1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

TES Vsetín, s.r.o.

TES Vsetin 18Inovácie pre druhú vlnu dopytu po energii

TES je výrobcom elektrických generátorov a motorov, testovacích pultov a iných produktov vo sfére priemyselnej automatizácie. Hoci má spoločnosť trvalé sídlo v Českej republike, aktívne pôsobí na globálnej scéne. S viac ako 100-ročnými skúsenosťami v odbore má spoločnosť všetky predpoklady na to, aby aj v druhej storočnici svojho pôsobenia pokračovala v expanzii. Po tom, ako sa Priemysel Dnes ešte v roku 2018 prvýkrát rozprával s generálnym riaditeľom spoločnosti Dr. Manfredom Lerchom, sa dnes vracia na rovnaké miesto, aby tu získal informácie o tom, aké novinky spoločnosť chystá a ako zvláda pandémiu koronavírusu.

Všetko najlepšie k storočnici!

Spoločnosť TES Vsetín oslávila v septembri 2019 sté výročie svojho vzniku – po 100 rokoch od čias, kedy Josef Sousedík založil svoju elektrotechnickú továreň v miestnej píle. Spoločnosť pri tejto príležitosti zorganizovala sprievodnú akciu, na ktorú prizvala mnohých svojich kľúčových zákazníkov. Ako to v tom čase komentoval Dr. Manfred Lerch, spoločnosť v rôznych formách prežila dve svetové vojny, sovietsku okupáciu, ako aj prerušenie iniciatív opätovného zjednocovania s Európou a opätovné otvorenie hraníc. „TES Vsetín má vo svojej DNA pevne zakorenený gén prežitia.“ Vlastnosť, ktorá sa v období pandémie koronavírusu ukazuje byť nenahraditeľná – viac detailov predstavíme nižšie.

Spoločnosť TES Vsetín, v snahe vykročiť do novej storočnice tou správnou nohou, nadviazala na spomínané oslavy v októbri 2019 uzavretím dohody s private equity spoločnosťou ARX Equity Partners z Prahy s viac než 20-ročnými skúsenosťami v oblasti podpory expanzie a rozvoja stredných podnikov v strednej Európe. Tým, že sa podnik ARX stal novým majoritným akcionárom, sa TES Vsetín podarilo zaujať ešte stabilnejšiu finančnú pozíciu a postarať sa o to, že jej z účtovníctva takmer úplne zmizli akékoľvek podlžnosti a otvorili sa jej príležitosti na budúci rast.

Nový nemecký podnik

V predchádzajúcom článku sme sa zmienili o rodiacej sa pobočke spoločnosti TES Vsetín v Nemecku. V tejto súvislosti môžeme oznámiť, že nemecká kancelária začala svoju činnosť v apríli 2018, čím sa TES podarilo po geografickej aj jazykovej stránke ešte viac priblížiť viacerým kľúčovým zákazníkom. V druhom roku pôsobenia pobočky je možné dospieť k záveru, že jej vybudovanie bolo pre spoločnosť správnym krokom, keďže v súčasnosti už generuje 10 % firemných výnosov. Konkrétne táto prevádzka posilnila pozíciu spoločnosti TES Vsetín v oceliarskom a ťažobnom sektore, a rovnako aj v oblasti stacionárnej výroby elektrickej energie. Tieto aktivity vychádzajú z predpokladu, že v budúcnosti budú elektromobily so svojimi nabíjacími stanicami a nabíjaním cez noc v obytných zónach vytvárať významné nároky na dodávku elektrickej energie.

Zvládanie pandémie

V čase nášho rozhovoru s Dr. Manfredom Lerchom celý svet už niekoľko mesiacov zvádzal boj s globálnou pandémiou koronavírusu. Na jej úplnom počiatku (v marci) vnímala spoločnosť ako ústrednú prioritu komunikáciu so zákazníkmi a dodávateľmi. Uisťovala ich, že vo vsetínskom závode boli implementované prísne opatrenia (prideľovanie ochranných odevov a masiek všetkým zamestnancom a ak to situácia umožňovala, tak aj povinné dodržiavanie patričného odstupu) a dochádza k dôkladnému monitorovaniu zdravotného stavu zamestnancov. Aj o dva mesiace neskôr stále platilo, že v radoch zamestnancov sa neobjavil ani jeden prípad nákazy vírusom COVID-19.

