1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SMS, a.s.

Stavby mostov SVK 15Čerpá z tradície vo výstavbe a rekonštrukciách

Spoločnosť SMS, a.s., fungujúca do roku 2016 pod obchodným názvom STAVBY MOSTOV SLOVAKIA, a.s., je súčasťou slovenského stavebného trhu od roku 1997. Na ňom pôsobí ako dcérska spoločnosť podniku SMP CZ, a.s. Podieľa sa na dopravných, vodohospodárskych, ekologických aj pozemných stavbách a posledné štyri roky dosahuje ročný obrat od 17 do 25 miliónov eur. Viac nám o akciovej spoločnosti SMS prezradil v rozhovore pre časopis Priemysel Dnes predseda predstavenstva Ing. Martin Krchnák.

História vašej spoločnosti siaha ešte do 90. rokov minulého storočia. Spojená je s niekdajším názvom STAVBY MOSTOV SLOVAKIA, ktorý bol v roku 2016 zmenený na jednoduchú skratku SMS. Prečo ste pristúpili k zmene názvu a akými dôležitými míľnikmi si podnik prešiel za obdobie od jeho vzniku až po súčasnosť?

Materská firma SMP CZ, a.s., má svoju základňu v Českej republike a jej úplné začiatky siahajú až do 50. rokov minulého storočia. Hoci išlo o úplne inú dobu a spôsob fungovania, v tom čase vytvorený špeciálny závod druhého národného podniku Stavby silnic a železnic vytvoril základ pre aktuálne veľmi úspešnú spoločnosť v Česku. Tá začala samostatne fungovať od roku 1990 ako Stavby mostů Praha, neskôr bol názov z titulu rozšírenia oblasti podnikania zmenený na SMP CZ, a.s., pod ktorým funguje až doteraz.

Takmer 70-ročná tradícia vo výstavbe a rekonštrukcii železobetónových mostov, oceľových a drevených lávok, špecializácia na výstavbu mostov z priečnych prefabrikátov, výstavbu mostov letmou betonážou a závesných a visutých mostov ju predurčuje na popredné miesto na lokálnom stavebnom trhu, kde patrí medzi 15 najvýznamnejších. Zmena názvu našej spoločnosti v roku 2016 bola prirodzenou reakciou na diverzifikáciu portfólia našich činností. Dovtedy rýdzo „mostárska“ spoločnosť STAVBY MOSTOV SLOVAKIA sa rozhodla realizovať aj vodohospodárske, ekologické a pozemné stavby. Od tej doby sme úspešne zrealizovali niekoľko protipovodňových úprav, vybudovali kanalizácie v niekoľkých obciach a mestských častiach, revitalizovali verejnoprospešné plochy, zrekonštruovali kultúrne budovy či zdravotnícke zariadenia.

Ako je na tom vaša spoločnosť z pohľadu finančných ukazovateľov? Stavebníctvo je predsa len oblasťou, ktorá najmä v spojitosti s hospodárskou krízou prešla turbulentným obdobím, ale posledné roky badať opäť jej rozkvet...

Po kríze v rokoch 2013 – 2014 sme sa finančne stabilizovali a naše hospodárske výsledky to len potvrdzujú. Za posledné štyri roky dosahujeme ročný obrat v rozpätí od 17 do 25 miliónov eur a hospodárske výsledky na úrovni 1 – 3-% ročného obratu. Naše financujúce banky nás v rámci ratingových nástrojov vnímajú ako finančne stabilnú spoločnosť a poskytujú nám úverové rámce jednak na čerpanie bankových záruk, ako aj krátkodobých úverov na financovanie prevádzkových potrieb v objeme zhruba 5 miliónov eur. V prípade, že uvedené potreby nie sú postačujúce, máme za sebou silných akcionárov (Skupina VINCI), ktorí nám takisto poskytujú finančné krytie. V tejto súvislosti sa nedá nespomenúť situácia na trhu práce a nedostatok šikovných zamestnancov, stavebný sektor nevynímajúc.

Ako sa snažíte tento stav zvrátiť?

Pre našu spoločnosť je každý z jej zamestnancov nesmierne dôležitý, nakoľko si uvedomujeme, že bez kvalitných a profesionálnych zamestnancov by fungovanie na trhu bolo takmer nemožné. Rodinná atmosféra je presne to, čo naši zamestnanci oceňujú a na čom stavajú svoju pohodu v práci. Spoločnosť aj po 20 rokoch chce, aby jej súčasťou boli tí najlepší odborníci, aby skúsenosti starších kolegov boli vyrovnávané energiou a vysokým nasadením tých mladších. A tak aj nastavujeme svoje procesy v personálnej oblasti. Dávame príležitosti čerstvým absolventom stredných, ale predovšetkým vysokých škôl získať zamestnanie v dlhodobo fungujúcej spoločnosti. Poskytovaním množstva výhod z nich chceme postupne vychovať ďalších profesionálov, ktorí môžu zastúpiť odchádzajúcich kolegov.

