1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s.

Slovnaft montaze a opravyProjektom roka boli generálne revízie

Skupina SLOVNAFT v sebe zahŕňa niekoľko dcérskych spoločností, ktoré ju podporujú a zabezpečujú jej bezproblémový chod. Jednou z nich je aj spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s. O jej náplni a momentálnych úlohách, ktoré plní, sme sa zhovárali s Ladislavom Molnárom, zástupcom riaditeľa spoločnosti.

Vaša spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., je dcérskou spoločnosťou SLOVNAFT, a.s. Priblížte nám štruktúru vášho podniku a jeho začlenenie do materskej spoločnosti.

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a.s., (SMAO) je dcérskou spoločnosťou SLOVNAFT-u, a.s., a sídli priamo v areáli bratislavského závodu. Činnosť našej spoločnosti je dlhodobo zviazaná s vývojom rafinérskeho a petrochemického priemyslu ako jedného celku. Pôvodná spoločnosť SMAO vznikla už pred 20 rokmi, keď bola s ďalšími 11 organizáciami vyčlenená z materskej spoločnosti. Svoju dnešnú podobu, ako výhradná servisná spoločnosť – SSC (Single Service Company), nadobudla pred10 rokmi. Vtedy sa časť pôvodne vyčlenených organizácií integrovala do jedného celku. Cieľom tohto kroku bolo vyčistenie portfólia a poskytovaných služieb podľa požiadaviek našich zákazníkov.

Organizácia podniku reflektuje novodobé výzvy stredne veľkých spoločností. Naša štruktúra spočíva v niekoľkých klasických útvaroch. Finančné oddelenie so silným útvarom kontrolingu stráži rentabilitu hospodárenia a podporuje financovanie strategických zámerov. Útvar riadenia ľudských zdrojov sa aktívne podieľa na tvorbe a plnení personálnej politiky spoločnosti. Ďalší útvar s označením SD&HSE koordinuje naše spoločné úsilie dosahovať a udržiavať najvyššiu možnú úroveň bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany životného prostredia. Útvar QOP, ako je to nevyhnutné v procesne riadenej spoločnosti, je tvorcom a motorom plnenia cieľov kvality. Ďalšie činnosti, ako napr. obstarávanie, správu budov, vozového parku a archivačné služby pre nás zabezpečuje materská spoločnosť.

Najväčším útvarom a zároveň srdcom spoločnosti je Útvar operatívneho riadenia a inžinieringu (ORI). Ten má svoje činnosti štruktúrované do troch hlavných pilierov.

Prvý pilier predstavuje silný tím technológov, projektových manažérov, koordinátorov a technikov, ktorí sú vďaka odbornej pripravenosti a bohatým skúsenostiam schopní riadiť veľký rozsah rôznorodých činností, tak v rámci ucelených projektov, ako aj v komplexnom servise údržby. Druhým pilierom sú špecializované dielne a skupiny expertov, ako napr. dielne opravy rotačných strojov, analyzátorov a regulačnej techniky, skupiny na výkon diagnostiky, kalibrácie, metrológie a expertov na údržbu riadiacich systémov. Tretí pilier je tvorený súborom centrálnych dielní, ktoré ako „roty rýchleho nasadenia“ vykonávajú preventívnu, prediktívnu a reaktívnu údržbu stabilných strojných zariadení, elektrozariadení a zariadení meracej a regulačnej techniky.

Aké služby poskytujete a aká je vaša oblasť pôsobnosti? Zabezpečujete servis len pre materskú spoločnosť?

Sme údržbárskou spoločnosťou, ktorá poskytuje komplexnú starostlivosť o strojno-technické zariadenia, komplexné služby v oblasti investičných celkov so silným inžinierskym oddelením. Zameriavame sa na služby pre hlavné divízie spoločnosti Slovnaft, ako sú rafinéria, petrochémia, energetika, logistika a maloobchod. Tento servis zabezpečujeme aj pre ďalšie dcérske spoločnosti a strategických partnerov Skupiny SLOVNAFT. Tomu zodpovedá aj organizačná štruktúra a zameranie na činnosti s vysokou pridanou hodnotou. Externému prostrediu naše služby neponúkame cielene, ale ak je to v súlade so záujmami Skupiny, vykonávame zákazky aj pre externých klientov.

Môžete predstaviť vašu spoločnosť aj z pohľadu ekonomických ukazovateľov?

SMAO zamestnáva celkovo 450 pracovníkov, takže sa radíme medzi stredne veľké spoločnosti. Väčšina zamestnancov pracuje v bratislavskom areáli, ale kolegov máme aj na logistických termináloch v Kľačanoch, Hornom Hričove, Hronskom Beňadiku a na iných pracoviskách. V roku 2012 dosiahli tržby našej spoločnosti úroveň 84 miliónov eur. Okrem veľkých projektov, ako sú generálne revízie výrobných jednotiek alebo rôzne investičné akcie, realizujeme ročne ďalších 25-tisíc menších a stredne veľkých zákaziek.

Ostatné roky boli turbulentným obdobím pre celé vaše odvetvie. Ako tento vývoj v rafinérskom priemysle ovplyvnil vašu spoločnosť?

