1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVARM, a.s.

Mesačne spracuje až 200 ton mosadze

Spoločnosť SLOVARM, a.s., čoskoro zavŕši druhú dekádu svojej existencie. Celkovo nadväzuje na 80-ročnú tradíciu výroby domových a bytových armatúr na Slovensku. Je členom skupiny Energy Group, má významné postavenie na trhoch v strednej a východnej Európe a viac ako 100 zmluvných a 30 kooperačných obchodných partnerov. Svoje výrobky exportuje do 24 krajín a v expanzii plánuje pokračovať aj naďalej. O prevádzke myjavského závodu, ako aj o ďalších plánoch spoločnosti nás v rozhovore informoval Ľuboš Omasta, vedúci obchodného úseku SLOVARM, a.s.

Priblížte nám najdôležitejšie okamihy z vývoja vašej spoločnosti.

Firma SLOVARM vznikla v roku 2000 ako pokračovateľ tradičnej Myjavskej armatúrky. Z pôvodného závodu sa veľa podarilo zachovať, ale zároveň mnoho vecí bolo potrebné vybudovať úplne nanovo a začať robiť celkom inak. Vyžadovalo si to nemalé investície a všetci, ktorí za touto firmou stáli vtedy a stoja dodnes, si zaslúžia veľký obdiv. Postupne sme začali modernizovať technológie, napríklad v roku 2006 sme spustili výrobu na kontinuálne odlievanie mosadzných tyčí, ktorá tvorí jeden zo základných výrobných procesov. Dôležitým okamihom je aj rok 2010, kedy bola obnovená a znovuzrodená prevádzka strediska montáže sanitárnych armatúr, ktoré región kedysi preslávili. K významným a napredujúcim momentom nepochybne patrí aj zriadenie nového CNC strediska a automatizácia výroby na niektorých oddeleniach.

Špecializujete sa na výrobu domových a bytových armatúr, komponentov pre rozvody vzduchu, studenej a teplej vody, pary a ústredného vykurovania. Priblížte nám sortiment vašej spoločnosti.

Náš výrobný program možno rozdeliť na dve časti. Tú prvú predstavuje tzv. štandardná výroba, ktorej gro tvoria mosadzné armatúry na vodu a kúrenie. Okrem tohto tradičného sortimentu sa venujeme aj vývoju noviniek. Za posledné dva roky pribudli do nášho produktového portfólia viaceré výrobky najmä z oblasti sanitárnych armatúr. Otvorili sme vlastné vývojové stredisko 3D modulácie sanitárnych batérií, čo nám umožnilo uviesť na trh dokopy šesť úplne nových dizajnových typov sanitárnych armatúr. Samostatnú kapitolu tvorí náš jedinečný výrobok – poistný ventil, ktorý sa dáva na ohrievače vody a bojlery. Dodávame ho priamo výrobcom, či už spoločnosti Tatramat alebo Dražice v Česku. Neustále sa venujeme jeho ďalšiemu vývoju, keďže tento produkt je nosným v oblasti nášho know-how a je nezanedbateľným aj z hľadiska finančného prínosu a podielu na obrate. Druhý segment našej produkcie predstavuje tzv. neštandardná výroba, v rámci ktorej sa venujeme produkcii podľa požiadaviek našich zákazníkov – na kľúč zhotovujeme špecifické druhy odliatkov, výkovkov a súčiastok.

Vaša spoločnosť sa venovala aj výrobe plastových produktov.

Áno, pôvodne tvorili náš výrobný sortiment aj plastové výrobky, konkrétne išlo o systém P-PR, ktorý sa týkal výroby rúr, tvaroviek, ventilov a guľových kohútov z plastu. Aktuálne sa však už tejto výrobe nevenujeme, pretože na prelome rokov sme všetky technológie súvisiace s výrobou plastov presťahovali do sesterskej spoločnosti SLOVPLAST. Momentálne sú obe naše firmy vo fáze zlučovania obchodnej politiky, keďže naše sortimenty sa dopĺňajú a máme veľa spoločných odberateľov. Takéto spojenie predstavuje našu konkurenčnú výhodu – zákazníkom dokážeme ponúknuť omnoho širší sortiment.

Aké sú štatistické ukazovatele vašej produkcie?

V roku 2018 sme vyrobili cez 11 miliónov kusov výrobkov. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi síce ide o pokles z hľadiska kvantity, no dôvodom je zmena nášho portfólia – technologicky jednoduchšie výrobky nahrádzame sofistikovanejšími, komplikovanejšími predmetmi s vyššiu pridanou hodnotou. Zo štatistického pohľadu budú zaujímavejšie kvantitatívne ukazovatele našej základnej výrobnej suroviny – mosadze, ktorej mesačne spracujeme okolo 150 až 200 ton. Časť mosadze nakupujeme, časť si vyrábame samostatne vo vlastných taviacich peciach z mosadzného šrotu resp. z odpadu vlastnej výroby, ktorý takto môžeme recyklovať. V prevádzke máme aj linku na ťahanie tyčí a mechanizmy pre tlakové liatie. Táto sebestačnosť je našou ďalšou konkurenčnou výhodou, keďže vstupný materiál vieme vyprodukovať za lepšie ceny, než keby sme ho kupovali.

