1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PSL, a.s.

PSL 17Svetová špička v segmente výroby nadrozmerných ložísk

Strojárska výroba na Považí má dlhoročnú tradíciu. Onedlho uplynie 90 rokov od založenia Československých muničných a kovodelných závodov, na ktorých výrobný program plynulo nadviazala aj spoločnosť PSL (pôvodný názov: Považské strojárne ložiská).

V súčasnosti sa radí medzi svetovú špičku v segmente ložiskovej výroby. Kam sa strojárska výroba na Považí od svojich začiatkov posunula a čo, naopak, zostalo ako pevný základ nezmenené? Ako sa rozšíril výrobný program spoločnosti a aké nové výrobné metódy zaviedli v považskom závode? Na tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky nám v rozhovore odpovedal Ing. Ľudovít Francl, PhD., generálny riaditeľ spoločnosti PSL, a.s.

Priblížte nám históriu vášho závodu v Považskej Bystrici.

Strojárska výroba sa na Považí začala rozvíjať hlavne počas 2. svetovej vojny. Neskôr sa fabrika preorientovala na civilnú výrobu a v roku 1948 zahájila výrobu ložísk. Pôvodne sa celá produkcia venovala kuželíkovým a guľôčkovým ložiskám, neskôr v 70. rokoch k nim pribudla produkcia otočí a ďalších častí ložiskovej výroby. Začiatkom 90. rokov bol hlavným odberateľom výroby kopřivnický závod Tatra. V Považskej Bystrici sa pre Tatru vyrábali ložiská do podvozkov, prevodoviek a tiež do motorov. V každej jednej „tatrovke“ bolo možné nájsť okolo 70 rôznych ložísk vyrobených našou spoločnosťou. Ďalší zlom v histórii považského závodu nastal v období privatizácie, kedy v roku 1995 do firmy vstúpil zahraničný investor, ktorý svoj 51-% podiel v priebehu ďalších dvoch rokov rozšíril na 100 %. Odvtedy sa v našom závode preinvestovalo cez 180 miliónov eur, vďaka čomu sa z našej spoločnosti PSL, a.s., stala veľká, stabilná a svetoznáma strojárska firma v segmente výroby ložísk. V súčasnosti takmer celá naša výroba smeruje za hranice republiky. 1 % výroby zostáva na Slovensku, 5 % expedujeme do Českej republiky a zvyšok do západnej Európy a Spojených štátov amerických.

Popredné umiestnenie spoločnosti na trhu potvrdzujú aj čísla. Minulý rok váš zisk prekročil 7,5 milióna eur. Tržby vám narástli o 5 % na 86,3 milióna eur. Čomu vďačíte za tento úspech?

Uvedené hospodárske výsledky sa nám darí dosahovať hlavne vďaka tomu, že sme súčasťou veľkej skupiny Thyssenkrupp, čo nám otvára dvere na svetového trhy. Ďalšou konkurenčnou výhodou spoločnosti PSL, a.s., je jej orientácia na veľkorozmerné ložiská. Vyrábame ložiská pre veterné elektrárne, ktorých priemer presahuje štyri metre. V tomto segmente predstavujeme svetovú špičku. Čo sa týka dosiahnutého zisku, možno povedať, že mohol byť aj vyšší, ale firma sa rozhodla pre ďalšie investície potrebné pre strategický rozvoj spoločnosti. Od vstupu nového akcionára sa každý rok investuje do nových technológií a do modernizácie spoločnosti čiastka v objeme 5 až 7 miliónov eur. Momentálne sa venujeme modernizácii technológie najmenších ložísk, ktorá by mala umožniť viacstrojovú obsluhu. Zároveň tým sledujeme aj optimalizáciu zamestnaneckých miest. Ďalšie investície súvisia s rozvojom portfólia našich výrobkov.

Hlavný výrobný program vašej spoločnosti tvorí výroba rôznych druhov ložísk, ktorý neustále dopĺňate podľa požiadaviek trhu. Môžete nám bližšie predstaviť váš ložiskový sortiment?

Začať možno s najmenšími ložiskami, ktoré vyrábame do prevodoviek a do náprav nákladných vozidiel. Výrobe ložísk pre vzduchom chladený motor „tatroviek“ sa venujeme už dlhé desaťročia, v tomto segmente sme pre Tatru monopolistický dodávateľ. Podstatne väčšie ložiská vyrábame pre veterné elektrárne, ktorých rozmery sa pohybujú v rozsahu poldruha metra. Ide väčšinou o kuželíkové alebo valčekové ložiská. Okrem toho na veterné elektrárne robíme aj otoče s rozmermi od 3,5 do 4 metrov. Možno povedať, že takmer väčšina veterných elektrární vybudovaných medzi Viedňou a Bratislavou má osadené práve ložiská z Považskej Bystrice. Osobitné ložiská vyrábame pre zariadenia určené na drvenie kameňa. Tieto ložiská nie sú také veľké, rozmery majú do 2,5 metra, ale sú veľmi ťažké – ich hmotnosť presahuje 9 ton. Okrem ložísk sa venujeme aj opracovávaniu krúžkov, vyrábame valivé telieska, klietky, v ktorých sú valivé telieska umiestnené, a iné súčiastky.

