1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Remeslo strojal, s.r.o

Remeslo 19Dôležití sú ľudia, investície a konkurencieschopnosť

Spoločnosť Remeslo strojal, s.r.o., tvorí súčasť holdingu Remeslo. Pod touto značkou vystupuje niekoľko samostatných spoločností, ktoré sa zaoberajú rôznymi činnosťami – od stavbárskej, strojárskej až po cestovný ruch. Najväčšia z nich je Remeslo strojal, ktorá sa zaoberá strojárskou výrobou.

Firma sídli v hnedom parku v Žiari nad Hronom, v súčasnosti zamestnáva viac ako 300 pracovníkov a produkciu exportuje do 17 krajín celého sveta. Za rok 2018 očakáva výnosy vo výške 17,5 milióna eur, o milión eur viac ako v predchádzajúcom roku. A čo považuje za dôležité generálny riaditeľ Remeslo strojal, s.r.o., Ing. Jozef Urblík? „Udržať si dobrých zákazníkov a nesklamať ich dôveru.“

Môžete priblížiť históriu spoločnosti Remeslo strojal?

Spoločnosť Remeslo strojal, s.r.o., vznikla 7. novembra 2003 ako pokračovateľ spoločnosti ZSNP (Závod Slovenského národného povstania) Strojal, s.r.o. V čase, kedy ZSNP prechádzalo do portfólia spoločnosti Penta, ponúkli nám závod na predaj. V tom čase sme vyrábali náhradné diely pre americkú spoločnosť Jayson Industries. Kúpili sme dve strediská – Strojnú obrobňu a Oceľové konštrukcie, k tomu patril Hutný sklad. Na začiatku sme mali 27 ľudí. O rok neskôr sme kúpili ďalšiu časť areálu – Údržba a Generálne opravy. Vtedy sme zvýšili počet pracovníkov z 27 na 162. Bol to prelomový rok, získali sme kontrakt so spoločnosťou Slovalco, a.s., na generálne opravy elektrolyzérov, dennú údržbu a opravy anódových tyčí. Následne prišiel ďalší partner a s ním aj ďalšia práca. V stredisku Oceľové konštrukcie sme vyrábali taviace pece pre hlinikárenský priemysel. Na prelome roku 2005 a 2006 sme získali zákazku od hlinikárne Nordural so sídlom na Islande, pre ktorú sme vyrábali dve 40-tonové taviace pece. Bol to pre nás odrazový mostík, ktorý nám otvoril dvere na zahraničné trhy. Ďalšou firmou bola totiž španielska firma Befesa so sídlom v Bilbau, pre ktorú sme vyrábali liace pásy a liace zariadenia. Počas tohto obdobia sme nakúpili nové technológie, obrábacie stroje, CNC sústruhy a horizontky, a zmodernizovali sme Strojnú obrobňu tak, aby bola konkurencieschopná.

Pokračovali ste v investíciách ďalej? Môžete konkretizovať tie najvýznamnejšie?

Investície sú nevyhnutné. Každoročný zisk smeruje do modernizácie a obnovy. Počas našej 15-ročnej histórie sme zastrešili výrobnú halu nad 32-tonovým žeriavom, kde je momentálne umiestnené naše stredisko výroby a údržby žeriavov. Vybudovali sme novú halu (deliareň), kde sme kúpili nové páliace stroje a pásové píly. Kvôli nášmu strategickému partnerovi, fínskej spoločnosti Sandvik, sme postavili expedično-testovaciu halu. Vybudovali sme stredisko na zalievanie katódových blokov, zmodernizovali sme prípravu furánových zmesí na formovanie odliatkov, ktoré sa doteraz robilo ručne. Vybudovali sme lakovaciu linku s otrieskavaním, kde lakujeme predné a zadné rámy na cestné valce pre nemeckú spoločnosť HAMM, výrobky pre Sandvik a našich ostatných zákazníkov. Investície za 15 rokov môžeme napočítať na cca. 12 miliónov eur. Tento rok do Strojnej obrobne kupujeme ďalšie dva nové CNC sústruhy v hodnote pol milióna eur.

Čo všetko tvorí vaše výrobné portfólio?

Remeslo strojal dnes realizuje osem hlavných činností, ktoré sú rozdelené do jednotlivých stredísk. Strojná obrobňa je stavaná na mechanické opracovanie a výrobu súčiastok veľkých priemerov a hmotností. Máme tam dielňu CNC strojov s CNC sústruhmi a obrábacími centrami. Stredisko Oceľové konštrukcie zabezpečuje zákazkovú výrobu. Hlavným výrobným programom sú taviace pece, oceľové konštrukcie, ťahače na lietadlá po letiskách, podvozky ťahačov, zadné a predné rámy cestných valcov, drviče a triediče štrku. Stredisko Údržba je zamerané na údržbu a opravu zariadení pre Slovalco a ďalšie závody v hnedom parku. Rovnako aj stredisko Generálne opravy vyvíja činnosť predovšetkým pre Slovalco. Realizujeme pre nich opravy elektrolyzérov priebežne počas celého roka. Stredisko Žeriavy je veľmi špecifické. Podľa požiadaviek zákazníka navrhneme výrobnú dokumentáciu, vyrobíme žeriav a projekt zakončíme úradnou skúškou. Pre Slovalco zabezpečujeme opravy a údržbu žeriavov a žeriavových dráh. Stredisko Dopravná technika sa zaoberá výlučne dopravnou technikou pre Slovalco. Veľmi špecifické je stredisko Odlievareň, kde zalievame katódové tyče do katódových blokov pre Slovalco. Deliareň zabezpečuje služby pre všetky ostatné strediská. Okrem toho máme päť ďalších podporných stredísk – Mechanik, Hutný sklad, Výdajňa náradia, Balenie a Expedícia. Dominantné sú strediská Strojná obrobňa, Oceľové konštrukcie a Generálne opravy, ktoré tvoria asi 70 % produkcie.

