1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenský vodohospodársky podnik, š.p.

SVP 1 14Finančne náročné investície umožnili eurofondy

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š.p., je už viac ako 20 rokov správcom vodných tokov a povodí na Slovensku. Zabezpečuje starostlivosť o vodné toky a na nich vybudovaný hmotný investičný majetok, stará sa o kvantitu a kvalitu povrchových a podzemných vôd. Spravuje vodné toky v dĺžke 33 673 km, 295 vodných nádrží, 3158 km ochranných hrádzí a kanálovú sieť dlhú 1605 km. Celková plocha povodí dosahuje takmer 50-tisíc km2. SVP má celoštátnu pôsobnosť, ktorú zabezpečujú štyri odštepné závody v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach a Piešťanoch.

O pripravovaných protipovodňových opatreniach, európskych zdrojoch a potrebných financiách sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom SVP Ing. Stanislavom Gáboríkom.

Ako sa vyvíjali náklady a výnosy SVP v uplynulom období?

Výška skutočne dosiahnutých výnosov za rok 2018 predstavuje 115,5 mil. eur, čo je približne o 12 mil. eur menej oproti roku 2017. Najvýznamnejšími výnosmi sú výnosy z regulovaných činností za povrchovú vodu a hydroenergetický potenciál a tržby z predaja služieb. K výnosom SVP prispievajú aj finančné prostriedky na neregulované platby zo štátneho rozpočtu. Výška skutočne dosiahnutých nákladov za rok 2018 predstavuje 144,4 mil. eur, čím došlo k úspore nákladov oproti plánu o 6,3 mil. eur.

Aké preventívne protipovodňové opatrenia ste zrealizovali minulý rok? Koľko finančných prostriedkov si tieto opatrenia vyžiadali a z akých zdrojov?

Máme za sebou rok intenzívnej práce, počas ktorého sme sfinalizovali mnoho projektov zameraných na protipovodňové opatrenia, ktoré sme predložili so žiadosťou o finančnú podporu z Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP). Rád by som vyzdvihol projekty protipovodňovej ochrany Banskej Bystrice, Prešova, rekonštrukciu vodnej stavby Brezová pod Bradlom či protipovodňovú ochranu dolného úseku Malého Dunaja. Uvedené stavby sme začali realizovať v roku 2018, vrátane úprav tokov Oravica, Kysuca a Neresnica. Celkový objem oprávnených výdavkov projektov zo zdrojov EÚ v roku 2018 dosahuje 62 mil. eur. Súčasne sme pokračovali v príprave ďalších stavieb, ktoré budú predmetom žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) v tomto roku. V rámci Protipovodňových opatrení na rieke Nitra sme realizovali investičnú výstavbu rekonštrukcií vodných stavieb protipovodňovej ochrany v celkovej hodnote presahujúcej 4,5 mil. eur zo zdrojov štátneho rozpočtu SR.

Nakoľko ste doteraz využili možnosti OP KŽP a kde vidíte najväčšie rezervy?

Bez pomoci fondov EÚ by sme nemohli realizovať tak finančne náročné investície ako sú preventívne protipovodňové opatrenia. Podnik doposiaľ predložil žiadosti o NFP z OP KŽP na projekty preventívnych protipovodňových opatrení v celkovej výške 120 mil. eur a súčasne pripravujeme ďalších 18 projektov. Patrí medzi ne napríklad úprava Domanižanky v Prečíne, úprava toku Polhoranka, Varínka, polder na toku Bebrava, polder Čechy, ochrana obce pred povodňovými prietokmi a ľadmi z toku Hron v Kozárovciach, protipovodňové opatrenia na toku Hron a Slatina, v Moldave nad Bodvou, Prešove či Podolínci. Máme schválenú žiadosť o NFP na zabezpečenie kontinuity a odstraňovanie bariér vo vodných tokoch Myjava, Turiec, VS Veľké Kozmálovce na rieke Hron, Osrblianka, Štiavnica, Rimava 3 stupne, Rudava a ďalších, v celkovom objeme 4,8 mil. eur. Výraznejšiemu pokroku bránia komplikované a duplicitné povinnosti súvisiace s prípravou stavieb, ktoré predlžujú ich prípravu. Najväčším problémom v rámci investičnej prípravy stavieb je majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov.

Čo sa vám minulý rok podarilo zrealizovať v rámci plánu stavebných opráv a údržby? Aké sú vaše ambície na tento rok?

