1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s.r.o.

Strabag pozemne stav 2016Snaha o presadenie novej developerskej koncepcie

Jednou z najúspešnejších stavebných spoločností pôsobiacich na slovenskom trhu je spoločnosť STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s.r.o., ktorá je súčasťou nadnárodného koncernu STRABAG a ktorá sa podieľa na výstavbe viacerých celoslovensky významných projektov. Na otázky o aktuálnom dianí nám odpovedali Ing. Aleš Hreha, prokurista spoločnosti, a riaditeľ direkcie TU a PhDr. Tomáš Moc, obchodný riaditeľ.

Vaša spoločnosť po skončení krízy v slovenskom stavebníctve zaznamenala v rokoch 2013 až 2015 postupný nárast v objeme stavebných prác a tiež v dosiahnutých hospodárskych výsledkoch. Pokles tržieb aj zisku ste zaznamenali v roku 2016. Ako hodnotíte tieto a aktuálne dosahované čísla?

Finančné výsledky v rokoch 2013 až 2015 významne ovplyvnilo čerpanie eurofondov na kanalizácie a čističky odpadových vôd, kde v jednom stavebnom celku išlo o odkanalizovanie obrovských území. Rok 2016 naša spoločnosť stále hodnotí veľmi pozitívne, aj keď vzhľadom na postupné utlmovanie spomínaných druhov projektov boli finančné výsledky nižšie, stále však nadpriemerné.

Pristúpili ste v nedávnom období k výraznejším investíciám alebo modernizácii vo vašej spoločnosti? V akých oblastiach a akom rozsahu?

Inovácia a modernizácia patria k pilierom našej firemnej filozofie. Momentálne investujeme do výmeny miešacieho jadra v našom závode v Seredi, ale sústreďujeme sa najmä na procesy a systémové riadenie. Naša spoločnosť aktuálne prechádza zmenou riadiacich, obstarávacích, výrobných a ďalších procesov s cieľom zrýchlenia a celkového zefektívnenia výroby, minimalizácie odpadu a dopadov na životné prostredie, ktoré sa v súhrne označujú ako Lean Construction. V tejto agende vidíme v tesnej koordinácii s BIM 5D budúcnosť stavebníctva.

Na jeseň ste sa zúčastnili konferencie Betón 2017. Získali ste tu tiež ocenenie v súťaži o výrobu betónu s najvyššou pevnosťou v tlaku od Slovenskej asociácie výrobcov transportbetónu. Aké zaujímavé novinky v stavebníctve boli z vášho pohľadu prezentované na tejto celoštátnej konferencii?

Naša spoločnosť je významným výrobcom betónových prefabrikátov na Slovensku. Odtiaľ pramení aj naša snaha udávať trendy v tejto oblasti, a to nielen na domácom trhu. Konferencia Betón 2017 bola zameraná najmä na hydraulicky stmelené vrstvy v konštrukcii vozoviek a revidované normy pre kamenivo obsiahnuté v betóne. Sme radi, že takáto vysoko odborná konferencia v slovenskom priestore existuje a napomáha k rozširovaniu povedomia o využívaní noriem v praxi. Ďalšou rezonujúcou témou bolo využívanie prímesí na báze zeolitu a tiež využívanie vlákien pri výrobe bežných, ale aj striekaných betónov. No zrejme najpraktickejšou časťou bolo zdieľanie skúseností pri stavbe bielych vaní (podzemia, obvykle mnohoposchodové, poschodové parkoviská), kde sa musí dosiahnuť tvarová stálosť a hlavne 100-% vodeodolnosť. Pri takto veľkých plochách je toto jedna z najväčších výziev, aj s prihliadnutím na objemové zmeny betónu. Začíname však narážať na environmentálne problémy, ktoré môže spôsobovať silná koncentrácia týchto bielych vaní tesne pri sebe. Najmä v blízkosti tokov riek môže ich zahusťovanie vo významnej miere meniť tok spodných vôd. Snažíme sa preto k ich navrhovaniu a budovaniu pristupovať spoločensky zodpovedne.

V januári 2017 došlo k zlúčeniu spoločnosti STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo so spoločnosťou STRABAG Development, ktorá úspešne pôsobila 20 rokov na slovenskom realitnom trhu. S akým zámerom ste pristúpili k tomuto kroku?

Spoločnosť STRABAG Development bola so spoločnosťou STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo zlúčená s výhľadom rozšírenia jej portfólia v nasledujúcom období. Išlo o logický krok smerom k väčšej previazanosti koncernu s vlastným developmentom s cieľom získania ešte väčšej dôvery koncových zákazníkov, kde zhotoviteľom aj developerom bude priamo najväčšia slovenská stavebná spoločnosť.

