1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

TERICHEM, a.s.

terichemChceme si udržať pozíciu technologického lídra

Spoločnosť TERICHEM, a.s., sídliaca vo Svite si podmanila doslova celý svet. Z jej liniek vychádzajú BOPP fólie určené pre výrobu kondenzátorov predávané pod značkou Tervakoski film a špeciálne obalové BOPP fólie so znakom Terichem.

Dlhodobo sa špecializuje na novinky pre budúcnosť a špecifické produkty. To z nej robí prosperujúci podnik, o ktorom odberatelia vedia, že poskytuje špičkovú kvalitu za každých okolností.

Udržanie si postavenia technologického lídra v oblasti fólií je jednou z dlhodobých priorít závodu. Bol to práve Terichem, ktorý zlomil rekord so svojou najtenšou dvojmikrónovou fóliou. Za zmienku určite stoja aj prevratné fólie v baliarenskom priemysle. Podľa Ing. Martina Ľacha, výkonného riaditeľa, je najväčším úspechom závodu spôsob, ako sa pomalými a postupnými krokmi prepracovali na top dodávateľa fólií pre výrobu kondenzátorov (elektrofólií) vo svete. S ich menom sa spája precíznosť a špičková technológia. Spoločnosť pritom prináša prevratné novinky aj tam, kde sa zdá, že to už nie je možné.

Kvalita potvrdená cenami

Terichem je spoločným podnikom Chemosvit, a.s., a Ab Rani Plast Oy Fínsko v pomere vlastníctva 50:50. Vo Svite si tak podávajú ruky dve rozdielne kultúry, aby sa spojili v jedinečnom know-how. „Pri riadení spoločnosti sa musíme vždy dohodnúť. Debaty sú niekedy dlhšie, inokedy kratšie, ale v konečnom výsledku si rozumieme a obchodné vzťahy fungujú,“ hovorí Martin Ľach o medzinárodnej spolupráci a vysvetľuje, že v Tericheme sú natrvalo dvaja fínski manažéri. Konečné rozhodovanie v otázkach smerovania závodu je na pleciach predstavenstva, kde funguje pomerné zastúpenie traja Fíni a traja Slováci.

Terichem produkuje elektrofólie pod menom Tervakoski film, ktoré zákazníci vnímajú ako etablovanú značku so 70-ročnou históriou. Na celom svete sa s ňou spája kvalita a zodpovednosť za výrobu. „Terichem je firmou mladých ambicióznych ľudí, ktorí preberajú skúsenosti a zručnosti starších zamestnancov so spoločným cieľom – realizovať nové projekty a posilňovať reputáciu značky Tervakoski film,“ vysvetľuje Ľach. Za slovami však vždy musia stáť aj výsledky. Tie vo Svite majú. Začiatkom októbra 2013 bola skupina ocenená prestížnou cenou Dodávateľ najkvalitnejších výrobkov (Supplying Excellent Quality) pri príležitosti Dňa ocenenia dodávateľov firmy ABB. Podľa vedenia je ocenenie výsledkom dlhoročnej, nepretržitej, dobrej a otvorenej spolupráce medzi partnermi. Zároveň je veľkým prísľubom a zodpovednosťou do budúcnosti.

Nová linka spravila rekord

Vo Svite v minulom roku inštalovali po 25 rokoch najmodernejšiu a najnovšiu linku na výrobu fólií pre elektrotechnický priemysel v Európe. Predstavuje technologický unikát. „Linka je výnimočná výrobou supertenkých fólií a dosiahli sme rekord s dvojmikrónovou fóliou – najtenšou fóliou na svete. Pritom sme ju dostali do štandardnej produkcie. V praxi sa to prejavuje znížením hmotnosti kondenzátorov, kde sa používa. To je nesmierne dôležité najmä pri hybridných autách, pri ktorých sa počíta s každým gramom navyše. Ponúkať rekordne tenkú fóliu ako bežnú súčasť výroby oceňujú všetci naši odberatelia,“ hovorí Martin Ľach.

Najväčším odberateľom je firma ABB a ďalší výrobcovia kondenzátorov, napríklad v Číne. Uvedeniu na trh predchádzal vývoj, na ktorom sa podieľali tímy dodávateľov granulátov, výrobcov fólií aj výrobcov kondenzátorov. Spoločnosť má vo Svite kvalitnú, modernú, výskumnú a vývojovú základňu vybavenú najnovšími technológiami a meracími prístrojmi, ktoré patria k najspoľahlivejším na trhu, aby mohla zaručiť čo najvyššiu spoľahlivosť svojich výrobkov. Tu sa realizuje výskum a vývojové úlohy zamerané na metalizované fólie určené pre jednosmerné (DC) a striedavé (AC) prúdové aplikácie a na drsné fólie určené na výrobu impregnovaných vysokonapäťových AC a DC kondenzátorov.

