1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SWEP Slovakia, s.r.o.

swep 17Realizujeme veľmi úspešný príbeh

Spoločnosť SWEP stojí na čele rozvoja inovácií a moderných technológií. So zameraním na efektívne využitie energie a materiálu si získava obľubu po celom svete a patrí k vedúcim dodávateľom kompaktných výmenníkov tepla. Na Slovensku sa spoločnosť etablovala v roku 2005.

SWEP Slovakia pôsobiaca v priemyselnom parku Kechnec pri Košiciach je inšpirovaná švédskou kultúrou a kombinuje stabilitu s príjemným pracovným prostredím. „Výrobu sme spustili v druhom kvartáli 2016 a SWEP Slovakia odvtedy realizuje veľmi úspešný príbeh.

V roku 2018 sa nám podaril husársky kúsok – stali sme sa najväčším závodom v rámci celej Skupiny,“ hovorí Ing. Robert Dzurilla, ktorý dva roky pôsobí na poste generálneho manažéra. „Jednou z mojich priorít pred nástupom na túto pozíciu bolo pokračovať v trende nasadenom mojimi kolegami. Ďalšie ciele nadväzujú na oblasť automatizácie. Ide o celosvetový trend a ani naša firma sa mu nevyhne. K predsavzatiam, do ktorých som investoval veľa času pred aj po nástupe do funkcie, patrí príprava spoločnosti na ďalší rast. Vyvíjame úsilie, aby nasledujúca väčšia investícia do rozšírenia kapacity v rámci Skupiny bola nasmerovaná práve na Slovensko,“ približuje generálny manažér.

Robert Dzurilla potvrdil, že spoločnosť SWEP Slovakia pokračuje v pozitívnom vývoji a je veľmi kladne vnímaná v rámci celej korporácie Dover, ktorej súčasťou je od roku 1994. Podľa doterajších ukazovateľov bude aktuálny rok rovnako úspešný ako ten vlaňajší. „Prvý polrok svedčí o miernom náraste na úrovni 1 až 1,5 %, keďže dosahujeme takmer maximálnu mieru našich inštalovaných kapacít. O ďalšiu investíciu sa usilujeme práve za účelom významnejšieho rastu. Bez rozšírenia závodu trend rastu zachováme, ale nebude signifikantný ako po minulé roky,“ upresňuje generálny manažér. Zámer rozvoja však do značnej miery ovplyvňuje aktuálna situácia na trhu práce. „Komplikácia spočíva v tempe zvyšovania mzdových nákladov. Presadzovať investície za predpokladu, že mzdové náklady budú ďalej narastať, je zložité. Túto oblasť pozorne sledujeme, pretože dochádza ku zhoršeniu podnikateľského prostredia a k deformovaniu trhu práce, ktorý neodráža realitu,“ podotýka JUDr. Ľubor Svoboda, personálny manažér SWEP Slovakia, s.r.o.

Vzdelávacie programy

Spoločnosť spolupracuje s niekoľkými vzdelávacími inštitúciami a budúcim absolventom poskytuje široké spektrum možností pri nadobúdaní praktických skúseností už počas štúdia. „Cez aktivity s Technickou univerzitou v Košiciach sa zameriavame na dve základné oblasti. V prvej umožňujeme študentom počas štúdia absolvovať krátkodobé stáže. Riešia pridelené mini projekty a majú možnosť využiť znalosti nadobudnuté počas štúdia. V druhej línii budúci absolventi u nás pracujú na diplomovej práci, ak dokážu ponúknuť zaujímavú tému, ktorá predstavuje prínos pre našu spoločnosť,“ vysvetľuje personálny manažér a podotýka, že firma neopomína ani odbornú prípravu stredoškolákov. „Od tohto roka rozbiehame spoluprácu so strednými školami v rámci duálneho vzdelávania. Začali sme nadväzovať kontakty so strojníckymi priemyslovkami a študenti budú aktívne získavať časť vzdelávania priamo u nás.“

SWEP Slovakia patrí k atraktívnym zamestnávateľom. Podľa Ľubora Svobodu sa na jednu zverejnenú pracovnú ponuku hlási približne 30 kandidátov. Začlenenie novoprijatých pracovníkov prebieha v konkrétnych fázach. „Ak ide o zamestnancov na inžinierskych a administratívnych pozíciách, ide o klasický zaúčací proces. Nový pracovník dostane svojho mentora, s ktorým spoločne prechádzajú úlohy vyplývajúce z pracovnej náplne,“ konkretizuje personálny manažér a za zaujímavejšie označuje školenie výrobných operátorov. „Dosiahli sme kvalitnejší a efektívnejší zaúčací proces. Zaviedli sme tréningové centrum, do ktorého nastupuje každý nový zamestnanec. Spolu s trénerom prechádza všetky výrobné postupy a systémy. Absolvuje praktické cvičenia a reálne si odskúša výrobu alebo vyskladanie niektorého z našich výrobkov. Ide o kombináciu teoretickej a praktickej prípravy pred vstupom do reálneho výrobného života.“