Koľko percent predstavuje produkcia pre slovenský trh? Kto patrí medzi vašich slovenských odberateľov?

Asi 50 % produkcie smeruje na export a 50 % realizujeme na Slovensku. Naším hlavným slovenským partnerom je Slovalco, a.s., Žiar nad Hronom, ktorý je najväčším odberateľom našich prác. Pre Slovalco robíme generálne opravy elektrolyzérov, opravy anódových tyčí, anódových nadstavieb, zalievanie katódových tyčí do katódových blokov sivou liatinou a opravy čerpacích vozíkov kolesovej techniky. Denne tam na údržbe pracuje 30 – 40 pracovníkov. Asi 40 % našej produkcie realizujeme pre Slovalco. Ostatní slovenskí odberatelia sú hlavne v hnedom parku, kde pôsobíme.

Kam smeruje vaša produkcia v zahraničí? Kto sú vaši kľúčoví odberatelia?

Naším strategickým partnerom je už päť rokov fínska spoločnosť Sandvik. Naša spolupráca vznikla na veľtrhu v Tampere, kde nás Sandvik zaradil medzi 30 najlepších podnikov v Európe. Po prvom audite Sandvik skresal tento počet na 4. Následne sme súťaž vyhrali. Bolo to najmä preto, že sme mali nastavenú celú výrobu na komplet výrobok, chýbala nám lakovňa, ktorú sme následne postavili. Pre Sandvik vyrábame triediče a drviče štrku, ktoré vyvážame do celého sveta. Naša produkcia pre Sandvik dosahuje ročne 4,5 – 5 miliónov eur.
V Európe sme ich jediný výrobca.

Pre nemeckú firmu ISN vyrábame 32-tonové ťahače na ťahanie lietadiel po letisku. Pred 10 rokmi sme začali spolupracovať so spoločnosťou HAMM. Pre tú vyrábame predné a zadné rámy na cestné valce. Naše výrobky putujú takmer do celého sveta. Nájdete ich nielen v Európe – Nemecku, Francúzsku, Taliansku či Českej republike, ale aj v Rusku, Katare, Ekvádore, Kolumbii či Argentíne.

Spoločnosť vznikla len v roku 2003 a dnes exportuje do celého sveta. Čo je podstatou vášho úspechu?

Treba mať kvalifikovaných pracovníkov, rýchlo a kvalitne vyrábať a dodržiavať termíny. Ale ľudia sú najdôležitejší. Na to aby firma rástla a bola úspešná potrebuje zodpovedných a kvalifikovaných pracovníkov. Žiaľ, na Slovensku je to dnes veľký problém.

Pravdepodobne aj preto ste sa zapojili do duálneho vzdelávania. Pomáha získavať zamestnancov?

Výchove mladej generácie sa systematicky venujeme dlhé roky. Remeslo strojal sa 1. septembra 2008 stalo členom združenia InTech, ktoré je zriaďovateľom Súkromnej strednej odbornej školy technickej v Žiari nad Hronom. Spolupráca s touto strednou školou sa však začala oveľa skôr. Remeslo strojal prijímalo študentov tejto školy na prax, čím si vychovávalo svojich budúcich zamestnancov. So študentmi sme uzatvárali stabilizačné dohody v súlade so Zákonníkom práce, na základe ktorých od nás dostávali štipendium, pracovné oblečenie, obuv a ďalšie benefity. Prednedávnom sa tento systém pretavil do duálneho vzdelávania, v rámci ktorého je v spoločnosti Remeslo strojal zapojených 15 študentov spomínanej školy. Snažíme sa tiež získať kvalitných ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia.

Záujemcov školíme aj v našej Zváračskej škole. Realizujeme 4 až 5-týždňové základné kurzy zvárania na všetky metódy tavného zvárania, kurzy spájkovania či zaškolenia v oblasti tepelného delenia materiálov. Ponúkame aj nadstavbu – prípravné kurzy končiace úradnou skúškou zváračov podľa normy STN EN ISO 9606 a následné vykonávanie periodických skúšok. Certifikát je akceptovaný v nielen Európskej únii, ale aj v Amerike.

Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?

Vychovať si ľudí, investovať a byť konkurencieschopný. Počas našej existencie sme mali ťažké roky, kedy sme bojovali o zákazníka, ale aj roky, kedy bolo práce veľa a mali sme možnosť rozvíjať, rozširovať a budovať našu spoločnosť. Toto všetko by sme nedokázali bez našich pracovníkov. Urobíme všetko preto, aby sme si udržali dobrých zákazníkov a nesklamali ich dôveru.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...