1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVARM, a.s.

SLOVARM 20Armatúry a sanita, ktoré prežijú generácie

Akciová spoločnosť SLOVARM je nástupkyňou bývalej Slovenskej armatúrky Myjava, ktorá vznikla v roku 1937. V polovici 20. storočia bola najväčším priemyselným podnikom v kopaničiarskom kraji a zároveň najväčším výrobcom armatúr vo vtedajšom Československu aj v rámci strednej Európy.

Na jej odkaze a histórii stavia aj po niekoľkých desiatkach rokov firma SLOVARM, ktorá v objektoch pôvodnej výroby domových armatúr funguje od októbra 2000. Ďalšou nástupníckou spoločnosťou je SLOVPLAST. Oba podniky pritom postupne obnovili výrobný program myjavskej armatúrky a vo výrobe armatúr a sanitárnej techniky pokračujú aj po spoločnom zlúčení v roku 2020. Tento krok znamenal rozšírenie produktového portfólia o sortiment sanitárnych výrobkov z plastu s náročnou aplikáciou pre strojársky, elektrotechnický, spotrebný a automobilový priemysel. SLOVARM je zároveň certifikovanou skúšobňou foriem pre výrobu plastových produktov.

Odkaz Slovenskej armatúrky Myjava si v spoločnosti SLOVARM slávnostnejšie pripomenú v auguste. Tento rok je tomu už 85 rokov, odkedy podnik vznikol. „Už 85 rokov je myjavská armatúrka stabilným zamestnávateľom v regióne, 85 rokov úspešne pokračuje v inovácii a modernizácii, 85 rokov spolupracuje s mestom Myjava, podporuje kultúru a šport v regióne, a už 85 rokov je stabilným dodávateľom armatúr a sanity z Myjavy do celej Európy,“ prezradila obchodná riaditeľka akciovej spoločnosti SLOVARM Ing. Viera Čuvalová-Janigová. Toto významné jubileum oslávia spolu so zamestnancami, obchodnými partnermi a blízkym okolím účasťou na odborných veľtrhoch. A po dvoch rokoch zorganizujú aj Deň otvorených dverí.

Darček k narodeninám

Súčasťou osláv má byť otvorenie nového showroomu a expozície historických predmetov spojených s armatúrkou. Nachádzať sa budú v bývalej administratívnej budove podniku, ktorú začali ešte minulý rok rekonštruovať. Nové reprezentatívne priestory budú slúžiť najmä obchodnému oddeleniu, ale svoje miesto tu nájde aj školiace stredisko na preškoľovanie zamestnancov či zaúčanie tých nových. To však nie je všetko. Ešte minulý rok sa SLOVARM pustil do viacerých stavebných úprav. Vybudovaný bol centrálny expedičný sklad, výrobné priestory prešli mnohými efektívnymi zmenami, zjednodušili sa logistické toky materiálu a výrobkov. Nový šat dostala aj budova výroby plastov a jej areál. Najväčšou investíciou minulého roka však bola úprava čelnej a bočnej fasády hlavnej budovy, vrátane nového oplotenia a vstupnej brány s videovrátnikom.

„Obdobie pandémie sme využili práve na realizáciu investícií do rekonštrukcie a modernizácie našich výrobných priestorov. Okrem toho sme začali pracovať aj na vlastnom e-shope,“ prezradila Viera Čuvalová-Janigová a dodala: „Záujem o nákup či objednávku tovaru online zaznamenal na trhu za posledné dva roky rapídny nárast. SLOVARM na zvýšený dopyt zareagoval spustením beta verzie objednávkového systému, ktorý už dnes umožňuje malým aj veľkým zákazníkom vybrať a objednať si tovar online.“ Celý proces funguje tak, že pridaním vybraného tovaru do objednávky sa začína generovať zoznam produktov, o ktoré má zákazník záujem. Ten sa spolu s kontaktnými údajmi odošle na mailové adresy zamestnancov zodpovedných za internetové objednávky, ktorí objednávku následne spracujú.

Implementácia systému SAP

Súčasný systém, kedy je možné objednať si výrobky spoločnosti SLOVARM cez internet, zatiaľ nie je plnohodnotnou e-shopovou verziou a neumožňuje priamy online nákup. To by sa malo zmeniť ku koncu tohto roka, kedy bude plne implementované cloudové riešenie do procesov interného fungovania spoločnosti. SLOVARM je pritom vôbec prvou firmou na Slovensku, ktorá implementovala ERP systém SAP S/4 Hana v rozsahu Výroba, Predaj, Nákup, Logistika, Financie, R&D a Údržba. Jeho prínos je nesporný. „Ako príklad môžem uviesť automatické odhlasovanie výroby, ktoré pomôže zvýšiť efektivitu procesov a umožní nám zdokonaliť plánovanie. Pomocou nového logistického konceptu budeme môcť detailne vyhodnotiť všetky výkony vo vnútri firmy, vstupy aj výstupy. To znamená, že dôjde k prehodnoteniu všetkých logistických tokov tak, aby sme dosiahli maximálnu efektívnosť. Každá z týchto oblastí zároveň predstavuje samostatnú, špecifickú sféru, ktorá si vyžaduje osobitný prístup,“ ozrejmila Viera Čuvalová-Janigová.