SVP spravuje vodohospodársky majetok štátu v hodnote 1,4 mld. eur. Dlhodobo pociťujeme nedostatok finančných prostriedkov na zabezpečovanie starostlivosti o vodné toky a vodné stavby. V posledných rokoch navyše musíme čeliť negatívnym dôsledkom klimatickej zmeny. Stále častejšie ju sprevádzajú intenzívne zrážky či dlhé obdobia sucha s nedostatkom zrážok. Účinným opatrením je akumulácia vody v čase jej prebytku a následné využívanie akumulovanej vody v čase jej nedostatku. Vodné nádrže na našich vodných tokoch už neraz preukázali svoju opodstatnenosť, keď v čase povodňových situácií zabezpečili ochranu životov ľudí a ich majetku. Spomínané vodné stavby môžeme z hľadiska technického stavu rozčleniť do dvoch skupín – stavby v havarijnom stave, ktoré si vyžadujú technicko-sanačné opatrenia v predpokladanej hodnote 14 mil. eur, a stavby, na ktorých vývoj potenciálne smeruje k vzniku poruchy, v predpokladanej hodnote cca 23 mil. eur. V čo najkratšom období je nevyhnutné riešiť opravy vodných stavieb Nováky, Hričov, Ružiná a Dolná Hodrušská, a ochranné hrádze Dunaja a Latorice. Jedným z najvážnejších problémov je havarijný stav prívodného kanála Krpeľany – Sučany – Lipovec.

Minulý rok sme zo štátneho rozpočtu dostali 27,5 mil. eur na bežné výdavky a 6 mil. eur na kapitálové výdavky na riešenie nepriaznivej situácie vodných stavieb ČS Bôľ, Vyškovce nad Ipľom, Kubáňovo, Ľadovo a Šahy-Homok, na preventívne protipovodňové opatrenia Nitry a tiež na rekonštrukciu hate Strážske. V rámci protipovodňových opatrení sme realizovali opravy ochranných hrádzí vodných tokov Morava, Dunaj, Váh a Hron, opravy brehových opevnení vodných tokov Váh a Dunaj, odstraňovanie nánosov, čistenie korýt vodných tokov, opravy poškodených objektov na vodných tokoch, odvodňovacích kanálov, vodných nádrží. Z vlastných zdrojov podnik realizoval nevyhnutné opravy na VS Hriňová a Liptovská Mara a sanáciu priesakového kanála Sučany – Lipovec, VS Hriňová. V rámci údržby medzinárodných vodných ciest boli realizované opravy a údržba vodnej cesty na Dunaji, regulačné bagrovanie nacionálneho úseku Dunaja a regulačné bagrovanie slovensko-rakúskeho úseku Dunaja s nákladmi 1,4 mil. eur. Do obnovy strojov a zariadení sme investovali 3 mil. eur.

Nakoľko sa venujete kvalite a stavu povrchových vôd?

Monitorovaniu a hodnoteniu kvality, stavu a kvantity povrchových vôd venujeme významnú pozornosť. Za štandardných hydrologických a klimatických podmienok je kvalita vody v nami spravovaných riekach a potokoch na základe dlhoročných pozorovaní a meraní relatívne ustálená. V rámci sledovania kvality správca vykonáva odber na viac ako 500 miestach, pričom každoročne sa odoberie viac ako 170-tisíc vzoriek. Zároveň monitorujeme vypúšťanie odpadových vôd na približne 250 zdrojoch znečistenia, z ktorých asi polovica platí poplatky za vypúšťanie odpadových vôd environmentálnemu fondu. Ročne analyzujeme okolo 1800 vzoriek odpadových vôd a vykonáme okolo 40-tisíc laboratórnych meraní na zistenie obsahu vypúšťaného znečistenia.

Aká je situácia s plastovým odpadom na vodných stavbách? Koľko ročne stojí odstraňovanie tohto odpadu?

SVP má najväčší problém s plastovým odpadom na priečnych stavbách ako sú hate a priehrady, kde sa plávajúci odpad bežne postupne hromadí a pri vyšších vodných stavoch je splavovaný vo väčšom množstve aj z brehov. Odpad z hladín vodných nádrží pravidelne odstraňujeme pomocou čistiacich zariadení. Ďalšie problémové miesta sú menšie vodné toky pretekajúce cez osady, kde odpad pokrýva brehy v dĺžke niekedy až stovky metrov. Každoročne sa zapájame do čistenia brehov a pozemkov vodných plôch aj v spolupráci s organizáciami alebo dobrovoľníkmi. SVP každoročne odstráni viac ako tisíc ton odpadu a náklady na jeho zlikvidovanie len za minulý rok boli rádovo v státisícoch eur.

Na ktoré úlohy sa sústredíte v budúcnosti?

Plány na najbližšie roky sú stanovené v Koncepcii rozvoja SVP na roky 2019 – 2021 a sú zamerané najmä na plnenie rozhodujúcich úloh, povinností a záväzkov. Zámerom podniku je zlepšiť starostlivosť o vodné toky a existujúce vodné stavby a zabezpečiť ich bezpečnú a funkčnú prevádzku. Našou ambíciou je prioritne sa zamerať na opravy a údržbu existujúceho majetku a obnovu strojového parku.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...