Produkty vašej spoločnosti smerujú aj za hranice republiky. Aké sú vaše ďalšie exportné plány?

Export je pre nás nesmierny dôležitý. Slovenský trh tvorí 29 % nášho odberu, ostatná produkcia ide za hranice: 45 % do ČR, 10 % do východnej Európy, 10 % na Balkán a zvyšok do celého sveta. Čo sa týka ďalších exportných plánov, tie súvisia najmä s našimi dcérskymi spoločnosťami v Srbsku a Bielorusku. Ich hlavnou náplňou je obchodné zastúpenie, keďže práve v týchto oblastiach nám rástli potenciálni aj reálni zákazníci. Aktuálne intenzívne rozširujeme najmä pôsobnosť srbskej spoločnosti Slovarm d.o.o., ktorá v rámci svojej pôsobnosti pokryje takmer celý Balkán s výnimkou Chorvátska kvôli historickým dôvodom.

Vysoký potenciál rozvoja obchodu je aj v Bielorusku, keďže je v colnej únii napr. s Ruskom a Kazachstanom. Naša bieloruská spoločnosť pre nás preto predstavuje dobrý odrazový mostík z hľadiska rozvoja obchodných vzťahov. Uvažujeme aj nad otvorením výroby, zároveň však treba brať do úvahy, že v danom regióne je silná konkurencia domácich producentov ako aj dovozcov z Ázie.

Kontinuálne investujete do obstarávania a modernizácie kľúčových technológií. Priblížite nám, aké technológie ste obstarali resp. zmodernizovali v predchádzajúcich obdobiach?

V období druhého štvrťroku 2016 do nášho sústružníckeho strediska pribudli dva CNC sústruhy určené na opracovanie výkovkov a odliatkov s automatizáciou zakladania. Umožňujú vyrábať nový, doposiaľ u nás nerealizovateľný sortiment výrobkov. Produkujú výrobky s vyššou kvalitou povrchu a s rýchlejšou zmenou rozmerov pri výrobných procesoch. Vďaka týmto strojom dokážeme oveľa rýchlejšie reagovať na zmenu výroby na iný produkt, vieme znížiť cyklové časy a zvýšiť obslužnosť, nahradiť zložité tvarové náradia a tiež opracovať výrobky na hotovo na jedno upnutie.

Pomerne intenzívne modernizujeme aj našu kováčňu – v roku 2017 sme zautomatizovali kovací lis. Manuálne zakladanie mosadzných tyčí sme nahradili dvomi robotickými ramenami, jedno rameno zakladá kúsky mosadzných tyčí, druhé rameno ich po spracovaní vyberá. Vďaka tomu dokáže lis fungovať v plnoautomatickom režime a zároveň sa ušetrila namáhavá manuálna pozícia. V tomto roku máme rozpracované ďalšie dva lisy, ktoré prerábame na plnú automatiku, a chceme tiež obstarať nové obrábacie stroje – sú to náročné investície, ale pre rozvoj nášho závodu sú nevyhnutné.

Venujete sa aj výskumnej a vývojovej činnosti, spolupracujete so SPŠ Myjava, ktorej študenti aj vďaka vašej podpore získali na renomovanej súťaži Hydrogen Horizon vynikajúce hodnotenie v podobe Ceny za inovácie a Ceny za energiu. Pomáha vám táto spolupráca riešiť aj personálne otázky?

Motivovať mladých ľudí, aby pracovali v sektore strojárskej výroby, je ťažký oriešok. Na vlastné oči vidíme, ako stará garda odborníkov odchádza a nemá ju kto nahradiť. Spolupráca so SPŠ Myjava má veľký význam. Podporujeme jej aktivity a projekty a aj touto cestou presviedčame študentov, aby sa práve strojársky závod stal ich profesijným stanovišťom. Zo spomínanej súťaže Hydrogen Horizon si žiaci už druhýkrát odniesli úctyhodné ocenenie. Takýchto šikovných ľudí nechceme stratiť, a preto budeme podobné aktivity podporovať aj naďalej. Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je už celoeurópsky problém. V našom regióne ho pociťujeme veľmi intenzívne, keďže v dosahu 100 km sú tri rôzne automobilky v Žiline, Bratislave a Trnave. Preto musíme personálnu otázku riešiť komplexnými opatreniami.

Aké ciele si v spoločnosti kladiete do ďalšieho obdobia?

Chceme neustále zvyšovať spokojnosť zákazníkov a rozširovať sortiment výroby o nové produkty – osobitne tento rok v dôsledku už spomínaného zlúčenia obchodného úseku so spoločnosťou SLOVPLAST plánujeme ponúknuť našim zákazníkom veľa noviniek. Zatiaľ sme v štádiu prieskumu trhu a postupnej prípravy, ktorá by svoje ovocie mala priniesť v rokoch 2020 až 2021, kedy očakávame značné rozšírenie portfólia. Zároveň chceme pokračovať v modernizácii technologického vybavenia a informačného systému, neustále zvyšovať odbornú úroveň našich zamestnancov a zlepšovať kvalitu našich výrobkov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...