1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenský vodohospodársky podnik, š.p.

Slovenky vodohospodarsky podnik15Starostlivosť o vodné toky a stavby

33 677 km vodných tokov, 49 034 km2 celkovej plochy povodí, 4186 km ochranných hrádzí, 1605 km odvodňovacích kanálov, viac ako 300 vodných stavieb, 15 plavebných komôr či 38 malých vodných elektrární – to sú len niektoré z kvantitatívnych ukazovateľov ilustrujúcich rozsah povodia a vodárenských stavieb, ktoré už viac ako dve dekády spravuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

Zabezpečiť starostlivosť o povodie v uvedenom rozsahu je náročné aj z personálneho hľadiska, SVP však už dlhšie obdobie zápasí so značným personálnym poddimenzovaním, najmä v robotníckych kategóriách. Napriek uvedenému si SVP zodpovedne plní svoje úlohy správcu povodia a popritom formuluje aj nové výzvy, ktoré so sebou prinášajú klimatické zmeny. O prevádzke štátneho podniku, jeho činnosti a ambíciách pre najbližšie obdobie nás v rozhovore informoval Ing. Stanislav Gáborík, riaditeľ SVP.

Ako hodnotíte uplynulý rok 2018?

Išlo o mimoriadne náročné obdobie. SVP sa popri zabezpečovaní základného poslania správcu vodohospodárskych tokov zároveň s vysokým nasadením venoval investičnej činnosti. Intenzívne sme pracovali aj na príprave predbežného hodnotenia povodňového rizika, v rámci ktorého sme definovali nové rizikové oblasti z hľadiska povodňových situácií. Okrem uvedeného boli realizované aj ďalšie aktivity v záujme zefektívnenia činností podniku, a to najmä zabezpečovanie obnovy zastaraných pracovných mechanizmov, zariadení a dopravných prostriedkov podniku. Nahradili sme množstvo nevyhovujúcej ťažkej techniky novými zariadeniami – išlo najmä o kráčajúce rýpadlá, univerzálne stroje a buldozéry, spolu so zariadeniami určenými na ich prepravu. Obstarali sme aj techniku na výkon cyklických údržieb – samostatné dvojosé kosačky a traktory.

K 31. októbru 2018 boli zrealizované opravy a údržby majetku v objeme 28,6 milióna eur. V rámci stavebných opráv sme vlastnými kapacitami realizovali protipovodňové opatrenia zamerané na opravy brehových opevnení, odstraňovanie nánosov, opravy protipovodňových hrádzí, čistenie korýt vodných tokov, opravy poškodených objektov na vodných tokoch a udržiavanie splavnosti vodných ciest. Dodávateľským spôsobom boli zabezpečované hlavne opravy technologických častí vodných stavieb. Avšak k tým najnáročnejším úlohám uplynulého roka patrili zabezpečovacie práce počas vzniknutých povodňových situácií v rámci územia SR, ktorých počet každoročne významným spôsobom nepredvídateľne narastá.

Kde všade ste v uplynulom roku vykonávali zabezpečovacie práce v dôsledku povodní? Ako je riešené financovanie uvedených prác?

Minulý rok bolo potrebné vykonávať zabezpečovacie práce počas povodňových situácií takmer na celom Slovensku. V dôsledku výdatných zrážok v júli 2018 nastal výrazný vzostup vodných hladín v povodí riek Poprad a Dunajec a v oblasti Oravy a Západných Tatier, s vyhlásením stupňov povodňovej aktivity na vodných tokoch Osturniansky potok, Studený potok, Velický potok, potoky Javorinka, Biela Voda, Lipník, Belá, Polhoranka, Oravica a Jalovčianka. Výrazný vzostup hladín spôsobil vyliatie vodných tokov z korýt, čo malo za následok vážne poškodenie brehov, hrádzí, stabilizačných prahov, ako aj objektov vybudovaných na tokoch vrátane mostov. Devastačné účinky povodní spôsobili významné materiálne škody.

V rámci realizovaných zabezpečovacích prác boli na tokoch vykonané nevyhnutné zásahy na zabezpečenie funkčnosti koryta toku a odstránenie prekážok obmedzujúcich plynulý odtok vôd. Intenzívne práce boli na úsekoch, kde voda bezprostredne ohrozovala jedinú hlavnú príjazdovú cestu, konkrétne v častiach Pribylina – Podbanské, Kokavský most (ktorý bol dokonca demontovaný), most medzi Pribylinou a Kokavou, v obci Liptovská Kokava a v meste Liptovský Hrádok, kde boli ohrozené súkromné pozemky, chaty a majetky urbariátov.

Intenzívna búrková činnosť začiatkom augusta minulého roka zase spôsobila vyliatie hladín z korýt vodných tokov v okrese Čadca. To malo za následok aj nebezpečný zosuv pôdy. Zabezpečovacie práce pozostávali hlavne z odstraňovania naplavenín, drevín a krovitého porastu v nevyhnutnom rozsahu pre uvoľnenie prietočného profilu, stabilizácie koryta z lomového kameňa, ako aj stabilizovania zosuvu. Hrubý odhad nákladov na povodňové zabezpečovacie práce za celý rok 2018 za SVP predstavuje takmer 7 miliónov eur. Tieto náklady v plnej výške finančne bezprostredne zabezpečuje SVP a po ich ukončení predloží na rokovanie vlády SR žiadosť o úhradu nákladov zo štátneho rozpočtu.

