1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Trnavská teplárenská, a.s.

Trnavska teplaren 17Komfort podčiarknutý nízkymi cenami tepla

Predstaviť si súčasný svet bez stabilnej a pohodlnej dodávky tepla do domácností či podnikov je takmer nemožné. Dostupná tepelná energia sa za desiatky rokov stala takou samozrejmosťou ako televízor či mobilný telefón a zaradila sa k hnacím motorom civilizácie. V dnešnej dobe je síce spotreba tepla znižovaná množstvom úsporných opatrení, avšak centrálne zásobovanie teplom má naďalej nezastupiteľnú úlohu v organizme miest.

Dnes možno ešte o to dôležitejšiu, že centralizácia jeho výroby má významný ekologický efekt. Všetky tieto úlohy výrobcu tepla si v spoločnosti Trnavská teplárenská, a.s., veľmi dobre uvedomujú a snažia sa byť garantom, vďaka ktorému bude tepelná energia dostupná čo najširšiemu počtu odberateľov za primeranú cenu. O histórii tejto spoločnosti, nastavení cien tepla, ale aj investíciách do infraštruktúry sme sa rozprávali s Vladimírom Juríkom, riaditeľom prevádzky a rozvodu tepla.

Trnavská teplárenská, a.s., (TAT, a.s.) pôsobí na trhu s teplom od konca roku 2001. Nadväzuje však na bohaté tradície tepelnej energetiky v Trnave, ktoré siahajú až do 60. rokov minulého storočia. Ako sa odvtedy trh s teplom zmenil?

Spoločnosť Trnavská teplárenská, a.s., má v energetike dlhšiu tradíciu ako len od roku 2001. Dokonca sa môže pochváliť tým, že v tomto roku oslavuje zaujímavé výročie – v decembri 2017 to bude 100 rokov, ako bola v časti výrobného areálu dnešnej spoločnosti TAT, a.s., spustená do prevádzky kondenzačná parná elektráreň, ktorá bola súčasťou jedného z najmodernejších závodov tej doby v Trnave – závodu Banské a hutnícke závody Filipa Coburga. Toto výročie je pre TAT, a.s., výnimočné z dôvodu, že začiatkom 20. storočia bolo využívanie elektrickej energie viac-menej ojedinelé a trnavská elektráreň, kde sa elektrická energia vyrábala spaľovaním uhlia, bola v dobe svojho vzniku naozaj pokrokovou a ojedinelou. Počas ďalších rokov svojej existencie zažil závod viacnásobné zmeny vlastníkov, spoločenských a organizačných štruktúr, ale aj zmeny v prioritách rozvoja. V priebehu celej svojej existencie bol vždy viac či menej spätý s výrobou a dodávkou elektriny a tepla.

Samotný trh s tepelnou energiou za viac ako polstoročie tiež prešiel veľkými zmenami. Kým v začiatkoch diaľkovej dodávky tepla sa teplo dodávalo skôr do priemyselných závodov, s rozvojom rozsiahlej bytovej výstavby, ktorá začala koncom 60. a začiatkom 70. rokov 20. storočia, k priemyselných podnikom pribudla teplofikácia nových sídlisk a občianskej vybavenosti. Rast pokračoval až ku koncu 90. rokov, kedy nastal útlm priemyslu vo všeobecnosti a od konca prvej dekády 21. storočia sme zaznamenali aj znižovanie odberov tepla v domácnostiach – z dôvodu masívneho zatepľovania obytných domov, hydraulického vyregulovania systémov ústredného kúrenia a teplej úžitkovej vody a celkove úsporného správania sa odberateľov tepla.

Systém centralizovaného zásobovania teplom (CZT) v meste Trnava má v rámci Slovenska výnimočné postavenie, a to z viacerých hľadísk:
-    hlavným zdrojom tepla pre zásobovanie teplom mesta Trnava je v súčasnosti Atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach vzdialená od mesta 16 km, ktorá je vo vlastníctve spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s.;
-    teplo v horúcej vode je z atómovej elektrárne dopravované do mesta tepelným napájačom;
-    záložným zdrojom tepla je výhrevňa v areáli spoločnosti Trnavská teplárenská, a.s. (v Trnave), ktorá spaľuje zemný plyn;
-    tepelný napájač, záložný zdroj tepla a väčšina primárnych horúcovodných rozvodov v meste Trnava je vo vlastníctve spoločnosti Trnavská teplárenská, a.s.;
-    teplo v hlavnom zdroji tepla je vyrábané spôsobom kombinovanej výroby elektriny a tepla, t.j. veľmi efektívnou technológiou, ktorá robí systém CZT v Trnave tzv. účinným systémom CZT v zmysle smernice č. 2012/27/EÚ o energetickej efektívnosti;
-    výroba tepla z jadrového paliva (cca. 98 % ročne) je prakticky bezemisná, produkcia emisií pri spaľovaní zemného plynu (cca. 2 % ročne) dosahuje v porovnaní s inými fosílnymi palivami i biomasou rádovo nižšie hodnoty, a oba tieto faktory spolu s lokalizáciou oboch zdrojov na výrobu tepla mimo mesta, resp. na okraji mesta znamenajú pre obyvateľov Trnavy bonus v podobe priaznivého životného prostredia;
-    vysoký podiel kombinovanej výroby elektriny a tepla z jadrového paliva robí cenu tepla pre obyvateľov mesta a konečných spotrebiteľov veľmi atraktívnou a v rámci Slovenska podpriemernou.

