1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rettenmeier Tatra Timber, s.r.o.

Rettenmaier tatra timberKomplexný dodávateľ dreva na stavebné aj iné účely

Spoločnosť Rettenmeier Tatra Timber vznikla v roku 1999 a v súčasnosti zamestnáva 260 ľudí. Žiadna iná piliarska prevádzka na Slovensku nemá väčšie technologické vybavenie na primárne, druhotné a finálne spracovanie dreva. Okrem porezu smrekovej guľatiny na dvoch linkách suší drevo v 22 komorách, vyrába laty, škárovky, jednovrstvové viacúčelové dosky, interiérové obklady, fasády a podlahy. Produkuje takisto brikety a pelety, pričom peletovacia linka na Liptove je najvýkonnejšou u nás.

Veľký záujem je o všetky výrobky z Liptovského Hrádku. Počnúc kvalitným stredovým rezivom na hobľovanie alebo na výrobu lepených konštrukčných prvkov a panelov, končiac bočným rezivom na výrobu paliet, debien a ďalších produktov v obalovom priemysle. Netreba zabudnúť ani na konečné produkty ako profilované vnútorné a fasádne obklady, terasové podlahy, strešné laty, brikety a pelety. Viac nám prezradila na nasledujúcich riadkoch konateľka spoločnosti Retternmeier Tatra Timber Ing. Ingrid Benčová.

Rettenmeier Tatra Timber patrí k významným drevospracujúcim spoločnostiam na slovenskom trhu. Aké má váš podnik postavenie voči konkurencii z rovnakého odvetvia priemyslu?

Píla na Liptove má ďalekosiahlu históriu a strategickú polohu. To všetko je skĺbené so skúsenosťami nemeckých vlastníkov, ktorí do tohto regiónu doniesli svoje skúsenosti a technológie. Veľkým kapitálom sú aj naši dlhoroční zamestnanci, bez nich by to nešlo. Ešte dodám, že spoločnosťou, ktorá zastrešuje všetky sesterské spoločnosti koncernu a reprezentuje značku Rettenmeier, je Rettenmeier Holding AG so sídlom v Nemecku. Materská firma určuje strategické smerovanie každého jedného závodu v rámci koncernu. Spoločne plánujeme investície do nových technológií.

Aká vládne aktuálne nálada v stavebnom priemysle a aké sú predpoklady na tento rok? Aký je dopyt po materiáloch z obnoviteľných zdrojov?

Po postcovidovom oživení, kedy sa ceny reziva vyšplhali na rekordnú úroveň, zhruba o 250 % vyššie ako v roku 2020, od polovice minulého roka ceny reziva klesajú. Ide o dôsledok viacerých faktorov, ktorými sú vojna na Ukrajine, energetická kríza a z nich vyplývajúca inflácia, vysoké úrokové sadzby či obava investovať do nehnuteľností. Nezanedbateľným faktorom je takisto nízky dopyt po rezive, resp. jeho ceny na americkom trhu. Odhaduje sa celosvetový pokles stavebnej produkcie o 20 až 30 %. Napriek tomu, že cena reziva klesá, ostatné stavebné komodity sú cenovo stále na vysokej úrovni.

V akých cenových hladinách sa v súčasnosti pohybuje rezivo? Ako na jeho konečnú cenu vplývajú podkôrnikové kalamity? Aké vlastnosti a kvalitatívne parametre má drevo, ktoré spracovávate?

Ceny guľatiny sú v súčasnosti príliš vysoké vzhľadom na ceny výrobkov. Aktuálne sa na Slovensku a v Česku situácia s podkôrnikovými kalamitami stabilizovala. Veľká česká kalamita z posledných 3 rokov je už spracovaná a vzniká nedostatok guľatiny vzhľadom na spracovateľské kapacity. Naša spoločnosť sa zameriava na spracovanie kvalitnej piliarskej guľatiny, nakoľko produkujeme výrobky pre našich dlhodobých zákazníkov.

Tento rok by mal byť pre nás po sérii dobrých rokov zlomový. Budeme sa ho snažiť prežiť s čo najmenšími stratami a zároveň sa pripraviť na ďalšie výzvy, ktoré tento sektor so sebou prináša. Jednou z najväčších výziev je zabezpečiť dostatok suroviny za rozumné ceny. Na Slovensku v posledných rokoch stúpli výrobné kapacity na primárne spracovanie guľatiny, a zároveň ťažba ihličnatého dreva klesá vďaka silným ochranárskym aktivitám. Napriek podkôrnikovým kalamitám Štátna ochrana prírody SR neumožňuje spracovať ich v celom objeme, prípadne rozhodnutia trvajú dlho a cenná surovina sa výrazne znehodnocuje. Takto obnoviteľná surovina ostáva ležať v lese a namiesto toho, aby vo výrobkoch viazala CO2, hnitím v lese ho opäť uvoľňuje do atmosféry.

Ako by ste zhodnotili vaše finančné ukazovatele za rok 2022? Ako ste uzatvorili minulý rok po ekonomickej stránke?

Vlani bola úroveň tržieb porovnateľná s rokom 2021, to znamená 108 miliónov eur, avšak ziskovosť výrazne klesla kvôli vysokým vstupným nákladom – hlavne guľatine, elektrickej energii a náhradným dielom. Účtovníctvo ešte nie je uzavreté, hospodárske výsledky teda nie sú konečné, ale EBITDA bude okolo 8 %.

