1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Teplárna Písek, a.s.

teplarna pisek 20Prechádza výraznými zmenami a modernizáciou

Predmetom podnikania spoločnosti Teplárna Písek, a.s., je nákup, rozvod a predaj tepla súvisiaci s dodávkou, odberom a používaním tepla. Ponúka aj výrobu elektrickej energie, ktorú dodáva juhočeskému prevádzkovateľovi E.ON, distribútorovi elektriny a plynu. Široký záber poskytovania dodávky tepla a teplej vody priblížila riaditeľka spoločnosti Mgr. Andrea Žáková, s ktorou sa Priemysel Dnes rozprával nielen o súčasnosti teplárne, ktorá sa nesie v znamení zmien a modernizácie: „Sme mestská tepláreň, takže vykurujeme celý Písek a hlavnými odberateľmi sú byty a domy.

Dodávame teplo zhruba do 8,5-tisíc domácností, ďalej do objektov sociálnej sféry ako sú školy, škôlky, nemocnice či domy opatrovateľských služieb, a len v malej miere do priemyslu.“

K základnému vybaveniu teplárne donedávna patrili kotly K11 a K12 s výkonom pary 30 t/h na hnedé prachové uhlie a biomasu a niekdajšia mazutová kotolňa nazývaná výhrevňa Samoty na zemný plyn s výkonom 27 t/h. V teplárni sa tiež nachádzajú turbogenerátory TG1 s protitlakom 6 MWe a TG2 s protitlakom 1,8 MWe, ako aj teplovodná stanica (16 + 24 MWt). Prevádzka kotlov funguje nepretržite, s určitými logickými obmenami súvisiacimi napríklad s letným a zimným obdobím, kedy je rozdiel už len v samotnom výkone. V zime tepláreň vykuruje teplom a poskytuje dodávku teplej vody, pričom v lete sa kúri len z dôvodu výroby teplej úžitkovej vody. Na letnú prevádzku slúži najmä výhrevňa Samoty. „Donedávna fungovala ako záložný zdroj, ktorý sme v roku 2018 zmodernizovali, plynofikovali. Počítame s rozširovaním prevádzky výhrevne Samoty. Slúžiť má na vykrývanie špičiek a doplňovanie prevádzky počas celého roka,“ vysvetlila riaditeľka teplárne.

Bezchybný chod prevádzky musí byť zabezpečený aj v čase koronakrízy. Tepláreň dnes dáva prácu 87 zamestnancom a musí za každých okolností zaistiť nonstop dodávku tepla a teplej úžitkovej vody v meste Písek. Vedenie preto prijalo opatrenia, na základe ktorých môže aj v týchto neľahkých časoch bezchybne fungovať zmenová prevádzka kotolne. V prípade, že by bol niekto zo zmenových zamestnancov infikovaný vírusom COVID-19, nastalo by uzavretie areálu a dobrovoľná izolácia zostávajúcej zdravej obsluhy prevádzky teplárne tak, aby bol zachovaný chod teplárne.

Šetrnejší prístup k životnému prostrediu

Teplárna Písek vychádza z koncepcie ekologického prístupu k prírode. Čím ďalej, tým viac minimalizuje tvorbu odpadov a snaží sa tak znižovať ekologické riziká. Počet emisií vyprodukovaných teplárňou do ovzdušia výrazne klesá využívaním nízkosírneho uhlia a optimálnym spaľovacím procesom. V súčasnosti prechádza tepláreň výraznými zmenami, modernizuje zdroje a rozvody. Riaditeľka teplárne koordinuje všetky náročné aktivity a činnosti a je zodpovedná za fungovanie a realizáciu aktuálnych projektov. „16. apríla 2020 sme natrvalo odstavili z prevádzky jeden uhoľný kotol a 19. apríla 2020 sme pretypovali ďalší uhoľný kotol, takže v súčasnej dobe má tepláreň jeden uhoľný kotol s inštalovaným príkonom menším než 20 MWt. Do toho sa nám rozbehla stavba biomasového kotla a disponujeme ešte plynovým kotlom vo výhrevni Samoty,“ konkretizovala Andrea Žáková obdobie veľkých zmien a snahu o znižovanie ekologickej stopy.

