1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

SUSCHZápas o život človeka je komplexnou záležitosťou

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s., (SÚSCCH) je jednou z troch špecializovaných nemocníc na Slovensku, ktorá poskytuje komplexnú starostlivosť o pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami.

Zápasí nielen o životy, ale aj s neustále sa zvyšujúcim počtom pacientov a snahou dosahovať v obore minimálne európsku kvalitu. Často musí suplovať nedostatok obvodných kardiológov, no tým, čo ostali, vychádza čo najviac v ústrety. Preto MUDr. Juraj Frajt, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ, ktorý sa pomyselne stará o srdce celého ústavu tvrdí, že sú tu nielen pre pacientov, ale aj kolegov z regiónov.

Nové priestory rozviazali lekárom ruky

Hlavným poslaním Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb sídliaceho v Banskej Bystrici je poskytovanie komplexnej ambulantnej a ústavnej starostlivosti o dospelých pacientov s chorobami srdca a veľkých ciev. V roku 2009 prešiel výraznou rekonštrukciou a zmenou, ktorá ho de facto oddelila od Rooseveltovej nemocnice a umožnila zvýšiť nielen kvalitu poskytovanej starostlivosti, ale rovnako aj počet pacientov, ktorým mohli zachrániť život. „V roku 2009 bol daný do užívania nový objekt. Z pôvodného chirurgického pavilónu Rooseveltovej nemocnice sa vytvorili priestory pre nasťahovanie SÚSCCH. Stavebné práce boli financované formou komerčného úveru, ktorý sa ešte stále spláca, a časť technológií sa dodala aj s pomocou eurofondov. Vznikla tak úplne nová tvár ústavu,“ hovorí Juraj Frajt. Takáto zmena prispela k zlepšeniu kvality starostlivosti o pacientov s chorobami srdca a veľkých ciev pre celý stredoslovenský región a okrajové časti východného a západného Slovenska. Dnes má ústav tri hypermoderne vybavené operačné sály s mimotelovým obehom, ďalšie sály sú určené intervenčným kardiológom aj rádiológom. „Boli sme druhá budova na Slovensku, ktorá disponuje heliportom na streche. Je to neskutočný benefit pre pacienta, ktorý je privezený priamo do ústavu a v priebehu minúty je na urgentnom príjme,“ hovorí Frajt.

Snaha zachraňovať život presahuje múry ústavu

V prospech noviniek v SÚSCCH hovorí aj najväčší rádius spádovej oblasti spomedzi všetkých slovenských kardiocentier. Pod ich starostlivosťou je Žilinský, Banskobystrický, Nitriansky, Trenčiansky, Prešovský aj Košický samosprávny kraj. Zmysluplnosť rekonštrukcie v minulých rokoch potvrdili čísla. V roku 2008, pred rekonštrukciou budovy, mal ústav v štatistike 18 700 pacientov. Po otvorení nového ústavu stúpol počet na 31 500 a v minulom roku sa ústav dostal až na úroveň 40-tisíc pacientov. Nie je to však len zvyšovaním chorobnosti, ale aj sekundárnym faktorom, ktorým je pomalé znižovanie počtu obvodných kardiológov bez adekvátnej náhrady. „Začíname suplovať aj primárnu starostlivosť. V podstate by sme mali riešiť až pacientov po vyšetrení odborníkom v regióne, tých však nie je dostatok. Terén nie je adekvátne disponovaný,“ hovorí o situácii Juraj Frajt. SÚSCCH preto pravidelne vysiela konzultačný tím kardiológov do mnohých oblastí a regiónov stredného aj severného Slovenska. Pripravujú školenia medzi internistami a kardiológmi a naštartovali aj tradíciu Stredoslovenských kardiologických dní.

Efektívnym nástrojom pomoci pri diagnostikovaní akútneho infarktu myokardu (STEMI) je aj zriadenie telefonickej linky STEMI hot-line určenej lekárom. Slúži na konzultáciu s lekárom Oddelenia akútnej kardiológie SÚSCCH. Cieľom je zlepšiť a urýchliť prednemocničný manažment pacientov s akútnymi koronárnymi syndrómami, najmä STEMI. Linka je k dispozícii 7 dní v týždni, 24 hodín denne a umožňuje telefonickú konzultáciu pacienta so STEMI alebo podozrením na STEMI a konzultáciu EKG krivky, ktorú je možné poslať formou MMS vo formáte JPG.

