1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s.

Slovnaft montaze a opravyNajväčšou hodnotou našej spoločnosti sú ľudia

Činnosť spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., je historicky zviazaná s vývojom rafinérskej a petrochemickej výroby na Slovensku od jej počiatkov v roku 1895. V povojnovom období sa vyvíjala v rámci rafinérsko-petrochemického kombinátu Slovnaft a od roku 1993 je samostatnou akciovou spoločnosťou pôsobiacou pod názvom SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY a zároveň dcérskou spoločnosťou SLOVNAFT, a.s.

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY je údržbárska spoločnosť, ktorá poskytuje komplexnú starostlivosť o strojno-technologické zariadenia, elektrozariadenia, zariadenia merania a regulácie a komplexné služby v oblasti dodávok investičných celkov, rekonštrukcií, modernizácií a opráv. S jej riaditeľom Ing. Ondrejom Zákutným sme sa porozprávali o tom, ako hodnotí minulý rok, o spolupráci so školami, ale aj o budúcich výzvach.

V roku 2019 ste dosiahli nárast tržieb o 52 % a nárast zisku o 36 %. Čo stojí za takýmto výsledkom?

Výška tržieb je vo veľkej miere závislá od rozsahu a štruktúry požiadaviek na opravy a údržbu zo spoločnosti Slovnaft, pre ktorú poskytujeme svoje služby. V roku 2019 sa na mnohých výrobných zariadeniach v Slovnafte uskutočnili rozsiahle generálne revízie, čo malo významný vplyv na výšku a štruktúru tržieb, a rovnako pozitívne ovplyvnilo aj nárast zisku oproti minulému roku. Kým tržby za komplexnú údržbu oproti roku 2018 poklesli, tržby za generálne revízie vzrástli a tvorili asi polovicu z celkových tržieb z predaja vlastných výrobkov a služieb.

Aké finančné výsledky plánujete tento rok?

Vývoj v tomto roku ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Slovnaft, náš hlavný zákazník, v snahe stabilizovať svoju finančnú kondíciu prehodnotil všetky svoje výdavky a zredukoval tie, ktoré nie sú na bezpečný a spoľahlivý chod spoločnosti nevyhnutné. Z tohto dôvodu sa čiastočne znížili aj požiadavky na opravy a údržbu. Očakávam, že týmto bude finančný výsledok za tento rok ovplyvnený, a to aj napriek tomu, že sme prikročili k výraznej redukcii nákladov potrebných na bežnú prevádzku našej spoločnosti.

Akými zásadnými zmenami prešla spoločnosť vlani v oblasti údržby a organizačnej štruktúry?

Minulý rok bol pre nás skutočne hektický. Okrem realizácie bežných údržbárskych činností sme zastrešovali najväčšie odstávky za celú históriu nášho podnikania. Napriek dlhej a komplexnej príprave sme čelili mnohým výzvam – dostatočne zabezpečiť kvalifikovanú pracovnú silu, včasné dodanie materiálov či koordináciu údržbárskych a projektových činností. Pri týchto akciách musia všetky profesie vykonať vo veľmi krátkom čase množstvo prác. Tlak je tu obrovský, pretože každý deň omeškania môže znamenať stovky tisíc eur strát. Popri tom sme zmenili a prestavili interné procesy a organizačnú štruktúru a v maximálnej miere ich štandardizovali s našimi partnermi v rámci Skupiny MOL. Aby toho nebolo málo, zavádzali sme aj novú verziu informačného systému. S hrdosťou musím skonštatovať, že sme tieto výzvy zvládli a v maximálnej možnej miere naplnili očakávania nášho zákazníka.

Svoje služby uskutočňujete predovšetkým pre materskú spoločnosť Slovnaft. Aké druhy prác a úkonov realizujete pri poskytovaní komplexného servisu, generálnej revízie a služieb z kategórie Ostatné?

Každoročne pripravujeme a realizujeme výkon prediktívnej, preventívnej a korektívnej údržby s cieľom dosiahnuť stanovenú prevádzkovú bezpečnosť a dostupnosť zariadení našich zákazníkov. Zabezpečenie uvedených činností sa týka hlavne profesií strojných, elektrotechnických, merania a regulácie a stavebných, a zahŕňa tiež dodávky potrebného materiálu, náhradných dielov a subdodávok. Za posledných 5 rokov môžem potvrdiť trvalý nárast požiadaviek čo do objemu zrealizovaných zásahov.