Aké väčšie investície sa vám podarilo zrealizovať za posledné obdobie? Môžete konkretizovať výšku týchto investícií? Prevádzkovanie píly je určite náročné na technické zázemie...

Za posledné 4 roky sme preinvestovali takmer 20 miliónov eur. Z toho najväčší podiel (11 miliónov eur) patril novej modernej technológii na spracovanie peliet s ročnou kapacitou 60-tisíc ton. Vyrábame najkvalitnejšie pelety na Slovensku, a to vďaka kvalitnému materiálu, ktorý vzniká pri výrobe reziva, a tiež HD+ technológii, ktorá zabezpečuje primeranú veľkosť jednotlivých peliet. Ostatné investície smerovali do modernizácie jednotlivých výrobných liniek, či už priamo v píle, triedičoch reziva, príjme a triedení guľatiny, do obnovy cestnej a železničnej infraštruktúry, ale aj do nákupov nových pracovných strojov a nakladačov. Kúpili sme aj nový areál na rozšírenie výroby produktov s vyššou pridanou hodnotou pre výstavbu drevodomov. Renovácia železničnej vlečky nám umožní zvýšiť jej využitie, a tým znížiť podiel emisií, ktoré vznikajú pri cestnej doprave.

Ekologizácia výroby a environmentálne povedomie. To sú pojmy veľmi často skloňované (nielen) v priemysle. Akú úlohu zohrávajú vo vašej spoločnosti práve v súvislosti s predmetom vášho podnikania?

Sme držiteľom PEFC certifikátu trvalo udržateľného obhospodarovania lesov. Naša spoločnosť dokonca podporuje certifikáciu PEFC u našich dodávateľov, a to špeciálnym bonusom dodanej certifikovanej suroviny. Tento akt treba považovať za dobrovoľnú motiváciu dodávateľov k certifikácii a podporu trvalej udržateľnosti lesov súkromných vlastníkov. Hoci len teraz prechádzame certifikačným procesom ISO noriem ISO 14001 (environment) a ISO 50001 (znižovanie spotreby energií), dlhodobo sa zameriavame na znižovanie environmentálneho dopadu výroby na životné prostredie. Všetky vysoko objemové odpady vznikajúce pri výrobe drevených produktov ako sú piliny, štiepka, odrezky a kôra zhodnocujeme na ďalšie produkty – brikety, pelety, teplo a elektrickú energiu. Je to uzavretý kolobeh.

Každoročne zvyšujeme podiel železničnej prepravy. Platí to pri dovoze surovín k nám, ale takisto aj pri exporte našich výrobkov do zahraničia. Tým znižujeme emisie vznikajúce pri preprave odpadov a znižujeme emisie vznikajúce pri výrobe elektrickej energie či tepla vyrobených z fosílnych palív (uhlie, plyn). Takisto šetríme vodné zdroje, nakoľko využívame rieku Váh v prípade potreby vody v našich výrobných procesoch. Moderná technológia a manažment výroby zaručujú vysokú vyťaženosť pri spracovávaní suroviny. Náš strojový park je pravidelne obmieňaný a má nové ekologické motory.

Intenzívne rozvíjate spoločenskú zodpovednosť. Zameriavate sa na podporu detí a mládeže, ich vzdelania, na podporu zdravotníctva a ekologických aktivít. Kde ste sa angažovali naposledy?

Podporujeme rôzne oblasti v rámci regiónu, v ktorom sa naša firma nachádza. Spolupracujeme s lokálnymi odbornými školami v rámci duálneho vzdelávania, ale takisto aj s univerzitami, hlavne s Technickou univerzitou vo Zvolene. Podporujeme lokálne dobrovoľnícke aktivity, športové aktivity mládeže, pomáhame sociálne slabším rodinám, prispievame na projekty v Liptovskej nemocnici s poliklinikou, alebo finančne a materiálne podporujeme projekty rôznych komunitných združení.

Čo bude pre vás prioritou v najbližšom období? Aké plány máte v dlhodobom horizonte?

Z dlhodobého hľadiska som presvedčená, že pozitívny rast a rozvoj drevárskeho priemyslu, využívania dreva ako obnoviteľnej suroviny v stavebnom priemysle bude naďalej pokračovať a dostane u nás väčšie využitie. Momentálne výrazne zaostávame za Rakúskom alebo Nemeckom. Slovensko vlastní významnú surovinu, ktorú nedokáže plne využiť. Pritom si možno ani neuvedomujeme, že drevo je najstarší stavebný materiál. V 21. storočí sa vďaka výskumom znovuobjavilo, a to vo formách lepených panelov známych ako CLT (Cross Laminated Timber), lepených hranolov a nosných konštrukcií (KVH – Konstruktionsvollholz a BSH – Brettschichtholz). Tie zaručujú všetky technické vlastnosti pre výborný stavebný materiál – nosnosť, pevnosť aj dlhú životnosť.

Navyše je to obnoviteľná surovina, v ktorej je viazaný CO2, tzn. ako keby sme mali les v dome. Pri lepšej motivácii a osvete by sme mohli povedať, že staviame les priamo v meste. V tom vidím budúcnosť aj veľký ekologický prínos. V tejto súvislosti naša spoločnosť plánuje investovať do technológie na výrobu CLT, nakoľko naše sesterské závody v Nemecku už vyrábajú KVH aj BSH. Vďaka tomu sa staneme komplexným dodávateľom stavebných prvkov pre výstavbu drevodomov.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...