1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.

stredoslov vodaren prev spol 17Voda – zdanlivo všedná vec, a predsa je nositeľkou života

Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS, a.s.), vznikla pred 15 rokmi ako právny nástupca zrušeného štátneho podniku Stredoslovenské vodárne a kanalizácie, Banská Bystrica. Všetky akcie spoločnosti sú vo vlastníctve miest a obcí daného regiónu.

StVS, a.s., je v súčasnosti vlastníkom vodovodnej a kanalizačnej infraštruktúry vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja a v okrese Prievidza, ktorý patrí do Trenčianskeho kraja. Jej prvoradú náplň a úlohu môžeme zjednodušene pomenovať ako zabezpečenie kolobehu zdravej vody, ktorá prináša ľuďom život.

Základným dokumentom určujúcim hospodársko-strategické smerovanie StVS, a.s., je Dlhodobý plán rozvoja a investícií spoločnosti do roku 2036, ktorý bol schválený riadnym valným zhromaždením ešte v roku 2013. Tvorba investičných a hospodárskych plánov pre každý nasledujúci kalendárny rok vychádza práve z tohto dlhodobého plánu a načrtnutých pravidiel. Z nich vyplýva, že hlavným cieľom StVS, a.s., je zabezpečiť dlhodobý, komplexný a úspešný rozvoj spoločnosti v rámci jej podnikateľských aktivít za súčasného dodržania požadovanej kvality. Súčasťou uvedeného cieľa je aj zlepšovanie profesionálnej úrovne zamestnancov a ich motivácie na plnení cieľov spoločnosti a na zvyšovanie kvality ich práce. Na základe vyššie spomenutých princípov a priorít si spoločnosť stanovila aj ciele zhrnuté do ďalších štyroch oblastí. Jednou z nich je zabezpečenie realizácie investičných aktivít podľa schváleného investičného plánu so zameraním na prípravu projektov spolufinancovaných zo zdrojov EÚ a štátneho rozpočtu.

Nemenej dôležitým cieľom je riadenie a prevádzkyschopnosť spoločnosti v súlade so schváleným finančným plánom vrátane splnenia záväzkov voči financujúcim bankám. Popri tom spoločnosť počas roka vyvíja intenzívnu kontrolu a dokumentuje starostlivosť o svoj prenajímaný majetok, pričom kladie dôraz na udržiavanie jeho prevádzkových a technických parametrov a vykonávanie potrebných opráv. V ekonomickej oblasti si vedenie spoločnosti pre uplynulý rok stanovilo za cieľ dosiahnutie zisku viac ako 686-tisíc eur pred zdanením a postupné zlepšovanie finančnej stability spoločnosti. Generálny riaditeľ Ing. Vladimír Svrbický v tejto súvislosti mohol konštatovať, že aj napriek zmenám legislatívnych a ekonomických podmienok uvedené ciele v roku 2016 splnili a vytvorili podmienky pre úspešné naplnenie svojich predsavzatí v nastávajúcom období. „V súvislosti so zmenou legislatívnych (hlavne zákona o dani z príjmu) a ekonomických podmienok (zmena spôsobu čerpania dotácií a spolufinancovania – zvýšenia podielu vlastných zdrojov) sme museli pristúpiť k aktualizácii obchodného zámeru a na základe toho k aktualizácii dlhodobého plánu rozvoja a investícií od roku 2017.“

Hospodársky výsledok vysoko nad plánom

Ak sa pozrieme na ekonomické výsledky podrobnejšie, môžeme vidieť, že StVS, a.s., v roku 2016 dosiahla za dané účtovné obdobie zisk pred zdanením vo výške 1 242 280 eur. Po zúčtovaní dane z príjmu vo výške mínus 1 166 453 eur spoločnosť vykázala výsledok hospodárenia po zdanení ako zisk v sume 2 408 733 eur. Uvedený výsledok bol dosiahnutý pri celkových nákladoch vo výške 17 904 357 eur a celkových výnosoch 20 313 090 eur. V oblasti nákladov patrili medzi najvýznamnejšie položky odpisy a opravné položky k dlhodobému hmotnému a nehmotnému majetku v objeme 13 863 384 eur, z toho odpisy majetku nadobudnutého spolufinancovaním zo zdrojov EÚ a štátneho rozpočtu činili 4 028 248 eur. Tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb predstavovali sumu 15 393 075 eur, čo je v porovnaní s predošlým účtovným obdobím viac o 462 955 eur.