Z nami realizovaných činností patria medzi najvýznamnejšie opravy strojov, montáže a opravy potrubí, NDT skúšky a tlakové skúšky. Venujeme sa tiež inštalácii, servisu, montáži a demontáži zariadení MaR a výrobe rotačných a plochých tesnení. Montujeme a opravujeme vonkajšie a vnútorné slaboprúdové rozvody, čistíme zariadenia vysokotlakovými agregátmi. Vykonávame opravy a údržbu zariadení fyzikálno-chemického merania, opravy a generálne revízie regulačných ventilov, pohonov a priemyselných armatúr a revízie transformátorov a VN spínačov. Sme zodpovední za komplexné činnosti a riadenie generálnych revízií a odstávok výrobných jednotiek v Slovnafte. Do portfólia poskytovaných služieb patrí aj komplexný servis a opravy technických zariadení inteligentných budov a príprava a realizácia vybraných akcií investičného charakteru.

Akým spôsobom sa zapájate do duálneho vzdelávania? S ktorými strednými a vysokými školami spolupracujete?

Do duálneho vzdelávania sa naša spoločnosť zapája od roku 2019, kedy sme získali osvedčenie o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie. Podstatou tejto formy vzdelávania je, že praktické vyučovanie tvorí až 70 % času. Prebieha buď v tréningovej hale, alebo vo vyšších ročníkoch priamo u zamestnávateľa. Žiak je tak hneď po maturitnej skúške pripravený nastúpiť na pracovné miesto u zamestnávateľa. V našej spoločnosti hľadáme žiakov v odboroch mechanik – elektrotechnik a mechanik strojov a zariadení. Momentálne v rámci duálneho vzdelávania spolupracujeme s Duálnou akadémiou, ktorá bola založená v roku 2015 pri spoločnosti Volkswagen.

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY veľmi úzko spolupracuje aj s vysokými školami, najmä so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave. Pravidelne vypisujeme témy na letné praxe pre študentov 4. ročníka. V poslednom ročníku poskytujeme študentom témy a odborné vedenie diplomových prác. Najúspešnejšie diplomovky potom prihlasujeme do súťaže Najdiplomovka. So Strojníckou fakultou STU spolupracujme aj na zavedení ďalšieho študijného programu – profesijný bakalár v údržbe. Kým klasický bakalár trvá tri roky, profesijný bakalár je silne orientovaný na prax. Ide o 4-ročné štúdium s nadštandardnou dĺžkou praxe priamo v podniku podľa výberu.

Firemná kultúra je pre vašu spoločnosť mimoriadne dôležitá. Môžete čitateľom priblížiť vašu personálnu politiku? Aké sú hodnoty SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY? Akým spôsobom motivujete zamestnancov?

Naše hodnoty zrkadlia ciele nášho podnikania – zabezpečiť bezpečné prevádzkovanie zariadení s maximálnou prevádzkovou dostupnosťou a pri efektívnom využití dostupných zdrojov a prostriedkov. Aktuálnym hlavným trendom v našej firemnej kultúre je práca na angažovanosti našich zamestnancov. Veríme, že skutočne angažovaný človek vie a chce prinášať hodnotu spoločnosti v tomto momente a ráta s nami aj do budúcna. Na zvýšenie angažovanosti sme spustili množstvo aktivít. Spomeniem napríklad zavedenie pravidiel efektívnej komunikácie a mítingov, zavádzanie rôznych mechanizmov na vyjadrenie uznania zamestnancovi či posilnenie spolupráce rôznymi nástrojmi (napríklad medziútvarové roadshow, teambuildingy, dni otvorených dverí). Verím, že ľudia sú skutočne najväčšou hodnotou spoločnosti a práca s ľudským potenciálom bude aj do budúcna našou top prioritou.

Akým výzvam v súčasnosti čelíte?

Naše najväčšie výzvy sú aktuálne spojené s pandémiou koronavírusu a súvisiacou hospodárskou krízou. Charakter našej práce neumožňuje vo väčšine prípadov prácu z domu, museli sme teda priniesť kreatívne riešenia na minimalizáciu potenciálneho šírenia nákazy. Stále musíme byť ostražití. Striktne dodržiavame sprísnené hygienické opatrenia aj nad rámec požiadaviek štátu. Naše tržby sú tento rok nižšie než sme plánovali. Museli sme preto dôsledne a veľmi citlivo zredukovať naše náklady a zamýšľať sa nad rôznymi alternatívami pracovného režimu. Ťažko predpokladať vývoj v najbližších mesiacoch, ja však verím, že spoločnou tvrdou prácou to prekonáme s minimálnymi dôsledkami.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...