovníkov univerzity, zdieľanie kontaktov na výskumný a odborný ľudský potenciál či kontaktov na firmy a organizácie, ktoré majú záujem o riešenie zamestnanosti predovšetkým v nitrianskom regióne.

Široká ponuka študijných programov

Ponuka študijných programov je mimoriadne pestrá a variabilná a je funkčná na úrovni všetkých troch stupňov štúdia realizovaného na piatich fakultách. Univerzita realizuje bakalárske a magisterské štúdium vo viac ako 120 jednoodborových študijných programoch a učiteľských študijných programoch s ľubovoľnou kombináciou 27 odborov. V súčasnosti má UKF právo uskutočňovať najvyšší, tretí stupeň vysokoškolského vzdelávania – doktorandské štúdium v 31 študijných programoch. V tomto akademickom roku, i napriek celkovému poklesu uchádzačov o štúdium, prejavilo záujem o štúdium 3 812 uchádzačov, pričom bol citeľný zvýšený záujem o informatiku, učiteľstvo biológie, chémie, o ošetrovateľstvo a o predškolskú a elementárnu pedagogiku. „V ostatnom čase v duchu celonárodného trendu čoraz viac dbáme na to, aby boli študijné programy prepojené s potrebami praxe, čo má priamy dopad na možnosti uplatnenia absolventov v praxi. Ako príklady takto profilovaných študijných programov môžeme uviesť programy Aplikovaná informatika, Environmentalistika, Fyzika materiálov, Chémia životného prostredia, Technická mineralógia – gemológia na Fakulte prírodných vied, Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci na Pedagogickej fakulte, Nemčina v hospodárskej praxi, Riadenie kultúry a turizmu na Filozofickej fakulte, Regionálny cestovný ruch na Fakulte stredoeurópskych štúdií, Ošetrovateľstvo a urgentná medicína na Fakulte sociálnych vied a zdravotníctva,“ vymenúva žiadané odbory Ľubomír Zelenický.

UKF v Nitre má bohaté skúsenosti so spoluprácou s univerzitami a vedeckými inštitúciami v zahraničí. Celkovo má podpísaných vyše 50 bilaterálnych dohôd s 31 krajinami a 255 dohôd o spolupráci so 108 univerzitami z 25 krajín. Za všetky spomeňme aspoň niekoľko príkladov. Študenti môžu absolvovať odbornú stáž v Španielsku vo vzdelávacom centre IES Vecindario, Gran Canaria, študenti marketingovej komunikácie a reklamy vo francúzskom Longeville-sur-Mer, v Londýne v agentúre Floorpad London alebo v New Yorku, študenti manažmentu turizmu v cestovných agentúrach v Nemecku, Španielsku, Grécku, ale aj v Čechách a Maďarsku, a napokon študenti sociálnych služieb a poradenstva na klinikách v opatrovateľských domovoch v Prahe, Mníchove či Ostrihome.

Investície do vzdelávania a na podporu vedy

V duchu poslania univerzity smerujú najväčšie investície do vzdelávacej oblasti a na podporu vedy. Aktuálne prebieha realizácia stavby nového pavilónu Katedry hudby, pričom za zhotoviteľa diela bola vybraná firma STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo. Celková cena zákazky sa odhaduje na 2,5 milióna eur. Termín dokončenia je datovaný na september 2015. Po odovzdaní stavebného diela zhotoviteľom je naplánovaná investícia do vnútorného zariadenia v objeme 110-tisíc eur.

Za veľkú investíciu do vedy môžeme považovať budovanie laboratórií v rámci projektu AgroBioTech orientovanom na obstaranie prístrojového vybavenia vedeckých laboratórií približne vo výške 3,1 milióna eur. Nevyhnutnosťou k plneniu cieľov projektu bola rekonštrukcia biologických pracovísk formou vybudovania nových laboratórií, ako aj zateplenie obvodových stien a striech spojená s výmenou okien na týchto pracoviskách, čo si spoločne vyžiadalo investíciu v objeme asi 130-tisíc eur. Za ostatné roky smerovali peniaze aj do sociálnej oblasti – do rozvoja ubytovacej kapacity univerzity. To zahŕňa predovšetkým rekonštrukciu študentských domovov Zobor, Nitra a Brezový háj formou zateplenia, výmeny okien, dverí, opravy striech, kabeláže a pod. Uvedené investície sa realizovali v objeme približne 1,3 milióna eur. V sociálnej oblasti prebehla tiež rekonštrukcia kuchyne vrátane dodávky vybavenia kuchyne v Študentskom domove Brezový háj a celkové náklady predstavovali 492-tisíc eur. Jedným zo zaujímavých realizovaných projektov bolo vybudovanie univerzitnej knižnice, ktorá získala ocenenie Stavba roka 2011, v celkovom objeme 5,4 milióna eur. Pri financovaní vyššie spomenutých projektov boli okrem vlastných zdrojov použité štrukturálne fondy a prostriedky z Ministerstva školstva SR.
 
Vedenie univerzity sa však neuspokojuje so súčasným stavom a do budúcnosti plánuje ďalšie významné aktivity. So zámerom zlepšiť vzdelávací proces pristúpi k výstavbe nového pavilónu laboratórií a učební FPV UKF v Nitre (cca. 1,3 milióna eur) a v sociálnej oblasti do ďalšej etapy modernizácie Študentského domova Brezový háj (6 miliónov eur). „Naším cieľom je obhájiť pozíciu univerzity v procese akreditácie a poskytnúť záujemcom široké spektrum atraktívnych programov založených na medzinárodne akceptovanom výskume a jeho výsledkoch. Nevyhnutnosťou je rozšíriť medzinárodnú spoluprácu. Ďalej by sme chceli pokračovať v budovaní infraštruktúry pre špičkový výskum vo viacerých spomenutých oblastiach. K tomu je potrebné rozvinúť širokú spoluprácu s výrobným i nevýrobným sektorom. V neposlednom rade je našou snahou budovať kvalitnú infraštruktúru pre študentov, ich bývanie, stravovanie, športové a kultúrne vyžitie,“ deklaruje najbližšie ciele rektor Ľubomír Zelenický.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...