Výrobky vyrobené na novej linke, od ultratenkých elektrofólií určených na hybridné aplikácie až po vyššie hrúbky elektrofólií pre AC a DC aplikácie, boli testované v priebehu roka 2013 s rôznymi typmi polymérov a v rôznych hrúbkach. Odozva od zákazníkov na kvalitu fólie je veľmi dobrá. Spustenie novej linky predstavovalo značnú investíciu, no dôvodov na nákup bolo niekoľko. Medzi tie hlavné radí výkonný riaditeľ možnosť využitia fólií v kondenzátoroch používaných v projektoch SMART sietí, teda prepojení elektrorozvodných sietí medzi krajinami. Využitie nachádzajú aj v elektromobiloch, čo je opäť segment s budúcnosťou. Preto sa Terichemu oplatilo byť pripraveným so špičkovými produktmi určenými práve pre budúci technologický rozvoj. Ďalej nachádzajú fólie uplatnenie aj v stavebnom priemysle ako separačná vrstva pri asfaltových pásoch.

Moderné obaly smerujú k inteligencii

Veľmi dôležitou súčasťou výroby spoločnosti Terichem sú obalové fólie. Do fólií sa balia výrobky od cukríkov, cez čipsy až po cigaretové škatuľky. Skrátka všetko, čo vyžaduje hygienické a kvalitné fólie. Aj v tomto segmente priniesol Terichem mnoho vylepšení. „Sme veľmi hrdí na fólie používané v tabakovom priemysle, kde sa nám úspešne darí znižovať hrúbku fólie pri zachovaní vlastností. S menším množstvom surovín tak vieme zabaliť viac výrobkov,“ hovorí Ľach. Z 20-mikrónových fólií, ktoré sú dnes štandardom, sa spoločnosť posunula k 16-mikrónovým fóliám. Výsledok je dosiahnutý zlúčením technologických znalostí z výroby fólií pre kondenzátory a obalových fólií. „Ide o know-how a nesmierny náskok pred konkurenciou,“ chváli novinku Ľach. Novým projektom v tomto segmente je aj projekt využitia tabakových fólií na balenie čajov a luxusnejších výrobkov.

Prinášať tenšie fólie je len jedna stránka inovácií. V spoločnosti Terichem idú ešte ďalej a pri výrobe špeciálnych obalov cigariet sa rozhodli implementovať Anti-Counterfeiting policy. Jedná sa o zavádzanie špeciálnych látok do fólie, ktoré sa dajú detekovať veľmi ľahko priamo v predajni tabakových výrobkov. „Cieľom je, aby kontrolný orgán vedel okamžite odhaliť originálne balenia cigariet alebo falšovaný a pašovaný tovar. Aktuálne ide o vývojový projekt, na ktorom spolupracujeme s cigaretovými koncernami a dodávateľmi rôznych aditív. Anti-Counterfeiting policy určite predstavuje budúcnosť a na nej v spoločnosti,“ komentuje snahy Ľach.

Spoločnosť poskytuje fólie aj pre nové, špecifické aplikácie na želanie zákazníka. „Aktuálne sa pripravuje parciálna metalíza obalových fólií, ktorá im dáva nové vlastnosti. Ide o nový produkt, ktorý prezentujeme pred výrobcami. Svojím charakterom je vhodný predovšetkým pre segment obalov na cukríky. Prinášame medzi novinkami aj perleťové, biele a matné fólie, či perforované fólie na balenie zeleniny a ovocia. Zlepšujeme aj vlastnosti fólií ako je zvariteľnosť pri nižších teplotách a podobne,“ komentuje aktuálne novinky na linkách Martin Ľach.

Ukrajinský závod zatiaľ bez problémov

Na Ukrajine má Terichem svoju dcérsku spoločnosť v podobe závodu Terichem Luck. Tu prebieha výroba podobná slovenskej a aj rečou vedenia ide o menšiu kópiu fabriky vo Svite. Jedna linka beží na obalové materiály a jedna na elektrofólie. Závod funguje bez problémov a nezaostáva ani v kvalite. Popri nepokojoch na Ukrajine však vystala otázka, aké sú dopady vojenských zásahov a stavu ohrozenia na závod. „Jediný vážnejší problém je s vracaním DPH na Ukrajine. Komplikácie nám robí aj pohyb výmenného kurzu, inak je závod v bezpečnej zóne na západe Ukrajiny. Niekoľkých zamestnancov nám odviedli do armády, a tak sme museli hľadať náhradu, inak žiadne vážnejšie komplikácie z dôvodu nepokojov nepociťujeme,“ vyjadril sa k téme Ľach.

Spoločnosť Terichem podľa vedenia plánuje udržať svoj technologický náskok a vďaka precíznemu vývoju neustále posúva obalové možnosti a elektrofólie dopredu. To, čo sa zdalo nemožné, ponúkne o pár rokov Terichem ako bežné riešenie. Aj preto jeho partneri a odberatelia majú istotu, že v oblasti fólií dostávajú skutočne kvalitné prototypy.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...