V jednej z najlukratívnejších lokalít Bratislavy, priamo na hradnom kopci, vyrastá nový rezidenčný projekt – LifePark Residence. Je jedinečný nielen svojou polohou a charakterom, ale najmä tým, že jeho realizáciu komplexne zastrešujete ako jediný subjekt – investor, realizátor výstavby aj priamy predajca. Ide o váš prvý projekt takéhoto druhu? Aké s ním máte skúsenosti a čo toto komplexné zastrešenie prináša vašim zákazníkom?

Ako som spomínal v predchádzajúcej časti, hlavným prínosom pre klientov je garancia najskúsenejšieho zhotoviteľa na stavebnom trhu, ktorý je zároveň dizajnérom, investorom aj predajcom. Obvykle pri konkurenčných projektoch nie je klientovi známy generálny dodávateľ, a klient si tak obraz o kvalite alebo nekvalite vyvodzuje len podľa mena developera, bez toho, že by mal k dispozícii informáciu o „stavbárskej časti“. Previazanie samotnej stavebnej činnosti, developera a dizajnéra projektu naviac umožňuje flexibilnejšia reakcia napríklad na klientske zmeny. Aj koncový zákazník tak môže ťažiť z našich skúseností, ktorými sme schopní pomôcť realizovať požadované zmeny tak, aby išlo o technicky vhodné a zároveň ekonomicky výhodné riešenie. Samozrejme, sme ale pripravení klientske zmeny v plnej miere rešpektovať, pretože spokojnosť klientov je pre nás na prvom mieste. Tento projekt nadväzuje na podobné projekty v rámci celého koncernu a úzko súvisí s presadzovaním našej novej developerskej koncepcie.

Za netradičný postup môžeme považovať aj budovanie parku v Dúbravke. Tu vaša spoločnosť najskôr zvýši komfort bývania okolitým obyvateľom, čo predchádza schválenému zámeru výstavby polyfunkčného domu. Väčšinou sa tieto činnosti riešia v opačnom poradí a zeleň stojí skôr v úzadí stavebnej činnosti. Čo vás motivovalo k tejto aktivite?

Tým, že sme preskočili bežné poradie budovania jednotlivých stavebných objektov známe zo slovenských reálií, dávame jasne najavo, že sa nechceme radiť k skupine štandardných developerov, pre ktorých sú takéto úpravy až na poslednom mieste, keďže negenerujú zisk. Toto si však môže dovoliť iba silný developer, za ktorého sa vďaka našej materskej spoločnosti môžeme považovať. Naším cieľom je symbióza starého s novým, teda začlenenie našej výstavby k už existujúcej. S tým sa logicky viaže aj previazanosť vzťahov medzi starými a novými obyvateľmi, kde nám ide o to, aby táto integrácia prebehla čo najpríjemnejšie. Tento park by mal slúžiť celej komunite, a to je to, o čo nám ide.

Podarilo sa vám získať zákazky aj na ostro sledovanej stavbe pre automobilku Jaguar Land Rover v Nitre. Okrem prípravy pôdy pod samotnú výstavbu budete participovať na tomto projekte aj vo forme výstavby Terminálu kombinovanej prepravy. V akej fáze realizácie sú tieto projekty a ako hodnotíte doterajší priebeh stavebných prác?

Ani s jedným z projektov nie sú výrazné problémy. Momentálne sme vo fáze uskutočňovania určitých zmien pre Terminál kombinovanej prepravy, vzhľadom na zníženie rozsahu zadaných prác. Nepredpokladáme však žiadne ťažkosti. Konkrétne Terminál kombinovanej prepravy je jedna zo stavieb, kde môžeme v plnej miere využiť synergie, ktoré nám koncern ponúka, a v plnej miere môžeme zužitkovať skúsenosti, ktorými disponujú naše koncernové spoločnosti, počnúc železničným, cez dopravné až po pozemné a inžinierske staviteľstvo. Táto komplexnosť poskytovaných služieb dáva pridanú hodnotu pre klienta, keďže tento systém vzájomného dopĺňania sa pod jednou strechou vytvára zároveň priestor pre znižovanie ceny pri zachovaní alebo dokonca prekročení požadovanej kvality.

Futbaloví fanúšikovia sa tešia na otvorenie dlho očakávaného nového Národného futbalového štadióna, ktorý vyrastá na Tehelnom poli. Vlaňajšie mrazivé počasie ovplyvnilo výstavbu. Podarí sa vám dodržať termín – koniec tohto roka?

Národný futbalový štadión v Bratislave je momentálne najzložitejšou stavbou, ktorú v súčasnosti realizujeme. Je to živý proces, ale robíme všetko pre to, aby sme termín dodržali, aj keď situácia s pracovnou silou je v súčasnej dobe kritická.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...