1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVMAG, a.s. Lubeník

SLOVARM 20Dynamicky sa prispôsobujeme novým trendom

„Proces trvalého rozvoja v oblasti riadenia ľudských zdrojov je nevyhnutný,” podotýka k téme budovania firemnej kultúry Ing. Milan Kvetko, obchodný riaditeľ spoločnosti SLOVMAG, a.s. Lubeník. O úspechoch gemerského podniku nám viac porozprával v podnetnom rozhovore.

V aktuálnej situácii stojí vaša spoločnosť pevne na nohách vďaka širokému portfóliu. Môžete nám ho stručne priblížiť?

Výrobný program našej spoločnosti tvorí ťažba a spracovanie magnezitu a výroba a predaj bázických žiaruvzdorných výrobkov. Spracovaním magnezitu získavame mŕtvopálenú magnéziu, ktorá je základom pre výrobu tvarovaných a netvarovaných bázických žiaruvzdorných výrobkov. Z mŕtvopálenej magnézie, nakupovaných surovín a prísad vyrábame magnéziové, magnéziovo-spinelitické, magnéziovo-chromité, magnéziovo-uhlíkové, magnéziovo-alu-uhlíkové a alu-magnéziovo-uhlíkové tvarované a netvarované produkty. Tieto výrobky sa používajú na zhotovenie výmuroviek tepelných agregátov najmä vo výrobe ocele, farebných kovov, cementu a vápna. Využívajú sa tiež ako teplonosné jadrá elektrických akumulačných výhrevných telies alebo ako zdroj horčíka v poľnohospodárstve. V našom aktuálnom produktovom portfóliu máme vyše 550 tvarovaných výrobkov s rôznymi fyzikálnymi vlastnosťami a chemickým zložením a okolo 200 druhov sypkých produktov.

Vašou silnou stránkou je individuálny prístup k zákazníkovi.

Dokážeme sa flexibilne prispôsobiť špecifickým požiadavkám každého zákazníka a vytvoriť ním požadovanú kvalitu. Zákaznícku starostlivosť zabezpečujú naši obchodní zástupcovia a pracovníci technického servisu, ktorí pokrývajú komplexný proces od vypracovania individuálnej cenovej ponuky a technickej dokumentácie až po odborný dohľad pri aplikácii výrobkov a spätnú väzbu. Súčasná situácia nám však sťažuje technický dozor nad realizáciou zákaziek a vzniknuté problémy sme nútení riešiť online formou či telefonicky.

V júni médiá informovali, že patríte k firmám, ktoré pre koronakrízu nemuseli prepúšťať zamestnancov.

Počty zamestnancov priebežne zosúlaďujeme s aktuálnym vývojom zákaziek. Samozrejme, aj náš podnik pocítil dôsledky zmien vyplývajúcich zo súčasnej situácie, ale doposiaľ sme nemuseli pristúpiť k žiadnym drastickým opatreniam. Podarilo sa nám zachovať pracovné miesta v súlade s plánom na rok 2020, čiže aktuálne zamestnávame 508 pracovníkov.

Ako vnímate aktuálnu situáciu na trhu z pohľadu obchodného riaditeľa spoločnosti, ktorá je významným partnerom oceliarskeho a cementárskeho priemyslu?

Súčasná situácia má veľmi negatívny dopad práve na oceliarsky priemysel, ktorý na Slovensku predstavuje jedno z najdôležitejších výrobných odvetví. Utrpel najmä segment výroby magnéziovo-uhlíkových stavív, v ktorom pociťuje dôsledky aj naša spoločnosť. Vďaka širokému portfóliu však neočakávame rapídny prepad tržieb. Na druhej strane silnie potreba ochrany európskeho trhu s oceľou pred lacným dovozom produktov z tretích krajín, preto veríme, že situáciu vyrieši aktualizácia európskej legislatívy. Novú príležitosť vidíme v diverzifikácii nášho portfólia na trhoch s cementom, vápnom a farebnou metalurgiou, ktoré kríza zasiahla menej.

Rok 2019 sa pre vás niesol v znamení veľkých investícií, v ktorých intenzívne pokračujete.

V banskej prevádzke sme dokončili prípravné práce na otvorenie nového horizontu na dobývanie magnezitu. Zakúpili sme novú vrtnú súpravu s cieľom zaistiť pri ťažbe bezpečnosť, efektívnosť a zníženie finančného zaťaženia spojeného s opravami. Vlani sme pokračovali v automatizácii lisovne, to znamená v aktivitách zameraných na zlepšovanie výkonnosti, znižovanie zlomkovitosti a zvyšovanie kvality výrobkov. Pre stredisko lisovňa v tehlovej prevádzke sme zakúpili lis poslednej generácie HPF V 2000 v hodnote 2,5 mil. eur s nainštalovanými manipulátormi na odoberanie stavív a ich ukladanie na tunelové vozy.
Investovali sme 450-tisíc eur do generálnej opravy lisu HPF III 2500 a za ďalších cca 500-tisíc eur sme zabezpečili generálnu opravu lisu HSP 1250 vrátane inštalácie manipulátora na odoberanie stavív. Celkovo tak máme zabudovaných 6 manipulátorov na odoberanie stavív. Ďalšie investície si vyžiadal nákup nových lisovacích foriem s cieľom rozšíriť naše produktové portfólio. Investovali sme aj do komorovej kaliacej pece na tepelnú úpravu kokíl a razníkov lisovacích foriem, s ktorou dosiahneme vyššiu flexibilitu a nezávislosť od externých dodávateľov služieb.

