1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenská technická univerzita v Bratislave

STU 15Najžiadanejší absolventi na trhu práce

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave je modernou, výskumno-vzdelávacou inštitúciou, ktorej vzdelávací proces vychádza z vlastného vedeckého výskumu a je orientovaný na potreby praxe v oblasti vedy a techniky. Absolventi univerzity patria k najžiadanejším na trhu práce s najvyššími nástupnými platmi.

STU v Bratislave svojimi siedmimi fakultami (Stavebná, Strojnícka, Elektrotechniky a informatiky, Chemickej a potravinárskej technológie, Architektúry, Materiálovotechnologická so sídlom v Trnave a Informatiky a informačných technológií) a Ústavom manažmentu pokrýva prakticky všetky technické a technologické disciplíny. Na STU študuje každoročne viac ako 15-tisíc študentov. Jej absolventi, ktorých je cez 147-tisíc, tvoria armádu odborníkov, z ktorých mnohí predstavujú špičky v priemysle, vede a výskume nielen na Slovensku, ale aj vo svete.

Obstáli v hodnotení univerzít

Podľa rebríčka University Ranking by Academic Performance 2014/2015 je STU najlepšou technickou vysokou školou v SR a treťou najlepšou v ČR a SR (STU – 1004. miesto, ČVUT Praha – 524., VŠCHT Praha – 881., VUT Brno – 1039.). Podľa nezávislej slovenskej rankingovej a ratingovej agentúry ARRA je Slovenská technická univerzita dlhodobo najlepšou univerzitou na Slovensku v oblasti chemických technológií a popredné miesto zaujíma aj v oblasti elektrotechniky a počítačových vied.

Výsledkami v oblasti vedy a výskumu patrí Slovenská technická univerzita v Bratislave medzi popredné výskumné inštitúcie na Slovensku. V predošlom roku predstavoval podiel STU v počte publikácií registrovaných v medzinárodne uznávanej citačnej databáze odbornej recenzovanej literatúry SCOPUS 25 % v rámci slovenských verejných vysokých škôl, 22-% podiel v domácich a 12-% podiel v zahraničných výskumných projektoch. V rámci podnikateľskej činnosti zase podiel 65 % v rámci všetkých verejných vysokých škôl na Slovensku.

Hospodárenie a ďalší rozvoj

STU každoročne hospodári s rozpočtom, z ktorého takmer polovicu získava z mimodotačných prostriedkov. V uplynulom roku takto zhruba 25 % predstavovali prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ, 8 % prostriedky z domácich a zahraničných grantových agentúr a 12 % z vlastných zdrojov. Významný zdroj financovania viacerých aktivít STU predstavujú projekty v spolupráci s priemyselnou sférou podporujúce priamu kooperáciu a implementáciu poznatkov, mnohokrát definujúce vstupnú bránu absolventov do aktívnej praxe.

Univerzita venuje v rámci zlepšovania študijných a výskumných aktivít mimoriadnu pozornosť modernizácii svojich priestorov a budovaniu modernej, medzinárodne konkurencieschopnej prístrojovej infraštruktúry. Takéto zámery, keďže sa jedná o mnohomiliónové investície, sa dajú úspešne realizovať iba s výrazným prispením finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ, prípadne doplnkovo z vlastných zdrojov. V uplynulých rokoch začala STU s budovaním Univerzitného vedeckého parku Science City v Bratislave v dvoch lokalitách – v Mlynskej doline a v centre Bratislavy, a Univerzitného vedeckého parku Cambo na Materiálovotechnologickej fakulte v Trnave.

Budovanie univerzitných vedeckých parkov sa výrazne darí realizovať s podporou štrukturálnych fondov EÚ. Popri rekonštrukcii a modernizácii priestorov univerzity budú pracoviská vybavené modernou, finančne nákladnou prístrojovou technikou, z ktorej ako najvýznamnejšie môžeme spomenúť transmisný elektrónový mikroskop s rozlíšením na úrovni nanometrov a v Trnave iónový zdroj pre potreby materiálového výskumu, najmä v oblasti úpravy povrchov, prípadne s potenciálnymi biomedicínskymi aplikáciami.

Aktivity zamerané na prax

Medzi priority STU ako technickej vysokej školy patrilo v uplynulých rokoch zlepšenie a zjednodušenie patentovej politiky. Za týmto účelom zriadila univerzita know-how centrum STU – Kanceláriu spolupráce s praxou. V predošlom roku bolo na Úrad priemyselného vlastníctva podaných viac ako 20 patentových prihlášok a úžitkových vzorov. Významnou zložkou napomáhajúcou transferu vyvinutých technológií do praxe je Univerzitný technologický inkubátor. Inkubátor zabezpečuje služby potrebné na vznik podnikov a ich rozvoj v prvých etapách existencie. Spolupracuje s poradenskými, vzdelávacími, finančnými a inými inštitúciami podieľajúcimi sa na rozvoji firiem. Od začiatku pôsobenia podporil inkubátor vo svojich priestoroch 42 inkubovaných firiem a 24 frekventantov v programe Start-up kancelária.