Spoločnosť SMAO pocítila všeobecnú finančnú krízu v rokoch 2008 – 2009 okamžite spolu so Skupinou SLOVNAFT. Rafinéria v snahe vyhnúť sa negatívnym dopadom vývoja externého prostredia zmenila svoju stratégiu a zmenila aj svoje požiadavky na údržbu. Tým, že sme zabezpečovali vlastnými kapacitami len časť výkonov, výpadky v objednávkach sme dokázali vykryť znížením objemu zadávaných objednávok prác pre subdodávateľov. Z dlhodobého hľadiska sme v spolupráci s materskou spoločnosťou stanovili nové priority a vytvorili novú stratégiu vývoja spoločnosti.

Jav, ktorý sme v minulosti popísali ako kríza, dnes môžeme označiť ako novodobé výzvy rafinérskeho priemyslu. Turbulencie, ktoré zasiahli naše odvetvie, ešte viac poukázali na dôležitosť starostlivosti o strojno-technologické zariadenia Slovnaftu. To je hlavným dôvodom, prečo je v ostatných rokoch najviac skloňovaným pojmom v našich kruhoch mechanická dostupnosť výrobných jednotiek. Našou ambíciou je podporovať efektívnosť výrobných jednotiek našich zákazníkov, teda Skupiny SLOVNAFT, a podporovať jej obchodné zámery. Znie to síce jednoducho, ale je za tým množstvo usilovnej a koncepčnej práce.

Slovnaft patrí do Skupiny MOL. Ako tento fakt ovplyvňuje činnosť a zameranie spoločnosti SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY?

V rámci Skupiny MOL pôsobíme v 40 krajinách po celom svete. Nevyužiť možnosti synergie, ktoré nám poskytuje táto pozícia, by bolo nerozumné. Ak hovoríme o vzájomnej spolupráci, môžem ju hodnotiť jedine pozitívne. Na mysli mám napríklad spoločné využívanie technických prostriedkov, technickú podporu, spoluprácu pri inžinieringu väčších projektov. Máme spoločné rozvojové programy v oblasti vzdelávania, a tiež využívame výhody spoločného zabezpečovania externých služieb a náhradných dielov. To znamená, že voči nadnárodným korporáciám vystupujeme ako nadnárodná korporácia a nie ako lokálna spoločnosť.

Slovnaft začal s výstavbou novej jednotky na výrobu polyetylénu. Participujete na tejto výstavbe alebo následnej údržbe a prevádzke?

Hlavným partnerom tohto projektu je konzorcium sesterských spoločností Tecnimont z Talianska. Naša spoločnosť poskytuje podporné činnosti v oblasti funkčných testov, poradenstvo pri technickej kontrole a všade tam, kde máme svojich expertov. Samozrejme, po finalizácii a nábehu výrobnej jednotky budeme vykonávať aj následnú údržbu. Plnenie týchto úloh bude vyžadovať dôkladnú prípravu a znalosť nových zariadení. Aj z tohto dôvodu je naša účasť už pri realizácii projektu dôležitá. Vďaka tomu získavame potrebné vedomosti, aby sme od prvého dňa prevádzky novej výrobnej linky, ktorá je naplánovaná na koniec roka 2015, boli schopní zabezpečovať komplexnú a kvalifikovanú údržbu.

Na akých iných veľkých projektoch ste sa zúčastnili v minulosti alebo sa plánujete podieľať?

Projektom roka 2014 boli jednoznačne vykonané generálne revízie. Počas odstávok v mesiacoch máj a jún boli vykonané generálne revízie na 14 výrobných jednotkách, čo predstavuje 50 až 60 % celého Slovnaftu. K tomu treba pripočítať požadované práce na technických zarážkach na 10 výrobných jednotkách. SMAO ako hlavný dodávateľ koordinoval proces prípravy, zabezpečenia kapacít a náhradných dielov, ako aj samotnú realizáciu spočívajúcu z viac ako 4-tisíc zákaziek. Vlani sme realizovali aj niekoľko samostatných investičných projektov v rámci generálnych revízií.

Okrem našich zamestnancov sa na generálnych revíziách podieľalo viac ako 2-tisíc pracovníkov externých spoločností z rôznych odvetví a profesií. V rámci tohto projektu sme zabudovali viac ako 170-tisíc náhradných dielov. Aj tieto čísla hovoria o značnom rozsahu generálnych revízií. Celkový rozpočet tejto úspešne ukončenej úlohy sa pohyboval na úrovni 30 miliónov eur.

Pristúpili ste v ostatných rokoch k výraznejším investíciám a modernizácii vlastných prevádzok a zázemia?

Investície a modernizácia sú nevyhnutne dôležité pre udržateľnosť biznisu. Už Darwin povedal, že nie ten najsilnejší a najinteligentnejší prežije, ale ten, kto sa vie najlepšie prispôsobiť. Je to veľká výzva prispôsobiť sa tak turbulentnému a často sa meniacemu prostrediu, akým je rafinérsky a petrochemický priemysel. Preto staviame viac na menších rastových projektoch ako na veľkých, kde je dlhšia návratnosť. Investujeme s cieľom zefektívnenia vlastných zdrojov. Takým projektom bola napríklad v roku 2013 vykonaná centralizácia vlastných dielní do troch zrekonštruovaných budov v strede areálu. Veľké investície tiež smerujú do vzdelávania našich zamestnancov a do diagnostických prístrojov, náradia a mechanizmov. Na investície tohto druhu vynakladáme ročne 30 až 40 % zo zisku spoločnosti.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...