Týmto však zoznam vašich investícií nekončí.

V hodnote 5 mil. eur sme spustili realizáciu projektu „Modernizácia prípravne lisovacích hmôt“, ktorý plánujeme dokončiť tento rok. Spočíva v zavedení automatického dávkovania a miešania lisovacích hmôt so zníženou spotrebou vstupných surovín, elektrickej energie a emisií tuhých znečisťujúcich látok. Zároveň pokračujeme v modernizácii laboratória. Pribudli nám dva laboratórne vibračné mlyny, dve muflové pece, a budeme pokračovať v zaobstarávaní ďalších prístrojov na zefektívnenie práce v našom laboratórnom stredisku. Tento rok plánujeme zakúpiť obrábacie CNC centrum, ktoré nám zabezpečí automatizáciu a efektivitu práce s lisovacími formami.

Darí sa vám zdolávať výzvy v súvislosti so znižovaním environmentálnej záťaže?

Svedomito pristupujeme k obnove a modernizácii výrobných zariadení a priestorov, čím aktívne prispievame k ochrane životného prostredia. V rámci podpory energetickej efektívnosti sme zabezpečili výmenu strechy a okien na strediskách lisovňa a expedícia. Vlani sme zahájili skúšobnú prevádzku automatického meracieho systému (AMS) na meranie emisií, ktoré vznikajú v šachtových peciach pri výpale magnezitovej suroviny. Pravidelne realizujeme opravy filtračných zariadení a výmenu filtračných náplní. V stredisku úpravňa, kde prebieha príprava surovín na ďalšiu spotrebu, sme v hodnote 82-tisíc eur zrealizovali výmenu dvoch odprašovacích zariadení, ktoré znižujú množstvo tuhých znečisťujúcich látok v pracovnom prostredí tak, že zachytený prach dostávajú naspäť do výrobného procesu. Odprašovacie zariadenia vymieňame s cieľom dodržať povolený emisný limit 1 – 5 mg/m³.

Náročné technológie si vyžadujú kvalifikovaných pracovníkov.

Za štandardných podmienok sa riadime plánom vzdelávania pre konkrétny rok a momentálne využívame možnosti online vzdelávania. Pre vytváranie budúcich personálnych rezerv máme nadviazanú spoluprácu so Strednou odbornou školou Revúca. Počas celého roka 2019 sme zabezpečovali špeciálne vzdelávanie a praktické zaškolenie pre obsluhu a údržbu moderných zariadení, ktoré prebiehalo na niekoľkých úrovniach. Pre vybranú skupinu technikov sme v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach poskytli rekvalifikačný kurz „Výroba a použitie žiaruvzdorných materiálov“. Po vyhodnotení záverečných testov a spätnej väzby padlo rozhodnutie pokračovať v tomto úspešnom projekte, ktorý sme však kvôli epidemiologickej situácii museli dočasne pozastaviť.

Na konte máte niekoľko projektov, ktorými z pozície úspešnej firmy motivujete k vytváraniu nadčasových hodnôt.

Snaha o zachovanie základných ľudských hodnôt tvorí jadro zdravej spoločnosti, a zároveň je správnym kľúčom k zodpovednému podnikaniu. Preto spolupracujeme s regionálnymi inštitúciami a sme otvorení možnostiam zúčastňovať sa na zaujímavých projektoch. Nedávno sme sa podieľali na zakúpení dôležitého zdravotníckeho prístroja pre Nemocnicu s poliklinikou v Revúcej a podporili sme menšie projekty v zdravotnej oblasti. Figurovali sme ako jeden zo sponzorov benefičného festivalu OSMIDIV v Banskej Štiavnici, výstupu na vrch Železník a mnohých ďalších kultúrnych a športových podujatí. Jedným z dôkazov spätosti s regiónom, v ktorom pôsobíme, je spolupráca na jedinečnom knižnom projekte „Revúca a okolie z neba“. Sme vďační za príležitosti poskytnúť podobné svedectvá o výsledkoch našej tvrdej, ale tvorivej a úspešnej práce.

S akými víziami hľadíte do budúcnosti?

Budúcnosť vnímame ako priestor pre rozvíjanie firemnej kultúry, zintenzívnenie komunikácie s pracovníkmi a zdokonaľovanie systému adaptácie novoprijatých zamestnancov. Za prioritu pokladáme udržanie si stabilnej pozície na trhu a pokračovanie v stratégii dynamicky napredujúcej firmy s dôrazom na flexibilnú adaptáciu v meniacej sa situácii. Blízku budúcnosť v neposlednom rade využijeme aj na zdokonaľovanie našej schopnosti prepájať realistický pohľad s motivujúcim optimizmom.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...