Zabezpečujete dodávky tepla pre priemysel, verejný sektor aj domácnosti na území Trnavy. Koľko odberateľov máte v súčasnosti v týchto skupinách?

V roku 2016 sme dodali našim odberateľom 260 miliónov kWh tepelnej energie. Z toho dodávka tepla pre domácnosti tvorila 48,79 %, pre odberateľov okrem domácností (obchodné a priemyselné prevádzky a centrá, školy, štátne a regionálne inštitúcie, zdravotnícke zariadenia,...) 50,33 %. Teplo, ktoré sme spotrebovali my sami (vlastná spotreba tepla), malo podiel 0,88 %.

Tohtoročný január bol v porovnaní s rovnakým obdobím v predchádzajúcich rokoch veľmi studený. Ako sa ceny za teplo počas zimy odrazili na peňaženkách trnavských domácností a podnikov, ktorým teplo dodávate?

Je pravda, že január 2017 s priemernou teplotou vonkajšieho vzduchu -4,81°C a počtom dennostupňov 769 bol oveľa chladnejší v porovnaní napr. s januármi 2016, 2015, 2014 alebo 2013, kedy teplota vonkajšieho vzduchu dosiahla v priemere 0,8°C a počet dennostupňov v priemere 595. Naši odberatelia sa však nemuseli obávať, že by im platby za január 2017 stúpli priamoúmerne so zvýšenou spotrebou tepla, ktorá reflektovala chladný mesiac. Je to z toho dôvodu, že cena tepla je dvojzložková. Zvýšená platba v januári 2017 sa prejavila len v náraste platby za variabilnú zložku ceny tepla, ktorá priamo súvisí s množstvom nakupovaného paliva a tepla a ktorá tvorí cca. 12 % z celkovej ceny tepla. Fixná platba na celý rok zostáva rovnaká a sú v nej zahrnuté položky, ktoré nezávisia priamo od množstva predaného tepla. Je dôležité poznamenať, že tam, kde koneční spotrebitelia platia za teplo mesačne zálohovými platbami a vyúčtovanie skutočnej spotreby tepla dostanú v ročnom vyúčtovaní k 31. máju nasledujúceho roka, tak v takýchto prípadoch je potrebné pozerať nielen na spotrebu tepla v jednom mesiaci, ale na spotrebu tepla počas celého roka. Vyššia spotreba tepla v chladnom januári už bola čiastočne kompenzovaná nižšou spotrebou tepla v marci a do celkovej ročnej bilancie bude ešte vstupovať počasie v druhej polovici roka 2017.

Od začiatku mája tohto roka platia pre zákazníkov spoločnosti Trnavská teplárenská nové ceny tepla. Mohli by vďaka nim vaši odberatelia ušetriť na energiách?

Nové ceny tepla, ktoré boli našej spoločnosti schválené od 1. mája 2017 Úradom pre reguláciu sieťových odvetví odrážajú len zmenu v cene nakupovaného tepla od nášho dodávateľa tepla – spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s., k tomuto dátumu. Po prepočte na jednozložkovú cenu by vplyv na platby odberateľov za teplo, s ktorými kalkulovali k 1. januáru 2017, mal byť minimálny. Odberatelia tepla v Trnave šetria tým, že sú napojení na systém CZT v Trnave, keďže naše ceny tepla sú v porovnaní so zvyškom Slovenska podpriemerné.

Čím je na systém CZT napojených viac odberateľov, tým je to pre všetkých výhodnejšie, pretože pri uplatňovaní dvojzložkovej ceny tepla a metodiky súčasnej regulácie to znamená, že oprávnené množstvo fixných nákladov sa s rastom množstva predaného tepla môže rozložiť na ich väčšie množstvo, čím automaticky klesá hodnota fixnej zložky ceny tepla. Keďže trendom posledných rokov na Slovensku, Trnavu nevynímajúc, sú opatrenia vedúce k zníženiu spotreby tepla (napríklad zatepľovanie, výmena okien a dverí, hydraulické vyregulovanie,...), má naša spoločnosť záujem okrem iného investovať do nových odberov tepla, ktoré by kompenzovali úsporné opatrenia u našich existujúcich odberateľov a udržali tak cenový štandard v Trnave na úrovni, na akú sú naši odberatelia zvyknutí.

