1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Schindler Dunajská Streda, a.s., a Schindler Eskalátory, s.r.o.

Schindler vytahy 17Svetový dodávateľ eskalátorov a výťahov

Spoločnosť Schindler s viac ako 58-tisíc zamestnancami vo viac ako 100 krajinách sveta je popredným svetovým dodávateľom eskalátorov, pohyblivých chodníkov a výťahov. Výrobné závody v Dunajskej Strede na južnom Slovensku sú výhradnými dodávateľmi týchto výrobkov pre európsku sieť skupiny Schindler.

Hoci tieto závody neobchodujú priamo so zákazníkmi ani používateľmi, ich 600-členný pracovný tím vyrobil systémy na dopravu ľudí pre niektoré z najznámejších budov a firiem v Európe. Výkonní riaditelia týchto závodov – Zoltán Gneth (eskalátory) a Gábor Retkes (výťahy), si našli čas pre časopis Priemysel Dnes a poskytli rozhovor o histórii spoločnosti Schindler na Slovensku a praktických dopadoch piatich základných hodnôt spoločnosti, ktorými sú bezpečnosť, vytváranie hodnôt pre zákazníka, záväzok v oblasti rozvoja ľudí, integrita a dôvera a kvalita.

Pred viac ako 140 rokmi založil Robert Schindler vo Švajčiarsku malú rodinnú strojársku firmu. Prvý výťah Schindler, ktorý táto firma vyrobila, mal pohon na vodu, a od tohto momentu patrí firma medzí lídrov v oblasti navrhovania výťahov a eskalátorov. Na začiatku 21. storočia bola podnikovým európskym sídlom výroby eskalátorov Viedeň. Spoločnosť Schindler však hľadala alternatívne lokality. Blízkosť Slovenska k Rakúsku a jeho centrálna poloha v Európe zvyšovali investičnú príťažlivosť prostredia a ponúkali možnosť rozšíriť dodávateľskú základňu. Slovensko vďaka tomu predstavovalo jasnú voľbu. Pôvodne malá dielňa sa od roku 2003 rozrástla a výroba eskalátorov sa v roku 2008 presunula na Slovensko.

Firma Schindler si v roku 2012 uvedomovala, že Slovensko malo vybudovanú osvedčenú infraštruktúru a ponúkalo spoľahlivú a dôveryhodnú pracovnú silu, a pustila sa do výstavby závodu na výrobu výťahov. V ďalšom roku sa zahájila výroba a od roku 2016 firma vyrába stále portfólio výrobkov.

Výroba dopravných prostriedkov

Eskalátory a pohyblivé chodníky – šikmé aj horizontálne, sa montujú v dunajskostredskom závode a dodávajú sa ako skompletizované riešenia pripravené na namontovanie. Eskalátory Schindler sú často určené pre nákupné centrá, letiská a železničné stanice, a je ich možné nájsť na známych miestach vrátane parížskeho a londýnskeho metra, návštevníckeho centra firmy VW Autostadt v nemeckom Wolfsburgu, v kolíske anglického futbalu na štadióne vo Wembley, na zaoceánskej lodi Queen Mary 2, jednom z najslávnejších svetových zaoceánskych parníkov, či na vlajkovej lodi prepravcu Cunard Line.

Na rozdiel od eskalátorov sa výťahy Schindler z jasných a praktických dôvodov dodávajú ako zmontované súčasti pripravené na namontovanie na mieste. Závod vyrába kabíny a pohony dverí na komerčné aj domáce použitie, ktoré sú pripravené na namontovanie vo vhodne skonštruovaných výťahových šachtách. Kabíny aj pohony sú prispôsobené architektonickému riešeniu budov, v ktorých budú namontované. V prevažnej väčšine výškových budov na Slovensku a vo väčšine slovenských nákupných centier, vrátane nákupných centier Avion a Aupark, sú namontované práve výťahy Schindler.

Dunajskostredské závody uplatňujú princípy štíhlej výroby, ktoré garantujú správne využívanie zdrojov a umožňujú používať centralizované postupy, a v rámci siete Schindler si vymieňajú informácie, nápady a osvedčené postupy s ostatnými závodmi.

Bezpečnosť na prvom mieste

Bezpečnosť je jednou zo základných hodnôt spoločnosti Schindler. Stratégia v oblasti ľudských zdrojov jasne stanovuje, že „bezpečnosť našich pracovníkov je jednou zo základných hodnôt, a našou hlavnou prioritou a naším cieľom je nulový výskyt pracovných úrazov medzi zamestnancami“. Ciele spoločnosti Schindler v oblasti bezpečnosti však siahajú oveľa ďalej. Zoltán Gneth aj Gábor Retkes so záujmom poukazujú na skutočnosť, že spoločnosť Schindler podniká v oblasti mobility a nesie zodpovednosť za bezpečné cestovanie používateľov jej výrobkov. Výrobky spoločnosti Schindler v skutočnosti každý deň prepravia viac ako miliardu cestujúcich a ako uvádzajú obaja riaditelia: „Ľudia sa spoliehajú na bezpečnosť našich výrobkov, a preto musíme vždy klásť dôraz na bezpečnosť a spoľahlivosť.“ Na základe doterajšej osvedčenej bezpečnosti výrobkov Schindler možno s istotou povedať, že najbezpečnejšou formou dopravy nie je tá letecká, ale sú to práve výťahy!

