1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

RYBA Košice

Ryba KE2023Stálica slovenského potravinárskeho trhu napreduje v rozvoji

Za vyše 70 rokov svojej existencie prešla viacerými náročnými obdobiami. Prežila znárodnenie, zmenu režimov, prispôsobila sa normám EÚ, hospodárskej kríze aj príchodu nadnárodných potravinárskych gigantov. Napriek všetkému si dokázala udržať svoje miesto na slovenskom trhu a dnes smelo kráča vpred, pripravená reagovať na potreby svojich zákazníkov. Reč je o spoločnosti RYBA Košice.

Prvá výroba jej legendárnej Tresky sa podľa archívnych prameňov datuje až do roku 1954. Tento fenomén povojnovej histórie slovenskej gastronómie sa postupne zaradil k ikonickým produktom, ktorý na našom trhu pretrváva stabilne po celé desaťročia. Veď košickú Treskoslovenskú tresku pozná každý Slovák a jej retro chuť si mnohí z nás spájajú s pocitom domova.

„Treskoslovenská treska je výnimočný produkt, a to najmä pre svoju tradičnú chuť, a taktiež pre nezameniteľný dizajn. Vyrábaná je z kvalitných surovín za dodržania prísnych technologických postupov,“ hovorí Ing. Michal Baluch, riaditeľ výrobnej prevádzky spoločnosti RYBA Košice. Spomedzi jej produktov sa za hranicami najviac darí práve Treske. „Naše výrobky možno nájsť na tradičnom aj na modernom trhu. V rámci zahraničia vyvážame do Česka, Maďarska, a menší objem aj do Anglicka a Írska.“ Aktuálny sortiment spoločnosti prezentujú dve brandové značky – RYBA Košice a PIKNIK.

S filozofiou kvality aj spoločenskej zodpovednosti

Na Slovensku pokračuje trend zdravého životného štýlu s dôrazom na domáci pôvod potravinových výrobkov. Keďže košická RYBA patrí medzi veľkých a ekonomicky silných výrobcov, dokáže garantovať prísne legislatívne požiadavky na zloženie a celkovú kvalitu produktov. Okrem toho podnik do detailov pozná chute domáceho spotrebiteľa, veď svoje receptúry archivuje už viac ako polstoročie. „Situácia vo svete nám ukazuje, aká je potravinárska výroba dôležitá. V súčasnej dobe je to celkovo náročnejšie z dôvodu stúpajúcich cien energií a vstupnej suroviny. Aj napriek týmto aspektom pre našu spoločnosť zostáva kľúčové udržanie vysokej a stálej kvality výrobkov,“ pokračuje Michal Baluch.

Nemenej dôležitú rolu však zohrávajú správne strategické rozhodnutia. Pre ilustráciu môže poslúžiť situácia, ktorá nastala po vstupe Slovenska do EÚ, a s ňou súvisiace zmeny stravovacích návykov najmä u mladej generácie. Na popularite nabral fast food, pričom obraz tresky s dvoma rožkami sa stal symbolom zašlých čias. Košická RYBA svoj hlavný produkt začala smelo komunikovať s mladými spotrebiteľmi a kampaňou o „Boji veľkého Treska za tradičný slovenský fast food“ zožala obrovský úspech.

Spoločnosť RYBA Košice je dnes definovaná využívaním tradičných technológií. Zaujímalo nás teda, aké sú aktuálne trendy v odvetví spracovania rýb a výroby lahôdkových produktov. „Využívame tradičné technologické postupy s určitým podielom ručnej výroby. Hoci niektoré technologické činnosti, resp. procesy budeme nútení v budúcom období automatizovať, učiníme tak so zreteľom na nemennosť istých faktorov, ktoré našim výrobkom dodávajú špecifickú chuť. Faktom je, že budúcnosť praje modernizácii a automatizácii. Týmto smerom sa preto bude uberať aj naša spoločnosť.“

Nový logistický park

Priaznivé hospodárske výsledky spoločnosti TAURIS Group, ktorej súčasťou je aj RYBA Košice, boli pretavené do ambície investovať do reštrukturalizácie výroby potravinárskeho závodu a do vybudovania nového logistického centra. Aké konkrétne dôvody viedli k tejto investícii? „Jedným z hlavných dôvodov bola skutočnosť, že súčasný sklad máme v prenájme, a jeho technický stav si do budúcnosti vyžiada vysoké investície. Na základe týchto skutočností bolo rozhodnuté, že najlepším riešením je vybudovanie nového skladového areálu,“ prezradil Michal Baluch. Rozpočtové investičné výdavky na výstavbu nového skladu chladeného a mrazeného tovaru so zázemím vrátane revitalizácie okolia sú naplánované vo výške presahujúcej 14 miliónov eur. Táto investícia umožní prinášať na trh výrobky najvyššej kvality a v neposlednom rade prispeje k udržaniu zamestnanosti v domovskom regióne.

Pripomenieme, že závody skupiny TAURIS denne manipulujú a doručujú zákazníkom desiatky ton tovaru. Nový centrálny sklad v Košiciach v spojení s výrobou bude pre spoločnosť predstavovať jeden z kľúčových logistických uzlov, pričom má zastrešovať dennú distribúciu tovaru pre Košický a čiastočne aj Prešovský kraj. Zásobované tiež budú ďalšie distribučné centrá lokalizované po celom Slovensku, v susednom Česku a Maďarsku. Nový objekt je navrhnutý pre skladovanie výrobných surovín, ako aj samotných chladených a mrazených výrobkov závodu RYBA Košice. S rozlohou pozemku o výmere dvoch hektárov poskytne skladovú kapacitu 1600 paletových miest, s možnosťou dostavby ďalších skladových komôr s kapacitou 400 paletových miest. Súčasťou areálu bude šesť expedičných a jedna príjmová rampa, a tiež špeciálna rampa na nakladanie tovaru určená na distribúciu mrazených potravín.

Šetrná prevádzka

Dokončenie prvej etapy projektu chladiarenského a mraziarenského skladu je naplánované na jeseň tohto roka. S investíciou do modernizácie logistickej siete je spojený aj rozvoj ekologických riešení. Časť elektrickej energie potrebnej na prevádzku plánuje spoločnosť v novom centrálnom sklade získavať pomocou fotovoltaických panelov umiestnených na streche budovy. Tá bude zároveň slúžiť na zachytávanie zrážok, ktoré následne poputujú do podzemnej nádrže. Zelená strecha s celkovou plochou 800 m2 tak prispeje k prirodzenej rovnováhe mikroklímy. Spoločnosť plánuje využívať aj ďalšie formy prirodzenej produkcie energie, a to napríklad prostredníctvom tepelných čerpadiel.

Súčasťou masívnej investície sú aj nabíjacie stanice pre osobné elektrické automobily, bicykle či skútre. Úpravou okolitého terénu zároveň vzniknú trávnaté plochy s rozlohou viac ako 4-tisíc m2. Aj v roku 2023 bude spoločnosť RYBA Košice pokračovať v nastolenom tempe rozvoja. „Prioritou číslo jeden je zachovanie vysokej kvality výrobkov. Z investičného hľadiska sa zameriame na dokončenie spomenutej výstavby, ako aj na prípravu ďalšieho rozvojového projektu. Do budúcna plánujeme výstavbu novej modernej výrobnej prevádzky, ktorá bude situovaná pri novom logistickom centre,“ uzatvára riaditeľ výroby.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...