1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s.

Slovnaft montaze a opravyRok 2017 s historicky najvyšším objemom prác

Spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., je 100-% dcérskou spoločnosťou Slovnaftu. Hlavným predmetom podnikania a zároveň cieľom podniku je poskytnutie kvalitných a promptných služieb v oblasti komplexného servisu, technologických odstávok, generálnych revízií a dodávok zariadení do petrochemických a rafinérskych závodov Skupiny MOL.

Práve táto skutočnosť mala značný vplyv na vlaňajšiu štruktúru tržieb spoločnosti, ktoré presiahli 100 miliónov eur. Ide o medziročný nárast o viac ako 10 %. Takmer všetky tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb zrealizovali pre Slovnaft. Riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., Ing. Tibor Kántor k tomu dodáva, že rok 2017 bol pre nich takisto rokom s historicky najvyšším objemom vykonaných prác. Vďaka úspešnej realizácii predmetných prác opätovne potvrdili pozíciu stabilného a spoľahlivého partnera v oblasti opráv a údržby spoločností v Skupine SLOVNAFT. Viac nám prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Podarilo sa vám dosiahnuť ciele, ktoré ste si stanovili na rok 2017?

Vďaka vysokému pracovnému nasadeniu a kvalifikovanému prínosu našich zamestnancov sme úspešne zvládli výzvy, ktoré nám vlaňajšok priniesol. Dokázali sme realizovať 26 700 zákaziek. Boli sme hlavným realizátorom v rámci veľkého balíka odstávok niekoľkých výrobných jednotiek rafinérie Slovnaft. Údržba počas odstávok je asi najnáročnejšou časťou našej práce. V priebehu niekoľkých týždňov je potrebné vykonať údržbu stoviek zariadení. Napriek relatívne dlhému času na prípravu a plánovanie takejto akcie je vždy výzvou zabezpečiť potrebné diely a pracovníkov v požadovanej kvalite. Popri tom všetkom ide život rafinérie ďalej a plynie aj štandardná bežná údržba. Naše ciele sú v podstate identické ako ciele Skupiny SLOVNAFT – zabezpečiť maximálnu prevádzkovú dostupnosť výrobných zariadení. Len ak vyrábame, môžeme aj predávať a mať zisk. Je preto potešujúce, že aj vďaka nášmu úsiliu sme dosiahli spoločné ciele.

Aké výzvy stoja pred vami tento rok? Čo bude pre vašu spoločnosť hlavnou prioritou a do ktorých oblastí sa chystáte investovať?

Tento rok budeme mať do istej miery čas na vydýchnutie, pretože v roku 2018 nie je v rámci rafinérie Slovnaft plánovaný väčší balík generálnych revízií, a preto je aj požiadaviek na našu spoločnosť menej. Neznamená to však v žiadnom prípade priestor na nečinnosť. Už v marci prebiehali menšie technologické zarážky na viacerých výrobných jednotkách. Popri týchto prácach sa musíme intenzívne venovať príprave na budúci rok, kedy nás čaká najväčší objem prác za posledné obdobie. Rafinérsky priemysel je nevyspytateľný a z nášho skupinového vedenia silnejú iniciatívy pripravujúce sa na rôzne scenáre budúcnosti. Aj naša spoločnosť sa ako člen Skupiny MOL podieľa na týchto zámeroch. Silnie požiadavka na zefektívnenie procesov a skúmanie nových možností uplatnenia.

Už samotný názov napovedá, že ste úzko prepojení s poprednou slovenskou rafinérskou spoločnosťou Slovnaft. Aká je v tejto súvislosti náplň vašej práce? Ako sa vám pod jej krídlami darí?

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., je dcérska spoločnosť Slovnaftu a sídli priamo v jej areáli. Činnosť spoločnosti je historicky viazaná k vývoju rafinérskej a petrochemickej výroby na Slovensku od jej počiatkov v roku 1895. V povojnovom období sa spoločnosť vyvíjala v rámci rafinérsko-petrochemickej spoločnosti Slovnaft. Od roku 1993 je samostatnou akciovou spoločnosťou. SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., je údržbárska spoločnosť, ktorá poskytuje komplexnú starostlivosť o strojno-technologické zariadenia, elektrozariadenia, zariadenia merania a regulácie a komplexné služby v oblasti dodávok investičných celkov, rekonštrukcií, modernizácií a opráv. Naši pracovníci a pracovníci rafinérie žijú svoj pracovný život spoločne, často v tých istých budovách. Pracujeme na spoločných projektoch – či už ide o investičné projekty alebo projekty so zámerom procesného zlepšovania, máme rovnaké ciele. V celej Skupine SLOVNAFT do veľkej miery pretrvalo prepojenie pracovného a voľnočasového života. Nedá sa tu preto hovoriť o štandardnom vzťahu dodávateľ – zákazník. Sme skôr kolegovia.

Vyskytli sa vlani nejaké závažnejšie nedostatky, ktoré ste museli akútne riešiť? Aké služby ešte poskytujete materskému podniku okrem údržbárskych aktivít na jeho zariadeniach?