Odstavenie uhoľného kotla a výstavba biomasového kotla na drevnú štiepku za 100 miliónov českých korún nie sú jedinými novinkami teplárne. „V druhej polovici roka 2019 sme začali stavať malý záložný 5 MWt-ový plynový kotlík s termínom ukončenia vo februári 2020. Už je dokončený, ale ešte nie je skolaudovaný,“ povedala Andrea Žáková. V Teplárni Písek tiež prebieha veľká akcia v troch etapách (2018, 2019, 2020) za 175 miliónov českých korún pod názvom Prechod parovodu na horúcovod. V rámci nej budú zastarané parovodné rozvody v meste vymenené za moderný horúcovod. „Teraz čakáme na posúdenie výberového konania poskytovateľom dotácie a budeme rozbiehať ďalšiu veľkú akciu pod pracovným názvom Teplovodný privádzač bioplynovej stanice. Na okraji Písku totiž stojí bioplynová stanica a my sme sa rozhodli využiť jej odpadové teplo a púšťať ho do sústavy zásobovania teplom mesta Písek, aby sme ešte viac znížili výkon uhoľného kotla a aby sme využili ekologické a odpadové teplo, ktoré by inak bolo premárnené. Ak by sa objavil ďalší zdroj odpadového tepla, ktoré by bolo nevyužité a mohli by sme ho zužitkovať, tak by sme asi opäť išli týmto smerom,“ dodala riaditeľka teplárne.

Vďaka spomenutým inováciám a modernizácii Teplárna Písek výrazne pomáha k šetreniu životného prostredia. „Rekonštrukcie našich rozvodov ako aj teplovodu prispievajú k zvýšeniu energetickej účinnosti, k úspore primárneho paliva, ale aj k znižovaniu klasických emisií a emisií skleníkových plynov, konkrétne CO2,“ vysvetlila riaditeľka spoločnosti. Zaujímavosťou je, že Teplárna Písek zvláda financovať investície aj napriek neľahkej situácii teplární v Českej republike a na Slovensku, na ktoré štát kladie čoraz väčšie nároky v súvislosti s emisnými povolenkami. „Po prvýkrát v histórii teplárne sme skončili za rok 2019 s negatívnym hospodárskym výsledkom. Môžu za to emisné povolenky, ktoré likvidujú všetky teplárne. Napriek tomu sa nám podarilo držať vyrovnaný tok financií a zvládnuť náročné investície,“ poznamenala na margo mínusového hospodárskeho výsledku v minulom účtovnom období Andrea Žáková.

Získala ocenenie Krištáľový komín

Teplárenské združenie Českej republiky udelilo na Dňoch teplárenstva a energetiky 5 krištáľových komínov projektom z roku 2018. Podujatie sa konalo v Hradci Králové a išlo už o jeho 17. ročník. Ceny víťazným projektom roka v 5 súťažných kategóriách odovzdal predseda výkonnej rady Teplárenského združenia ČR Tomáš Drápela so slovami: „Teplárenstvo prežíva zložité obdobie. Tým viac je potrebné oceniť tých, ktorí dokážu dotiahnuť do konca nové projekty a posúvať odbor dopredu. Mám veľkú radosť z inovácií vo vzťahu k zákazníkom, bez nich je rozvoj teplárenstva nemysliteľný.“

K oceneným projektom patrí aj Ekologizácia výhrevne Samoty. Projekt Teplárne Písek vyhral v kategórii Znižovanie emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia. Ako sme sa už zmienili vyššie, výhrevňa bola odstavená a na jej mieste bol nainštalovaný plynový kotol s podstatne nižšími emisiami znečisťujúcich látok. Nový kotol sa bude používať namiesto uhoľného kotla v prechodnom období. „To, že sme boli vybraní a ocenení ako víťazný projekt pre nás znamená veľmi veľa, a po troch rokoch práce je veľmi pekné získať práve takúto cenu, ktorá je najlepším a najväčším ocenením, aké sme kedy získali. Udeľuje ju Teplárenské združenie Českej republiky, a teda odborná verejnosť za projekty, ktoré organizujú členovia teplárenského združenia. Preto je toto ocenenie pre nás znamením a zároveň pochvalou, že naše projekty majú zmysel, že to, čo robíme, má význam, je dobré, a že máme v tomto smere pokračovať, “ dodala na záver rozhovoru Andrea Žáková.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...