Aktivácia dlhodobého hmotného majetku vytvoreného vlastnou činnosťou a oceneného vlastnými nákladmi bola zúčtovaná vo výške 821 086 eur. Tržby z predaja dlhodobého majetku a materiálu sa pohybovali na úrovni 57 283 eur. Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti boli zúčtované vo výške 4 027 260 eur, z toho prislúchajúca časť výnosov budúcich období v objeme 4 006 182 eur.

Systematické budovanie kanalizácií, čistiarní a vodovodov

Činnosť akciovej spoločnosti bola v uplynulom roku orientovaná predovšetkým na kontrolu dodržiavania zmluvných vzťahov s prevádzkovateľom, ktorý zabezpečuje dodávku pitnej vody, odvádzanie a čistenie odpadových vôd a starostlivosť o prenajatý majetok. StVS, a.s., ako vlastnícka spoločnosť dosiahla z prenájmu majetku 99,5 % tržieb. Ďalšou prioritnou činnosťou StVS, a.s., bola obnova a rozvoj majetku. Investičná činnosť sa zamerala na realizáciu úloh vyplývajúcich zo základných dokumentov schválených orgánmi spoločnosti. Strategickým cieľom StVS, a.s., je zabezpečiť dlhodobý a komplexný rozvoj spoločnosti v rámci jej podnikateľských aktivít, ako aj postupné dosiahnutie súladu prevádzkovania vodovodnej a kanalizačnej infraštruktúry s legislatívou EÚ a SR prostredníctvom realizácie investičných projektov.

Vlani bolo ukončených 25 investičných akcií financovaných z vlastných zdrojov akciovej spoločnosti. Pokračovala príprava Projektov aglomerácií v oblasti čistenia komunálnych odpadových vôd aglomerácií o veľkosti 2-tisíc až 10-tisíc ekvivalentných obyvateľov (EO) na podanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v programovom období 2014 – 2020 v súlade s dotačnými pravidlami pre podporu technickej a environmentálnej infraštruktúry pre Operačný program Kvalita životného prostredia. Prebiehal aj proces obstarávania na projekty 9 aglomerácií, ktoré majú podpísanú Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (NFP) a ich začatie sa predpokladá na jeseň alebo v zime. Projekty pre dve aglomerácie – Lehota pod Vtáčnikom, kde sa pripravuje budovanie kanalizácie a ČOV, a Chrenovec Brusno (kanalizácia) boli schválené, ale z dôvodu nedostatočnej alokácie finančných prostriedkov boli zatiaľ zaradené do zásobníka projektov. Na ďalších 12 aglomerácií prebieha príprava projektov na podanie žiadosti o NFP.

Rovnako bola zabezpečená technická príprava projektov Inovácia a modernizácia úpravní vôd Hriňová, Málinec a Klenovec ako napĺňanie špecifického cieľa pre zvýšenie spoľahlivosti úpravy vody odoberanej z veľkokapacitných zdrojov povrchových vôd v záujme zvýšenia bezpečnosti dodávky pitnej vody verejnými vodovodmi. Plán obnovy verejných vodovodov a verejných kanalizácií na obdobie rokov 2015 – 2024 predstavuje systematický dokument pre realizáciu úloh v oblasti obnovy vodovodnej a kanalizačnej infraštruktúry. V roku 2016 bolo do obnovy existujúceho majetku alokovaných viac ako 54,4 % z vlastných zdrojov akciovej spoločnosti vynaložených na investičnú výstavbu.

Na základe rozhodnutia orgánov spoločnosti bol zostavený aj program Technického zhodnotenia verejných vodovodov a prislúchajúcej infraštruktúry majetku StVS, a.s., smerovaný do obnovy skupinových a oblastných verejných vodovodov. V priebehu roka 2016 bola v tejto oblasti zabezpečovaná projektová príprava vybraných stavieb obnovy. Okrem prioritného zamerania akciovej spoločnosti na získanie zdrojov financovania obnovy a rozvoja environmentálnej infraštruktúry v aglomeráciách nad 2-tisíc obyvateľov prostredníctvom implementácie projektov v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia 2014 – 2020 sa hľadajú ďalšie možnosti na získanie nenávratného finančného príspevku v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu na roky 2014 – 2020. Indikatívny zoznam programu zahŕňa 12 projektov zameraných na zabezpečenie vodovodnej infraštruktúry v obciach bez verejného vodovodu, dokončenie rozostavaných investícií a na zabezpečenie kvality vody dodávanej z verejného vodovodu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...