Ďalším plusom je nastavenie všetkých informačných tokov tak, aby boli strediská medzi sebou lepšie prepojené. To má za následok lepšiu komunikáciu interne, aj so zákazníkmi. Zároveň budú nanovo nastavené dáta slúžiť ako podklad pre zaradenie medzi BIM projekty pre projektantov a pre prípravu webovej stránky. „Implementácia je v SLM ukončená. Momentálne sa SLM nachádza v poprojektovej fáze stabilizácie a rozvoja. Za túto implementáciu sme boli nominovaní aj na SAP Innovation Awards, nielen preto, že sme boli prví, ale aj preto, že takýto rozsah ešte nikto naraz neimplementoval,“ pochválila sa obchodná riaditeľka spoločnosti SLOVARM.

V úvode tohto roka vo firme rozbehli aj druhý projekt, tzv. roll-out do sesterských spoločností PTL a HKS. „Obe spoločnosti sme sa rozhodli implementovať súčasne. Teraz sa nachádzame vo fáze, kedy sa užívatelia školia na prácu s novým systémom a čaká ich intenzívne testovanie všetkých procesov. Hlavným cieľom je mať jednu štandardizovanú platformu pre celé EGI a čerpať zo synergických efektov tejto platformy. Hlavným výsledkom je momentálne systémová práca za pomoci najnovšieho produktu SAP. Výsledky ako zvýšenie efektivity práce, zníženie skladových zásob alebo systémovo riadený expedičný sklad ešte len čakáme, a to po fáze stabilizácie. Tá by mala skončiť v druhej polovici tohto roka,“ dodala Viera Čuvalová-Janigová.

Produkty s puncom kvality

Akciová spoločnosť SLOVARM sa profiluje ako kľúčový výrobca domových a bytových armatúr a sanity, komponentov pre rozvod vzduchu, studenej a teplej vody, pary a ústredného vykurovania. Podnik s 200 zamestnancami má stabilnú pozíciu na trhoch v strednej a východnej Európe, viac ako 100 zmluvných obchodných partnerov na Slovensku a v Česku a 30 kooperačných partnerov. Svoje výrobky exportuje do 24 krajín sveta. Posilniť svoje postavenie by chcel na maďarskom trhu a rozrásť by sa chcel napríklad na Balkáne. Minulý rok predstavila spoločnosť svojim zákazníkom nové produktové portfólio a nový dizajn výrobkov. Absolútnou špičkou je nový poistný ventil, ktorý je rozšírený o ďalšie rady. Pri jeho výrobe bol použitý úplne nový koncept, vďaka ktorému sa zmenil pohľad na jeho výrobu, funkčnosť, ľahkosť a vymeniteľnosť komponentov. Okrem toho je opatrený jedinečným kódom, ktorý v sebe obsahuje rok a poradové číslo. Zároveň je pod kódom toto číslo napísané aj pre tých, ktorí nemajú možnosť čítačky. „Pri montáži je číselný kód načítaný zariadením, ktoré toto číslo priradí ku konkrétnemu ventilu a uloží informácie ohľadom merania stlačenia pružiny a ostatných údajov. V prípade potreby môžu tieto informácie spätne poslúžiť pri reklamácii alebo pre získanie ďalších informácií o správaní sa hlavice v prevádzke,“ priblížila obchodná riaditeľka.

V súvislosti s pandémiou sa do popredia ešte viac dostala čistota a hygiena, na čo SLOVARM zareagoval vyvinutím antibakteriálneho WC. Novinkou je v tomto smere toaletné sedadlo, ktoré plní nielen antibakteriálnu funkciu, ale zároveň aj funkcie soft-close či easy-clean. Navyše je ho možné dostať nielen v bielej, ale aj v čiernej verzii. Nový predstenový WC systém zasa zaujal návštevníkov pražskej výstavy Aquatherm. Niektorým sa páčil jeho moderný dizajn, iným jednoduchá montáž a ovládanie. SLOVARM na veľtrhu v Prahe predstavil aj nové dizajnové rady vodovodných batérií či kovové sifóny. Zaujímavý sortiment pre kúpeľňové a kuchynské štúdiá z myjavskej armatúrky si mohli do detailov obzrieť aj návštevníci či potenciálni obchodní partneri v Bogote a Paname, kde SLOVARM vlani úspešne prezentoval svoje portfólio výrobkov. „Aj tieto dve krajiny sú pre nás veľmi zaujímavé z hľadiska exportu. Rozhodne budeme naše obchodné aktivity smerovať aj sem,“ uzavrela Viera Čuvalová-Janigová.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...