Spoločnosti s riešením krízy pomohlo aj niekoľko opatrení, ktoré už boli zavedené. Po prvé to, že Česká republika prijala ochranné opatrenia skôr ako mnohé európske krajiny. Po druhé, portfólio zákazníkov spoločnosti TES Vsetín je rozmanité a pokrýva oblasti ako je výrobný priemysel, vodná a veterná energia, lodný priemysel, železničiarsky priemysel, oceliarne, priemyselná automatizácia a rôzne druhy OEM riešení. Vďaka tomu bolo riziko externých komplikácií rozptýlené a tým minimalizované. Po tretie, spoločnosť vyrába namiesto spotrebiteľských tovarov investičné tovary – takéto projekty a objednávky majú omnoho dlhšie dodacie lehoty, s čím sa spája omnoho menší bezprostredný dopad na objem výroby. V neposlednom rade je spôsob riadenia podniku priaznivo naklonený plynulému krízovému riadeniu.

Zmena organizačnej štruktúry spred niekoľkých rokov viedla k vybudovaniu plochejšej štruktúry riadenia s jednoduchšími a efektívnejšími rozhodovacími procesmi. Spomínaný menej početný tím vedenia spoločnosti je zvyknutý na strategické riadenie s prihliadaním na strednodobý a dlhodobý výhľad podnikového progresu. Táto skutočnosť v kombinácii s dennými videokonferenčnými schôdzami manažmentu zaručila vysokú úroveň tímovej práce na diaľku a spolupráce v rámci celej organizácie. Znamená to, že hoci by bol Dr. Manfred Lerch radšej osobne prítomný vo vsetínskom závode, fyzicky sa po ňom pohyboval a osobne komunikoval s kolegami, nestráca dôveru vo svojich zamestnancov.

Neustále inovácie

Hoci sú elektromotory z jedného hľadiska už pomerne starou technológiou, stále je tu priestor na zavádzanie inovácií prostredníctvom drobných úprav a optimalizácie. Spoločnosť TES Vsetín vždy kládla veľký dôraz na výskum a vývoj, čoho dôkazom je nedávno úspešne zavŕšený trojročný projekt v spolupráci s brnenskou technickou univerzitou (VUT), ktorý bol zameraný na technológiu permanentných magnetov. Elektrické generátory sa spoliehajú na magnetické pole vytvárané elektrickým prúdom (tzv. excitácia). Tento proces sčasti závisí na tzv. „pilotných budičoch“, ktoré pôsobia na cievkové vinutia generátorov. Brnenský projekt priniesol tri nové prototypy pilotných budičov využívajúcich permanentné magnety. Tieto prototypy pôsobia na automatické regulátory napätia synchrónnych strojov a pokrývajú široké spektrum otáčok od 150 do 1500 ot./min. Projekt priniesol významný posun vpred v rámci neustálej snahy navrhovať stroje s čoraz vyššou účinnosťou. Koniec koncov, aj drobný nárast výstupu generátora o 0,5 – 1 % dokáže v dlhodobom meradle priniesť obrovské zníženie spotreby energie a úsporu nákladov.

Ako vyťažiť z najnovšej vlny

Dr. Manfred Lerch uvádza, že spoločnosť TES Vsetín bola založená viac-menej na počiatku prvej veľkej vlny aktivít v oblasti komerčného elektrického inžinierstva. Len niekoľko rokov po založení spoločnosti ruský ekonóm Nicolai Kondratiev rozvinul teóriu ekonomických cyklov, ktorá vypovedá o tom, že v ekonomickej sfére sa obdobia rozmachu a rastu striedajú s obdobiami poklesu a spomalenia vývoja. Dá sa predpokladať, že s prebiehajúcim rozvojom vo sfére IT komunikačných prostriedkov a smart technológií v kombinácii s výdobytkami akými sú napr. elektrické dopravné prostriedky sa ocitáme v raných štádiách intenzívnej hospodárskej aktivity v odvetví produkcie a využívania elektrickej energie. Keďže sa s tým spájajú obrovské (a stále rastúce) energetické nároky, spoločnosť TES Vsetín pevne verí, že bude optimálne pripravená na to, aby ich dokázala uspokojiť.

V tomto kontexte sa stratégia rozvoja spoločnosti bude v nastávajúcich rokoch sústrediť na expanziu na nové trhy s rastúcim dopytom po energiách. Jedným z príkladov je železničná doprava, či už osobná alebo nákladná. Ústredným zámerom pritom zostáva, aby Vsetín zotrval jediným výrobným závodom spoločnosti, vďaka čomu bude možné naďalej profitovať z výhod vyplývajúcich z priamej logistiky a jednoduchšieho riadenia výroby. Hoci je pravda, že v prípade dostatočného rastu sa spoločnosť TES Vsetín môže v budúcnosti čoraz viac rozhodovať pre outsourcing časti svojich aktivít iným obchodným partnerom, v súčasnosti je jedna pevne etablovaná domovská základňa efektívnejším riešením pre českých aj zahraničných klientov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...