Nevyhnutné investície

Silné zázemie medzinárodnej korporácie Dover ponúka široké investičné možnosti. „Najvýznamnejší projekt v rokoch 2017 – 2018 predstavuje pristavanie zhruba 600 m2 skladovacej plochy. Zväčšenie výrobnej haly o skladovacie priestory malo súvis s úspešným zrealizovaním projektu uzatvorenia jednej z našich sesterských spoločností vo Švajčiarsku, po ktorom približne 60 % výroby tejto entity prešlo na Slovensko,“ približuje investičné smerovanie generálny manažér Robert Dzurilla so spresnením, že ďalšiu oblasť pre investície predstavujú technológie. „Ide najmä o zvyšovanie a rozširovanie spájkovacej a testovacej kapacity. Naše primárne procesy predstavujú lisovanie, spájkovanie vo vákuovej peci a testovanie. Dve veľké investície v roku 2018 sme nasmerovali na zakúpenie testovacieho stroja na výmenníky typu B a tiež štandardnej vákuovej pece na spájkovanie výmenníkov. Šlo o investície vo výške 1,5 milióna eur. „Neustále obmieňame nástroje, ktoré sú umiestnené v linkách na lisovanie platní. K nášmu know-how patrí vlastná nástrojáreň s tímom odborníkov, ktorí zabezpečujú servis a vyrábajú pre nás nové nástroje. Ostatné investície sa týkali zvýšenia celkového štandardu technologického parku,“ dodal.

Súčasné trendy

Rekordný rast a získanie silnej pozície na trhu dosahuje SWEP Slovakia poskytovaním unikátnych riešení. Pri podobných zámeroch nechýba TOP výrobok. „Novinkou a úspešným produktom, ktorý sa nám v posledných mesiacoch či týždňoch podarilo umiestniť na trhu, je technológia s názvom Sealix®. Tá bola úspešne prezentovaná na výstave ISH vo Frankfurte nad Mohanom v marci 2019. Jej atraktivita spočíva v možnosti využitia vo sférach so zákazom používania produktov na báze spájkovaných výmenníkov s použitím medi ako v prípade kontaktu s pitnou vodou, tepelných čerpadiel alebo centrálneho vykurovania. V Nemecku alebo Poľsku, kde sú celkom zakázané, umožňuje technológia Sealix® napojenie výmenníkov v súlade s tamojšími normami,“ vysvetľuje generálny manažér.

Rozširovanie produktového sortimentu o nové výrobky ovplyvňujú súčasné trendy. Robert Dzurilla hovorí, že hlavný dôraz kladie spoločnosť na kritérium materiálovej náročnosti. „V rámci nášho PR zohľadňujeme environmentálny aspekt – to znamená vyrobiť a dostať z výmenníka viac za cenu nižšej materiálovej náročnosti. Pracujeme na zvýšení energetickej efektívnosti pri nižších materiálových nákladoch, prípadne pri nižšej spotrebe materiálu. Snažíme sa ísť novou cestou a nahradiť zastarané veľké výmenníky. Rozmýšľame s ohľadom na požiadavky zákazníka a na základe intenzívnej komunikácie s výrobou. Budujeme platformu, ktorá zohľadňuje čo najmenší počet rôznych platní bez prílišných investícií do nástrojov, s cieľom ponúknuť moderné aplikácie a penetrovať neobjavené trhy, kde nie je moderná technológia spájkovaných výmenníkov rozšírená.“

Prioritou je udržateľnosť

V súčasnosti firmy neustále skloňujú filozofiu trvalo udržateľného rozvoja. SWEP Slovakia nie je výnimkou a k environmentálnej problematike pristupuje v niekoľkých líniách. „Od roku 2016 je SWEP ako skupina v súvislosti so snahami EÚ obmedziť emisie CO2 súčasťou iniciatívy venovanej zníženiu uhlíkovej stopy. Skupina bola v roku 2018 úspešne reauditovaná významnou spoločnosťou Carbon Footprint Ltd. sídliacou v Spojenom kráľovstve, kde sme si prostredníctvom auditu dokázali obhájiť certifikát Carbon Footing Standard CO2,“ vysvetľuje generálny manažér.

Za najaktuálnejšiu výzvu nedávno označil novú reguláciu F-GAZ súvisiacu s dohodou o zamedzení globálneho otepľovania. O nových riešeniach v tejto oblasti spoločnosť pravidelne diskutuje na medzinárodnej úrovni. „Naše zámery sme prezentovali napríklad na konferencii v Spojených arabských emirátoch a vo Frankfurte nad Mohanom. Aktívne sa zúčastňujeme na významných výstavách a aktuálne environmentálne trendy intenzívne prezentujeme za celú skupinu SWEP,“ uzatvára generálny manažér Robert Dzurilla.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...