Väčšina úloh, ktoré nás zamestnávali, bolo spojených s už spomínanými generálnymi revíziami. Práve tu sme identifikovali priestor na zlepšenie našich interných procesov, najmä v oblasti prípravy a plánovania. Hladký priebeh realizácie je podmienený detailnou prípravou. Aktuálne intenzívne pracujeme na sprehľadnení celého procesu a nastavení transparentných a štandardizovaných procesov. S generálnymi revíziami je spojená aj naša iniciatíva ohľadom zabezpečenia kvalitných materiálov a služieb. V súčasnej dobe sa radikálne zmenila situácia na trhu v oblasti kvality – to, čo si explicitne nežiadame a nekontrolujeme, skrátka nedostaneme. Preto tam, kde sme v minulosti dostávali istý štandard, či už v rámci kvality materiálov alebo kvalifikovaných pracovníkov, už štandardom nie je. Je skutočne potrebné explicitne a veľmi podrobne definovať požiadavky na dodávateľov, pravidelne komunikovať a kontrolovať ich. Príkladom je posun v oblasti bezpečnosti, kde sme sa za posledných 10 rokov dostali na úroveň svetovej špičky, a to práve obdobným prístupom.

Jednou z najväčších investícií spoločnosti Slovnaft v minulých rokoch bola nová linka na výrobu polyetylénu, ktorá nahradila dve staré. Akú úlohu zohrávala spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY v procese nábehu novej linky? Čo všetko zahŕňa jej údržba?

Investícia do výstavby tejto linky bola veľkým strategickým krokom pre Skupinu SLOVNAFT. Úloha našej spoločnosti začala podstatne skôr ako pri nábehu samotnej linky. V prvej fáze išlo o podporu pri pripomienkovaní projekcie. V druhej fáze sa naši špecialisti pre jednotlivé profesie priamo zúčastňovali výstavby, a to už od začiatku osádzania zariadení na betónové základy. Od tohto momentu sme boli každodennou súčasťou výstavby až po dosiahnutie mechanickej kompletnosti, zábehov zariadení a úspešný začiatok komerčnej výroby. Počas tohto obdobia bolo našou hlavnou úlohou poskytnúť odbornú asistenciu pri preberaní zariadení v jednotlivých fázach kompletizácie. To dávalo našim dielenským pracovníkom možnosť priebežne sa oboznamovať s novými zariadeniami či už priamo na pozícii, alebo vo forme preskúmania výkresovej dokumentácie, a pripraviť sa tak na budúci výkon údržby. Z môjho pohľadu sme naplnili očakávania, keďže prechod do výrobnej a teda aj údržbárskej fázy prebehol bez významnejších problémov. V súčasnosti realizujeme bežnú údržbu zariadení podľa momentálnych požiadaviek zákazníka.

Jednou z aktuálnych tém je určite nedostatok pracovníkov na výrobných pozíciách. Aká je situácia u vás a koľko ľudí momentálne zamestnávate? Darí sa vám pokrývať požiadavky na zamestnancov?

Rovnako ako vo všetkých odvetviach priemyslu, aj my čelíme výzvam aktuálneho pracovného trhu. V najbližších rokoch nás čaká odchod mnohých odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami. Trend, keď ľudia pracujú v jednej spoločnosti celý život, žijú s ňou a majú možnosť naberať skúsenosti a znalosti, je postupne na ústupe. Výzvou je nielen nájsť vhodných uchádzačov, ale aj udržať si ich po zaškolení. Aktuálne zamestnávame 470 zamestnancov, z nich väčšinu na robotníckych pozíciách. Sú to práve tieto pozície, kde je výhľad do budúcnosti alarmujúci. Záujem o ne výrazne slabne a pri klesajúcej nezamestnanosti už skrátka nie sú atraktívne. Je ťažké nalákať mladého človeka na manuálnu prácu vonku. Nevzdávame sa však a investujeme nemalé úsilie do tejto oblasti. Ako člen Skupiny MOL participujeme na spoločných iniciatívach v oblasti oslovovania šikovných ľudí a následne aj motivovaní zamestnancov ponukou benefitov. Zúčastňujeme sa na rôznych akciách pre stredné a vysoké školy a snažíme sa s nimi aj priamo spolupracovať. Aktuálne pracujeme na štandardizácii podmienok kariérneho rozvoja a finančného ohodnotenia pre existujúcich zamestnancov.

Aké máte plány v blízkej budúcnosti? Čo bude pre vašu spoločnosť prioritné?

Prvoradou naďalej zostáva spokojnosť nášho zákazníka. Preto potrebujeme byť skutočne proaktívni a neustále zlepšovať vlastné procesy. Rafinéria zakaždým prináša nové výzvy a my im musíme promptne čeliť. Na najbližšie roky je plánovaných množstvo investícií, ktoré prinesú nové technológie. Aj my, ich údržbou a efektívnou údržbou všetkých zariadení, môžeme prispieť ku konkurenčnej výhode Slovnaftu a Skupiny MOL. Zákazníka neuspokojíme bez dostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Naším zámerom teda jednoznačne bude zostať prvou voľbou pre našich zamestnancov a zatraktívniť meno spoločnosti pre potenciálnych záujemcov.

V neposlednom rade nás čaká intenzívna komunikácia a spolupráca s našimi dodávateľmi. Len transparentné zadanie našich požiadaviek a efektívne riadenie nám zabezpečí úspech. Už som spomínal, že rafinérsky biznis je do veľkej miery nevyspytateľný. Ja a ani pracovníci našej spoločnosti neovplyvníme okolitý svet. Ak však chceme, aby si Skupina MOL a Slovnaft minimálne udržali svoju pozíciu na trhu, musíme vynakladať maximálne úsilie a byť skutočne efektívni. Mám pritom dobrý pocit z aktuálneho smerovania celej spoločnosti. Nezatvárame oči pred hrozbami budúcnosti, práve naopak, snažíme sa pripraviť na všetky scenáre. Verím v schopnosti svojho tímu a som presvedčený, že SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., majú stabilnú pozíciu a do budúcna ju ešte posilnia.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...