Spoločnosť Schindler kladie jasný dôraz aj na ľudí a pokiaľ ide o zamestnancov a komunity v okolí Dunajskej Stredy, vynakladá úsilie nad rámec vytvárania bezpečnosti na pracovisku. Okrem celkom jasnej stratégie v oblasti ľudských zdrojov sa zameriava aj na otvorenú komunikáciu, aktívnu účasť zamestnancov, vynikajúce vedenie, a samozrejme aj bezpečnosť. Vynakladá veľké kreatívne úsilie pri navrhovaní závodov a stratégií, ktoré podporujú skutočný pocit spolupatričnosti – od vytvárania vyhradených miest na odpočinok pri krátkych prestávkach od výrobnej linky až po skutočné futbalové ihrisko. K tomu ešte pridajme vianočný večierok a pravidelné dni bezpečnosti a rodiny a je zrejmé, že spoločnosť Schindler kladie dôraz na viac ako len technické výkony zamestnancov. Rôznorodosť je tiež prioritou a hoci iné firmy často vnímajú výrobu výhradne ako mužskú záležitosť, spoločnosť Schindler zámerne nabáda ženy k tomu, aby si podali prihlášky. Vlani sa pritom podiel žien na pracovnej sile strojnásobil.

V širšom slova zmysle siaha aj občianstvo spoločnosti Schindler nad rámec vlastných zamestnancov. Závod na výrobu výťahov získal v minulom roku ocenenie Mercury Award od slovenskej vlády ako najlepší daňový poplatník v regióne, čo len potvrdzuje jednoznačný záväzok voči miestnemu a národnému hospodárstvu. Obidva výrobné závody spolupracujú s niekoľkými realizátormi vzdelávacích programov, ktoré ponúkajú stáže, študentské návštevy a výmenu študentov a financovanie menej zvýhodnených študentov. Spolupracujú aj s organizáciou IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) so zameraním na rozvoj praktických skúseností pre študentov vedy a techniky.

Ekologické hľadisko

Byť dobrým občanom nesúvisí iba s ľuďmi, ale aj s našou planétou. Spoločnosť Schindler vynakladá aj úsilie zamerané na ekológiu prevádzkovej činnosti. Postupy výroby eskalátorov a výťahov a použité materiály majú už zo svojej povahy relatívne nízky vplyv na životné prostredie. Výskum a vývoj sú rovnako zamerané na znižovanie spotreby energie výrobkov, znižovanie hmotnosti a zvyšovanie odolnosti vybavenia, pretože nižšia spotreba materiálu a dlhšia životnosť sú najúčinnejšie spôsoby ako znížiť vplyv na životné prostredie.
Údržbárske služby spoločnosti majú v skutočnosti veľmi významnú uhlíkovú stopu, pretože údržba a opravy sa vykonávajú výlučne na mieste a technici spoločnosti Schindler musia často vycestovať.

Pre dunajskostredské výrobné závody to predstavuje silnú motiváciu, aby vyrábali výrobky, ktoré si vyžadujú minimálny možný servis (najmä výrobu vysokokvalitných výrobkov, ktoré si vyžadujú menšiu údržbu alebo menej opráv) s cieľom znížiť cestovanie a servisné zákroky. Automatizácia pri hľadaní chýb pomocou inteligentného dizajnu, pri ktorom sa využívajú výhody internetu vecí, je ďalší zo spôsobov, akým dokáže spoločnosť minimalizovať servis a údržbu na mieste. Tento druh dizajnu je dôležitý pre trvalú udržateľnosť spoločnosti Schindler a jej divízia informačných technológií je skutočným priekopníkom vo vývoji internetu výťahov a eskalátorov (anglická skratka „IoEE“).

Budova dunajskostredského závodu na výrobu výťahov získala certifikát BREEAM – celosvetovo uznávaný postup posudzovania a systém vyhodnocovania environmentálneho dopadu budov. Ďalší kľúčový environmentálny projekt je zameraný na obaly komponentov vyrábaných na Slovensku. Jednoducho povedané, čím menej obalov sa spotrebuje, tým nižšia je uhlíková stopa.

Vyhliadky do budúcnosti

Slovensko a Dunajská Streda ostávajú aj naďalej veľmi príťažlivé pre podnikanie a spoločnosť má na najbližšie roky naplánované ďalšie investície. Závod na výrobu eskalátorov sa bude rozširovať pridaním novej výrobnej haly s cieľom zvýšiť výrobné kapacity. To isté platí aj pre miestne centrum vývoja zamerané na riešenie technických problémov zákazníkov. Z hľadiska podnikania s výťahmi budú ďalej vylepšované iniciatívy v oblasti štíhlej výroby a celkovým cieľom je zviditeľniť profil závodu v rámci skupiny Schindler. Závod sa premení na centrum dokonalosti a bude otvorený pre návštevníkov z iných prevádzok korporácie.

Na základe piatich základných hodnôt – bezpečnosť, hodnota pre zákazníka, rozvoj ľudí, integrita a kvalita, je stratégiou spoločnosti Schindler na Slovensku zachovať si postavenie dôveryhodného (počúvaním zákazníkov aj komunít), inteligentného (napredovaním na trhu a udržiavaním kroku s meniacimi sa potrebami používateľov), profesionálneho partnera a dobrého občana voči všetkým zúčastneným stranám.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...