Podieľate sa na dopravných, vodohospodárskych aj pozemných stavbách. Spomeniete niektoré zaujímavé projekty, ktoré máte úspešne za sebou?

Z dopravných stavieb vymenujem niekoľko projektov, na ktorých sme sa podieľali: rýchlostná cesta R1, Nitra – Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat, projekt PPP, 2. úsek, Selenec – Beladice, 3. úsek Beladice – Tekovské Nemce, 4. úsek Banská Bystrica vrátane protihlukových stien na II. a IV. úseku, I/50 Zvolen, Pustý Hrad – Neresnica, III. etapa – realizácia mimoúrovňovej križovatky, I/61 Trenčín – vybudovanie dvoch mostov, diaľnica D1 Jánovce – Jablonov, II. úsek, I/72 Zbojská, Sedlo Tisovec, diaľnica D3 Svrčinovec – Skalité – vybudovanie nosnej konštrukcie SO 245 Most „Čadečka“ v km 29,380, most cez Hron Brezno – Bujakovo, Dolný Kubín (Medzihradie – Kňažia), diaľnica D3 Žilina (Strážov) – Žilina (Brodno), Bardejov I/77 – JZ obchvat.
 
Pokiaľ ide o vodohospodárske stavby, tam sú to projekty ako Valaliky, Geča – skupinový vodovod a kanalizácia Krásnovce, Šamudovce – kanalizácia, výstavba verejnej kanalizácie a čistiarne odpadových vôd v Spišskom Podhradí, odkanalizovanie podunajskej časti Bratislavského regiónu, kanalizácia Podunajské Biskupice, II. etapa, Ilava – úprava Podhradského potoka, I. etapa, sústava na odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v okrese Prievidza, obec Opatovce nad Nitrou, protipovodňové opatrenia v obci Malcov, Čierny Balog, kanalizácia a ČOV, aglomerácia Valaská – kanalizácia a ČOV.
 
V prípade pozemných stavieb sú to rekonštrukcia a revitalizácia parkov v meste Košice, revitalizácia hradu na vrchu Hradová v Košiciach, rekonštrukcia Historickej sály Východoslovenskej galérie v Košiciach, dobudovanie 1. podlažia rozostavanej budovy – Oravská poliklinika v Námestove, riešenie havarijného stavu technických zariadení (rekonštrukcia výťahov, chirurgický pavilón, lôžkové výťahy) FNsP Čadca, rekonštrukcia strechy so zateplením (sanácia plochej strechy na objekte dielní – SOŠ strojnícka, Kysucké Nové Mesto), revitalizácia NKP na Betliarskej ul. č. 8 v Rožňave (Dom tradičnej ľudovej kultúry Gemer), Zámok Budatín – kaplnka (stavebné úpravy areálu Budatínskeho zámku) a zážitkové centrum Sentinel v Rožňave.

Aké výzvy pred vami stoja a čo plánujete na najbližšie obdobie?

V spoločnosti, v ktorej žijeme, si mnohí uvedomujú, že je potrebné, aby silní pomáhali slabším v akejkoľvek možnej forme. Aj preto je veľmi potešiteľné, že Skupina VINCI, ale aj materská spoločnosť SMP CZ sa už dlhodobo spoločensky a občiansky angažujú v mnohých smeroch. Zodpovednosť spoločností zo Skupiny VINCI sa však netýka len spolupráce s ekonomickými subjektmi, ale patrí sem aj spoločný život zdieľaný s miestnym obyvateľstvom a solidarita s tými, ktorí v tejto komunite nachádzajú svoje miesto najťažšie. Pomoc prostredníctvom zriadených nadácií po celom svete alebo množstva úspešne zvládnutých projektov sú toho dôkazom.

Naša spoločnosť v žiadnom prípade nechce byť výnimkou. SMS, a.s., už dlhodobejšie spolupracuje napríklad so Svetielkom nádeje zameraným na pomoc deťom s onkologickými ochoreniami. Od počiatočného malého nefinančného daru sa táto spolupráca posunula omnoho ďalej. Zamestnanci zorganizovali prostredníctvom svojich príspevkov viacero finančných zbierok, kolegyne a kolegovia vymysleli niekoľko zaujímavých projektov pre rodičov onkologicky chorých pacientov. Pomoc z našej strany pokračovala aj ďalšími aktivitami. Napríklad v roku 2017 boli deti podporené aj v Detskom domove Svidník. Nie sú to však jediné aktivity, do ktorých sa firma a jej zamestnanci zapojili. Všetci si uvedomujú potrebu pomáhať, a tak sú v ich hlavách rozpracované viaceré ďalšie projekty, prostredníctvom ktorých sa budú snažiť pomôcť.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...