Nedávno ste rozšírili produkciu aj o výrobu ložísk z cementačnej ocele. Čím sú výnimočné?

Cementačné ložiská sú na povrchu zakalené, ale vo vnútri je ich materiál veľmi húževnatý. Vďaka týmto vlastnostiam dokážu zvládať rázové napätie, preto môžu byť súčasťou drvičov kameňov. Výroba takýchto ložísk je komplikovanejšia a hlavne časovo náročná. Cementačný proces vyžaduje niekoľko týždňov, kým ložisko získa požadované vlastnosti. Myslím, že na Slovensku sme jedinou spoločnosťou, ktorá sa venuje výrobe tohto typu ložísk. Výnimočným je aj rozmer finálneho produktu, ktorý sa pohybuje v rozmedzí 2,5 až 3 metre.

Aký priestor má vo vašej spoločnosti samotný vývoj a výskum?

Takmer celá naša výroba je zákazková, produkty vyrábame na objednávku, podľa požiadaviek zákazníka týkajúcich sa rozmerov, možností otáčok, teploty, zaťaženia. V našej spoločnosti na základe takéhoto dopytu musíme navrhnúť optimálne riešenie a finálne ložisko. Preto je pre nás vlastný vývoj a výskum základom. Máme oddelenie vývoja, konštrukcie a technológie, kde zamestnávame 25 pracovníkov a v rámci ktorého robíme všetky výpočty aj metódou končených prvkov. Zaviedli sme tiež oddelenie skúšobníctva. Vo veľkej miere pri vývoji a výskume spolupracujeme s Technickou univerzitou v Žiline, osobitne s Katedrou valivých ložísk, ale tiež s ďalšími technickými organizáciami. Veľké ložiská, napríklad tie, ktoré sú určené pre veterné elektrárne alebo do lodí či lodných žeriavov, vyžadujú vždy aj certifikáciu zo strany veľkej medzinárodnej certifikačnej spoločnosti. Na základe takéhoto overenia sú na dané zariadenia vystavované poistky. Preto všetky naše výpočty, materiálové certifikáty, ale aj samotný proces výroby podliehajú kontrole zo strany týchto medzinárodných autorít.

Vyvinuli ste tiež osobitný typový rad ložísk so skríženými kuželíkmi pre uloženie otočných stolov obrábacích strojov s vysokými požiadavkami na presnosť.

Áno, ide o vysoké presné ložiská, ktoré v našej produkcii dosahujú veľkostný priemer okolo 1,5 metra. Pozostávajú z jedného vonkajšieho krúžku, vnútorného krúžku, ktorý sa skladá z dvoch častí, kuželíkov a separátorov. Ložiská umožňujú prenášať axiálne a radiálne zaťaženie, ako aj klopný moment. Špeciálna vnútorná konštrukcia zabezpečuje, že straty trením a zahrievanie sú nízke. Určené sú najmä na použitie v brúskach alebo veľkých karuselových sústruhoch, ktoré pri otáčaní dosahujú vysokú rýchlosť, no zároveň si musia zachovať tuhosť a presnosť, aby bol zachovaný požadovaný tvar výrobku. Aj všetky sústruhy v našom závode sú osadené ložiskami našej produkcie, aby sme ich mohli v praxi sami otestovať.

Pred 9 rokmi ste podpísali zmluvu o spolupráci so Strednou školou strojníckou v Považskej Bystrici. Ako hodnotíte túto spoluprácu? Pomáha vám pri príprave potrebných absolventov?

Túto spoluprácu sme rozvinuli dávno pred zavedením duálneho vzdelávania. Každý rok k nám chodí na prax minimálne 30 študentov, tento rok dokonca otvárame dve triedy. Najviac nás teší, keď sú medzi študentami aj deti našich zamestnancov, lebo to je dôkazom toho, že rodičia cítia hrdosť na našu fabriku. S nedostatkom zamestnancov teda až tak nezápasíme, no treba povedať aj to, že okolité automobilky nám berú časť pracovných síl, hlavne tých nezaučených. No vďaka každoročným investíciám, ktoré sa premietajú aj do robotizácie a automatizácie procesu výroby, potrebujeme takýchto zamestnancov čoraz menej.

Aké sú vaše očakávania do najbližšieho obdobia?

Základom je stabilné ekonomické prostredie u nás a našich odberateľov. Veríme, že súčasná stabilita pretrvá aj v najbližšom období a umožní nám pokračovať v budovaní fabriky na svetovej úrovni, aby sme tak i našim zamestnancom mohli garantovať stabilitu a sociálne istoty.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...