V súvislosti s realizáciou protipovodňových opatrení ste vypracovali aj viacero žiadostí v rámci OP Kvalita životného prostredia. O aké konkrétne projekty ide?

SVP zabezpečuje v súčasnosti rozsiahlu investičnú činnosť zameranú na prípravu a realizáciu preventívnych protipovodňových opatrení v súlade so schváleným Vodným plánom Slovenska a Plánom manažmentu povodňového rizika, ktoré stanovujú na území Slovenska oblasti s povodňovým rizikom a súčasne definujú opatrenia smerujúce k eliminácii alebo zníženiu tohto rizika. Vzhľadom na to, že ide o finančne náročné opatrenia, sú realizované s podporou finančných prostriedkov EÚ. SVP predložil žiadosti o nenávratné finančné príspevky v celkovej hodnote viac ako 122 miliónov eur. Z mnohých projektov možno spomenúť rekonštrukciu vodnej stavby v Brezovej pod Bradlom, protipovodňovú ochranu dolného úseku Malého Dunaja, úpravu Podhradského potoka, úpravy tokov Neresnica, Kysuca, Oravica a Ondavka, rekonštrukciu hate v Krompachoch či protipovodňové opatrenia zamerané na ochranu intravilánu v Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove.

Celkové náklady SVP za rok 2017 prekročili 135 miliónov eur. Aká je celková výška nákladov za rok 2018?

Z účtovného hľadiska ešte nemáme rok 2018 uzavretý, avšak predpokladáme, že náklady SVP dosiahnu čiastku približne vo výške 150 miliónov eur. Kalkulácia nákladov je významne ovplyvnená realizovanými zabezpečovacími protipovodňovými opatreniami, ako aj zabezpečovaním ochrany a trvalej udržateľnosti funkcií existujúcich vodohospodárskych stavieb a dotknutých zariadení, ktoré si nevyhnutne vyžadujú pravidelnú opravu. Náklady SVP sú kryté tržbami podniku z regulovaných vodohospodárskych služieb (t.j. z odberov povrchovej vody a platbami za hydroenergetický potenciál vodných tokov a za energetickú vodu) a finančnými prostriedkami zo štátneho rozpočtu. V danej súvislosti však musím konštatovať, že zrealizované výdavky nezodpovedajú reálne potrebným nákladom na správu a údržbu vodohospodárskeho majetku štátu v správe SVP. Za posledných 10 rokov tento deficit narastá, čo má dopad na stav vodných tokov a súvisiacich vodných stavieb v majetku štátu.

V rámci medzinárodnej spolupráce rozvíjate predovšetkým aktivity, ktoré súvisia so spravovanými hraničnými vodnými tokmi. Patrí k nim aj projekt DAREFFORT. Môžete nám ho bližšie predstaviť?

Ide o medzinárodný projekt, ktorý si kladie za cieľ presnejšie prognózovať povodne v povodí rieky Dunaj. Jeho hlavným zameraním je synchronizácia a zjednotenie hydrologických údajov informačného systému pre povodie Dunaja. Projekt zahŕňa 12 krajín, vedúcou je organizácia VIZITERV z Maďarska. Naša činnosť v tomto projekte je zameraná predovšetkým na zimnú prevádzku a údaje o ľadových úkazoch v zmysle legislatívy, participujeme aj v pozícii konzultanta SHMÚ. Očakávaným výsledkom projektu bude najmä lepší informačný tok a presnejšie prognózovanie. Synchronizovaný systém by mohol zlepšiť ochranu pred povodňami a informačný systém pre navigáciu a zároveň poskytnúť časovú výhodu v prípade núdze.

Aké sú plány SVP pre najbližšie obdobie?

Cieľom je pokračovať v začatých prácach v rámci všetkých oblastí podniku a zabezpečovať úlohy súvisiace s naším hlavným poslaním, ktorým je starostlivosť o vodné toky a vodné stavby. Prioritou zostáva realizácia preventívnych protipovodňových opatrení, pričom prednosť budú mať projekty, ktorými sa zabezpečí niekoľkonásobne viac ochránených obyvateľov pred následkami povodní ako je v súčasnosti stanovené merateľnými ukazovateľmi.

Pozornosť upriamime aj na zabezpečovanie adaptácie na klimatickú zmenu v oblasti vodného hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť, ktorá sa stáva hlavnou témou mnohých medzinárodných konferencií, s cieľom zdôrazniť potrebu zadržiavania vody v krajine v čase jej prebytku a vytvorenia zásob vody na obdobia jej nedostatku. Som presvedčený, že v spolupráci s ostatnými vodohospodármi a kompetentnými osobami je neodkladne potrebné začať s realizáciou efektívnych účinných opatrení tak, ako to už v súčasnosti riešia iné štáty.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...