Pomocnú ruku sa SÚSCCH rozhodol podať aj pacientom s náhlou mozgovou príhodou. Narastajúci výskyt mozgových aneuryziem je totiž už niekoľko rokov horúca téma. Osobne Juraj Frajt požiadal neurologické oddelenia vo Zvolene, Brezne, Žiari nad Hronom aj v Banskej Bystrici o aktívnu spoluprácu. „Náš ústav má najväčšie skúsenosti s katetrizáciou ciev. Pacientov vhodných na katetrizáciu je však približne len 10 %. V spolupráci s inými nemocnicami preto vyhľadávame pacientov vhodných na tento zákrok a okamžite im ho umožňujeme absolvovať, pretože efekt je okamžitý a obrovský,“ vysvetľuje generálny riaditeľ. Aj v okolitých nemocniciach tak majú inštrukcie, ako identifikovať vhodných kandidátov a v SÚSCCH sú pripravení okamžite poskytnúť adekvátnu starostlivosť.

Nové Preventívne diagnostické a ambulantné centrum je nevyhnutnosťou

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb vykonáva rovnaké typy zákrokov ako v Košiciach či Bratislave, s výnimkou transplantácie srdca. „Pri porovnávaní s okolitými krajinami sme v rozsahu aj kvalite starostlivosti na európskej úrovni,“ konštatuje Frajt. Hlavným poslaním ústavu však nie sú len konkrétne zákroky, ale aj komplexná starostlivosť o pacienta s ochoreniami srdca, aorty a veľkých ciev. Tomu v SÚSCCH prispôsobujú aj vybavenie oddelení a ambulantnú starostlivosť. SÚSCCH sa vyvíja permanentne vo všetkých smeroch, či už technických, alebo odborných. Hoci sa významná rekonštrukcia od roku 2009 nekonala, ústav napreduje malými krokmi neustále. Významnú pomoc predstavovalo za posledný rok a pol rozšírenie lôžkového fondu na oddelení anestézie a intervenčnej medicíny.

Jednou z posledných noviniek ústavu je najšpičkovejšie echokardiografické pracovisko. Súčasťou pracoviska je echo kardiograf určený na 3D mapovanie srdcových arytmií. Podstatou je zavedenie transezofagiálnej sondy do pažeráka, ktorá umožňuje zobrazenie nie v 2D, ale v 3D, a extrémne zvyšuje presnosť diagnostiky ochorení srdca. Pracovisko skiagrafie je vybavené moderným digitálnym skiagrafom napojeným na PACS, čo umožňuje vyhodnocovať snímky okamžite. Akékoľvek vyšetrenie je možné prakticky on-line sledovať na akomkoľvek počítači v nemocnici a urýchľuje sa diagnostický proces.

Pacienti sú liečení najmodernejšou technikou v moderných priestoroch plne prispôsobených požiadavkám doby. Od veľkej rekonštrukcie však prešlo už 5 rokov, čo je v medicíne relatívne dlhý čas. Čo sa zmenilo? Z hľadiska technológií si drží SÚSCCH stále svoju vynikajúcu pozíciu, no pre rapídny nárast kardiovaskulárnych ochorení stúpol ústavu počet ambulantných pacientov. Pomaly prestávajú stačiť kapacity aj počet ambulancií, ktoré by bolo potrebné mať. Preto sa rozhodli pre ďalší investičný zámer. „V súčasnosti je na stole otázka Preventívneho diagnostického a ambulantného centra ako prístavba k súčasnej budove. Nárast pacientov však nie je jediný dôvod budovania prístavby. Ďalším z hlavných motívov je aj chýbajúce CT vyšetrenie. Projekt bude financovaný z vlastných a úverových zdrojov. Vo výhľade je aj zakúpenie magnetickej rezonancie. V ideálnom prípade by sme chceli centrum začať stavať začiatkom roka 2016,“ odkrýva karty Juraj Frajt.

Na lepšom technickom vybavení aj náraste lôžok adekvátne k potrebám pacientov sa môže podľa Frajta podpísať aj nový DRG systém financovania, na ktorom už v SÚSCCH fungujú. Údaje do poisťovní posielajú duálne. Teda aj v starom, aj novom DRG systéme. „Myslím, že systém by mal odzrkadliť aj efektivitu nemocničných zariadení,“ hovorí s nádejou Frajt o novom systéme financovania v zdravotníctve. Dodáva však, že podpora štátu a štátnych inštitúcií je naklonená SÚSCCH a rovnako aj ďalším kardiologickým centrám na Slovensku. Veď práve vďaka trojici vybudovaných centier majú slovenskí pacienti s vážnymi srdcovocievnymi diagnózami nádej na uzdravenie či návrat do bežného života.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...