Jedným z efektívnych spôsobov transferu poznatkov z akademickej pôdy do praxe sú inovatívne spin-off spoločnosti s majetkovou účasťou univerzity. Podporu ich zakladania a ekonomické zhodnocovanie duševného vlastníctva STU zabezpečuje špecializované pracovisko univerzity STU Scientific, s.r.o. V minulom roku pracovalo v prostredí STU 6 inovatívnych spin-off spoločností s majetkovou účasťou STU, ktoré založili pracovníci univerzity na základe výsledkov vlastného výskumu. Cieľom týchto firiem je komercializácia progresívnych myšlienok ako výsledkov doterajšieho výskumu. Napríklad spin-off Hydrotechnika STU, s.r.o., sa podieľa priamo na riešení projektov protipovodňovej ochrany v rámci územia Slovenska, kde prostredníctvom fyzikálnych modelov a matematického modelovania priamo rieši konkrétne problémy vodného hospodárstva Slovenska.

Slovenská technická univerzita disponuje viacerými unikátnymi výstupmi, o ktoré prejavilo záujem externé priemyselné prostredie. Spomedzi mnohých stojí za zmienku unikátny vynález biodegradovateľných plastov z obnoviteľných materiálov, ktorý zaujal verejnosť a pritiahol firmy so zámerom využiť ho vo výrobe. Na ďalší vývoj týchto unikátnych materiálov STU oficiálne otvorila v júni detašované pracovisko výskumu plastov v Nitre vybavené tou najmodernejšou poloprevádzkovou technológiou.

Spolupráca vo viacerých oblastiach

STU kooperuje s množstvom externých partnerov z komerčnej sféry, veď nakoniec pokrýva takmer celé široké spektrum priemyselných technológií. Spomedzi množstva kooperácií z posledného obdobia je potrebné spomenúť vytvorenie spoločného výskumného centra STU a významnej spoločnosti z oblasti informatiky ESET, ktoré bolo za prítomnosti prezidenta SR otvorené tento rok vo februári. Nie menej významným počinom Slovenskej technickej univerzity bolo vytvorenie spoločného výskumného centra pre analýzu a ochranu dát spolu so spoločnosťou IBM.

Niekoľkoročnú bohatú tradíciu, hlavne v oblasti vzdelávania, má spolupráca so spoločnosťou Volkswagen Slovakia, a.s., Bratislava. V posledných rokoch sa však začína sľubne rozvíjať aj spolupráca na riešení zložitých úloh aplikačnej praxe, kde sa aktivizujú hlavne Strojnícka fakulta, Fakulta elektrotechniky a informatiky a Materiálovotechnologická fakulta. Ide o oblasť materiálového výskumu, zvárania a bezpečnosti informačných systémov.

Na Strojníckej fakulte STU sa už niekoľko desaťročí úspešne vyvíjajú netradičné technológie spracovania jemných prášivých materiálov do granulovaných foriem. Podľa požiadaviek aplikačnej praxe ide o mikrogranuláciu s rozmermi častíc 0,1 - 0,3 mm, ale aj o briketovanie s rozmermi výliskov 3 - 6 cm. Spracovávané materiály sú veľmi rôznorodé – pomocné farmaceutické látky (rôzne druhy mikrocelulózy), špeciálne vysokotoxické a výbušné materiály (kyanidy, karbidy), rôzne druhy špeciálnych aj klasických hnojív, pracie prášky, ale aj cukor, soľ, koreniny, rôzne potravinové doplnky a v neposlednom rade aj prášivé odpady z rôznych spracovateľských technológií. Z firiem, pre ktoré sa realizuje špeciálny výskum a vývoj nových technológií, možno spomenúť NCHZ Nováky, Duslo Šaľa, LZ Draslovka Kolín, Federal Mogul Friction Products Kostelec, Mondelez Bratislava, Noving Nováky, Slovnaft Bratislava a mnohé ďalšie.

Špičkové vedecké tímy na STU

Akreditačná komisia v júni tohto roka zverejnila zoznam špičkových vedeckých tímov pôsobiacich na slovenských verejných vysokých školách, kde je STU v Bratislave zastúpená štyrmi tímami pracujúcimi v nasledovných oblastiach: regionálna inžinierska hydrológia a hydraulika pre vodné staviteľstvo, biotechnologické separácie, fyzikálno-chemické vlastnosti a štruktúry látok, inovatívne materiály, technológie a štruktúry pre progresívne mikro/nano elektronické a fotonické prvky a systémy.

Aj keď bola STU v uplynulom období úspešná pri získavaní grantov v rámcových programoch Európskej únie, jednou z kľúčových úloh v oblasti vedy a výskumu na najbližšie roky je úspešná penetrácia do projektových štruktúr súčasnej výzvy HORIZONT 2020. Za uplynulý rok bolo podaných vyše 50 žiadostí o granty tohto druhu z EÚ, pričom 7 z nich bolo kladne hodnotených príslušnou bruselskou administratívou.

STU venuje mimoriadnu pozornosť personálnemu budovaniu svojich pracovísk a ich omladzovaniu. Popri mnohých nástrojoch smerujúcich k naplneniu týchto cieľov sa za uplynulé roky osvedčilo vyhlasovanie interných univerzitných grantov na podporu mladých výskumníkov, v poslednom roku pokračujúce projekty mladých výskumníkov dotované vyššími finančnými čiastkami a každoročné vyhlasovanie postdoktorandských pracovných pobytov, či už priamo na niektorých fakultách alebo z úrovne univerzity. Sú to nástroje, ktorými chceme pritiahnuť tých najschopnejších absolventov a mladých pracovníkov, aby videli v pôsobení na univerzite svoju životnú šancu a svoju profesionálnu sebarealizáciu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...