V rokoch 2012 až 2016 ste vymenili viacero kanálových rozvodov v zlom technickom stave. V ktorých lokalitách a koľko ste do tejto výmeny investovali?

Od ukončenia dodávky tepla parnými rozvodmi a ich nahradenia horúcovodnými v roku 2006 realizuje spoločnosť TAT, a.s., každoročne aj výmeny prevažne kanálových horúcovodných rozvodov, ktoré vykazujú znaky zníženej efektívnosti dodávky tepla a zvýšených tepelných strát – či už z dôvodu zatápania vodou alebo narušenej či vekom nezodpovedajúcej kvalite tepelnej izolácie. Spoločnosť prevádzkuje 58 km rozvodnej siete a 26 vlastných odovzdávacích staníc tepla. Priamo v meste Trnava je to 40 km horúcovodných a 2 km teplovodných rozvodov. Za posledných 5 rokov (v období 2012 až 2016) spoločnosť na rekonštrukcii primárnych horúcovodných sietí preinvestovala takmer 7,8 mil. eur, pričom bolo v lokalite mesta Trnava vybudovaných 4,9 km rozvodov tepla. V rovnakom období sme vybudovali horúcovodné prípojky v dĺžke 1,3 km a 5 vlastných odovzdávacích staníc tepla pre nových odberateľov za čiastku 2,3 mil. eur.

Takisto ste napájali aj nových odberateľov tepla. Koľko odberateľov vám pribudlo v minulom roku? Ktorým významným spoločnostiam dodávate v súčasnosti teplo?

V roku 2016 a začiatkom roka 2017 sme pripojili na horúcovodný systém CZT desiatich odberateľov. Najväčším odberateľom spoločnosti TAT, a.s., a súčasne dodávateľom tepla pre konečných spotrebiteľov (najmä domácnosti) a vlastníkom najväčšieho počtu odovzdávacích staníc tepla v meste je spoločnosť STEFE Trnava, s.r.o. Z odberateľov v priemysle je najväčším spoločnosť Johns Manville Slovakia, a.s.

Medzi vaše hlavné priority patrí neustále zlepšovanie vlastnej efektívnosti, modernizácia tepelno-technických zariadení, zvyšovanie kvality komunikácie a poskytnutých služieb. Darí sa vám tieto vízie napĺňať?

Dodávka tepelnej energie zo systému CZT je komfort, na ktorý sú odberatelia tepla – občania, zamestnanci rôznych inštitúcií či pracovníci podnikov rokmi zvyknutí. Tak ako sa pokrok, nové technológie a priority v otázkach životného prostredia dotýkajú všetkých oblastí života, dotýkajú sa i oblastí tepelnej energetiky. Aby spoločnosť dokázala flexibilne reagovať na potreby a požiadavky odberateľov, na pribúdajúce nové a meniace sa povinnosti vyplývajúce zo slovenskej i európskej legislatívy, aby dokázala pracovať v regulovanom prostredí a zároveň udržať stabilnú cenu tepla, musí neustále sledovať aktuálne dianie, vyhodnocovať nové informácie a operatívne sa prispôsobovať aktuálnym i dlhodobým úlohám a cieľom. Nehovoriac o požiadavkách legislatívy Európskej únie, ktorá systémy CZT podporuje, pretože ich považuje za efektívny nástroj na znižovanie emisií skleníkových plynov, na implementáciu moderných úsporných technológií výroby elektriny a tepla, na využitie obnoviteľných zdrojov energie a tepla z priemyselných procesov.

Na rozdiel od bežného podnikania má tepelná energetika ako sieťové odvetvie zložitejšiu pozíciu v tom, že je úzko spätá s miestnym prostredím a absolútna väčšina investícií je finančne náročná a s dlhodobou návratnosťou. Každé rozhodnutie musí byť múdre a s výhľadom, ako sa prejaví v praxi nielen za 5 či 10, ale aj za 20 a 30 rokov a čas ukáže, či bolo správne. Nie je to jednoduchá úloha, ale spoločnosť Trnavská teplárenská, a.s., disponuje zázemím vlastných vysokokvalifikovaných pracovníkov, o skúsenosti a vedomosti ktorých sa manažment spoločnosti môže oprieť pri rozhodovaní o akejkoľvek komplikovanej investícii alebo situácii.

Kvalitné služby, bezproblémové zabezpečenie dodávky tepla podľa požiadaviek klientov, minimalizácia pravidelných a poruchových odstávok tepla, 24-hodinový monitoring siete, diaľkové riadenie siete, pravidelné preventívne a kontrolné fyzické pochôdzky, ale aj odborne vzdelaní pracovníci, vzájomná komunikácia, rešpektovanie partnerov a konkurencieschopná cena tepla sú dôvodom pre našich súčasných odberateľov, aby nimi zostali aj naďalej a aby sa k nim pridali noví.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...